Back to top

Sabbath Bible Lessons

Božji plan za zdravlje čovjeka

 <<    >> 
6. lekcija Subota, 9. svibnja 2015.

Odijevanje na Božju slavu

“I načini Gospod Bog Adamu i ženi njegovoj haljine od kože, i obuče ih u njih” (Postanak (1. Moj) 3:21).

“Naše riječi, naši postupci i naš način odijevanja jasno i nedvosmisleno govore sabiremo li s Kristom ili pak rasipamo. To nije beznačajna sitnica preko koje možemo olako i s osmijehom prelaziti. Pitanje odijevanja zahtijeva ozbiljno razmišljanje i puno molitve.”—Svjedočanstva, vol. 4, str. 641.

Pročitati:   Messages to Young People, str. 344–360. 

nedjelja 3. svibnja

1. BOG SE POBRINUO

a. Kada su Adam i Eva poslije pada u grijeh izgubili svoju prvobitnu odjeću svjetlosti i shvatili da su goli, koju ideju je sotona stavio u njihov um - čime da nadomjeste izgubljeno? Psalam 104:2 (prvi dio); Postanak (1. Moj) 1:27; 3:7.

“Divna i oku ugodna svjetlost, svjetlost koja dolazi od samoga Boga, okruživala je ovaj sveti par. Te haljine svjetlosti bile su simbol njihove duhovne odjeće – nebeske nevinosti. Da su ostali vjerni Bogu, bili bi zauvijek odjeveni u to ruho. Ali svojim padom u grijeh presjekli su svoju vezu s Bogom a svjetlost koja ih je do tada okruživala nestala je. Goli i posramljeni, pokušavali su nebesko ruho nadoknaditi pokrivalom spletenim od smokvinog lišća.”—Kristove priče, str. 310, 311.

b. Što je Gospod dao Adamu i Evi kako bi sačuvali svoju pristojnost i zaštitili se od vremenskih promjena? Što nagovješćuje o tome da je ta odjeća bila više nego običan, malen dio životinjske kože? Postanak (1. Moj) 3:21.

“Temperatura zraka koja je do tada bila potpuno ujednačena i blaga, postala je sada podložna znatnim promjenama, i Bog je milostivo za njih predvidio haljine od kože kako bi ih štitile i od prejake topline i od hladnoće.”—Patrijarsi i proroci, str. 61.


ponedjeljak 4. svibnja

2. ODJEĆA I ZDRAVLJE

a. Kako naša odjeća treba biti prilagođena aktivnosti kojom se bavimo? Izlazak (2. Moj) 28:2; Matej 22:11, 12.

“Kršćanke se nikada ne trebaju odijevati ekstravagantno, nego se uvijek trebaju odijevati jednostavno, skromno i zdravo koliko god to dozvoljava priroda posla kojim se bave.”—Svjedočanstva, vol. 1, str. 465.

b. Kako naša odjeća treba biti prilagođena vremenskim prilikama? Izreke (Priče) 31:21.

“U izboru svoje odjeće... više gledajmo da ona bude trajna nego dopadljiva. Odjeća treba biti topla i osigurati nam potrebnu zaštitu. Mudra žena, opisana u Solomunovim Izrekama ‘ne boji se snijega za svoju čeljad, jer sva čeljad njezina ima po dvoje haljine’ (Izreke (Priče) 31:21).”—Messages to Young People, str. 351, 352.

“Od tisuću žena samo jedna utopljava svoje udove kako bi trebalo... Ženska odjeća treba pokriva t i utopliti udove isto tako potpuno kao i muška.”—Selected Messages, knj. 2, str. 479.

“Kako bi išle u korak s modom, majke ostavljaju skoro golima dječje ruke i noge, zbog čega krv skreće sa svog prirodnog puta i navaljuje u unutrašnje organe; to izaziva promjene u cirkulaciji i razna obolijevanja... (udove) treba tako utopliti da privuku krv k perifernim dijelovima tijela.”—Svjedočanstva, vol. 2, str. 531, 532.

c. Kojom je osnovnom ilustracijom anđeo ukazao prvosvećeniku na neophodnost zdravlja naše duše? Zaharija 3:4. Što je također neophodno i u pogledu odijevanja kako bismo sačuvali svoje zdravlje?

“Naša odjeća uvijek treba biti čista; nečistoća upijena u odjeću nezdrava je, i zagađuje i tijelo i dušu.”—Zdravlje i sreća, str. 288.

“Bog zahtijeva od nas da vodimo brigu o organizmu koji nam je podario, kako bismo Mu svoje tijelo mogli predstaviti kao živu, svetu i ugodnu žrtvu. (...) Ako vitalne snage svoga tijela slabimo samozadovoljavanjem, popuštanjem apetitu i oblačenjem prema nezdravim zahtjevima mode - samo da se ne bismo razlikovali od svijeta - mi postajemo neprijatelji Bogu.”—Svjedočanstva, vol. 3, str. 63.


utorak 5. svibnja

3. ODIJEVANJE PO UGLEDU NA SVIJET

a. Kako mi svojim odijevanjem često slavimo sebe umjesto Gospoda? Što nas Biblija uči u tom pogledu? 1. Petrova 3:3, 4; 1. Timoteju 2:9.

“Tašti i lakoumni poklonici mode mogu tvrditi da slijede Krista, ali njihov način odijevanja i njihovi razgovori pokazuju što obuzima njihov um i što je predmet njihovih želja. Njihov život otkriva prijateljstvo i naklonost prema svijetu, i svijet ih ubraja među svoje.”—Messages to Young People, str. 355.

“Vanjski izgled često otkriva ono što je u srcu, i trebamo biti vrlo pažljivi kakve signale svojim odijevanjem šaljemo svijetu, jer svijet po tome sudi o našoj vjeri.”—Ibid., str. 346, 347.

b. Zašto je Bog zapovjedio da se odjeća muškog i ženskog roda razlikuje? Ponovljeni zakon (5. Moj) 22:5.

“Sve je izraženija sklonost da žene svojim odijevanjem i pojavom budu što sličnije suprotnom spolu i da način njihovog odijevanja bude što sličniji muškom, ali Gospod kaže da je to odvratno. . . .

“Bog je odredio da između muške i ženske odjeće postoji jasna razlika i to pitanje smatra toliko značajnim da je dao izričite upute u tom pogledu; jer bi isto odijevanje oba spola prouzrokovalo konfuziju i još više povećalo bezakonje.”—Child Guidance, str. 427.

c. Što je dužnost crkve u pogledu odijevanja njenih članova?

“Moda izopačuje um i potkopava duhovnost našeg naroda. Robovanje modi sve više uzima maha i među adventistima sedmog dana i čini više nego sve drugo da odvoji naš narod od Boga. Pokazano mi je da su pravila naše crkve u tom pogledu nepotpuna. Svako pokazivanje oholosti u odijevanju, koje je zabranjeno u Riječi Božjoj, trebalo bi biti dovoljan razlog za primjenu crkvene discipline. Ukoliko neka sestra, i uza sve opomene, pozive i molbe nastavlja sprovoditi svoju izopačenu volju, to se može smatrati jasnim dokazom da njeno srce nije ujedinjeno s Kristom. ‘Ja’, i samo ‘ja postaje predmet obožavanja, i jedna takva tobožnja kršćanka može mnoge odvratiti od Boga.”—Svjedočanstva, vol. 4, str.. 647, 648.


srijeda 6. svibnja

4. ODIJEVANJE I DUHOVNOST

a. Ima li način na koji se odijevamo išta zajedničkog s našim kršćanskim iskustvom? Navedite primjer pobožnih i nepobožnih pojedinaca, i opišite njihovo odijevanje i vanjski izgled. 2. Kraljevima 9:30; Matej 3:4.

“U nastojanju da ukrašavate svoju vanjštinu, ljudi zdravog rasuđivanja vidjet će dokaz oholosti i slabog uma. Preporuka mojim mladim sestrama jest skromno i jednostavno odijevanje. Ničim nećete uspješnije svijetliti drugima kao jednostavnošću u odijevanju i ponašanju. Time možete svima pokazati da vječnim vrijednostima dajete prednost pred zadovoljstvima ovoga svijeta.”—Messages to Young People, str. 348.

“Mi prosuđujemo karakter neke osobe prema njenom načinu odijevanja. Skromna i pobožna žena odijeva se skromno. Dobar ukus i njegovan um otkrivaju se izborom jednostavne i odgovarajuće odjeće.”—Ibid., str. 353.

“Naše riječi, postupci i naša odjeća su svakodnevni, živući propovjednici sabiranja s Kristom ili pak rasipanja.”—Svjedočanstva, vol. 4, str. 641.

b. Čemu se također možemo poučiti iz Božje zapovijedi u pogledu naše odjeće? Brojevi (4. Moj) 15:38–40.

“Ovdje Gospod izričito zapovijeda da sinovi Izraelovi nose sasvim jednostavno pripremljenu odjeću, kako bi se razlikovali od idolopokloničkih naroda iz svog okruženja. I kad god bi im se pogled zadržao na toj njihovoj posebnoj odjeći, trebali su se sjetiti da su narod koji drži Božje zapovijedi... Pripadnike izraelskog naroda svatko je mogao prepoznati čim ih vidi, jer ih je Bog ovim jednostavnim obilježjem izdvojio kao svoje.

“Naredba data Izraelovoj djeci o nošenju plave vrpce nije imala nikakvog neposrednog utjecaja na njihovo zdravlje. Božji blagoslovi su bili uvjetovani jedino njihovom poslušnošću, a vrpca ih je samo podsjećala na visoke Jahvine zahtjeve: da se ne miješaju s drugim narodima, i da ne prisustvuju njihovim gozbama i pijankama gdje se jela svinjetina i druge raskošne poslastice štetne za zdravlje.”—Ibid., vol. 1, str. 524, 525.

c. Kojim se simbolom u Bibliji prikazuje pravednost? Otkrivenje 19:8.


četvrtak 7. svibnja

5. IDEALNA OBUĆA

a. Koje kvalitete treba imati naša obuća da bi zaista bila zdrava?

“Ako bilo koji dio tijela treba posebno utopliti, to su ekstremiteti i stopala, budući da su najviše udaljeni od velikog izvorišta života koje šalje krv u cijeli organizam. Ekstremiteti uvijek trebaju biti pokriveni toplim pokrivalima kako bi se zaštitili od hladnog strujanja zraka... Ako se u izboru tople obuće, odgovarajućeg broja i debljine đonova više vodi računa o udobnosti nego o modi, krv će slobodno cirkulirati u ekstremitete i stopala, kao i u sve druge dijelove tijela.”—Healthful Living, str. 124.

b. Što se u Bibliji kaže za noge onih koji rade na širenju evanđelja? Izaija 52:7; Efežanima 6:15. Osim što su cipele s visokim potpeticama nepraktične za širenje evanđelja, kao i nezdrave prirode, kako Biblija opisuje onoga tko „sitno korača”, kao što to biva kad nosi cipele s visokim potpeticama? Izaija 3:16, 17.

“Budimo obuveni obućom evanđelja, spremni krenuti svakog trenutka.”—Svjedočanstva, vol. 9, str. 48.

“Pokazano mi je da se proročanstvo iz Izaije, 3. glava, odnosi na zadnje dane a ukori se upućuju kćerima Siona koje razmišljaju samo o svom izgledu i pokazivanju.”—Ibid., vol. 1, str. 270.

“Reforma u odijevanju važna je i za fizičko i za psihičko zdravlje. Božji narod je u velikoj mjeri izgubio svoje posebno obilježje i postepeno se prilagođava pripadnicima ovog svijeta, miješajući se s njima sve dok u mnogim stvarima ne postane kao i oni. To Bogu nije po volji.”—Ibid., str. 525.


petak 8. svibnja

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kakvu je odjeću Bog dao ljudima poslije pada, i zašto?

2. O čemu trebamo voditi računa kada biramo svoju odjeću?

3. Zašto Bog pravi razliku između muške i ženske odjeće?

4. Objasnite povezanost između odeijvanja i duhovnosti!

5. Koje su neke od posljedica nošenja neodgovarajuće obuće?

 <<    >>