Back to top

Sabbath Bible Lessons

Параболе највећег Учитеља

 <<    >> 
Лекција 3 Субота, 21. април 2018.

Кукољ међу пшеницом

„Другу причу каза им говорећи: Царство је небеско као човек који посеја добро семе у пољу свом.“ – Матеј 13:24.

„У небу ће бити много оних, за које су њихови суседи претпостављали да тамо никад неће да дођу. Човек суди по ономе што се види споља, али Бог види срце. Зато кукољ и пшеница морају да расту заједно све до жетве, а жетва је свршетак времена милости и проверавања.“ – Христове очигледне поуке, 52.

Предлажемо да прочитате:   Христове очигледне поуке, 51-55. 

Недеља 15. април

1. БОЖЈЕ ДЕЛО

а. Где је добро семе посејано? Матеј 13:24.

„Христос каже: 'Њива је свет' (Матеј 13:38). Овде се, међутим, мисли на Христову Заједницу на овом свету. У овој параболи описују се они који припадају царству Божјем, Његовом делу за спасавање људи, а то се дело одвија преко Заједнице. Истина, Свети Дух је присутан по целом свету и делује свуда на срца људи, али Заједница представља место где треба да растемо и дозревамо да бисмо могли бити сабрани у Божју житницу.“ – Христове очигледне поуке, 51.

б. Шта је предмет Божје највеће пажње на овом свету? Захарија 2:8 (последњи део); Ефесцима 5:25.

„Сведочим својој браћи и сестрама да је Христова црква, ма како била слаба и несавршена, једини предмет на Земљи коме Он поклања своју највећу пажњу. И док свој позив - да дође к Њему и прими спасење - упућује целоме свету, и овлашћује своје анђеле да пруже божанску помоћ свакој души која Му прилази у покајању и понизности, дотле настава лично преко Духа Светога усред своје цркве.“ – Сведочанства за проповеднике, 1.


Понедељак 16. април

2. ОМЕТАЊЕ НЕПРИЈАТЕЉЕВОГ ДЕЛА

а. Ко је још укључен у сејање, и шта он сеје? Матеј 13:38,39.

„Кукољ, напротив, представља оне који су плод или утеловљење заблуде и лажних начела. 'А непријатељ који га је посејао јесте ђаво' (Матеј 13:39). Ни Бог, ни Његови анђели нису никада сејали семе кукоља. Кукољ увек сеје само сотона - непријатељ и Бога и људи.“ – Христове очигледне поуке, 51.

„И док Бог доводи у цркву оне који су стварно обраћени, дотле сотона доводи оне који то нису. Док Христос сеје добро семе, сотона сеје кукољ. На чланове цркве непрестано делују два различита утицаја. Један утиче на чишћење цркве, а други изопачује Божји народ.“ – Сведочанства за проповеднике, 28.

б. Према казивању у параболи, када је непријатељ радио? Матеј 13:25. Шта из тога можемо да научимо?

„Док пратите излагање Божје Речи, имајте на уму, браћо моја, да слушате глас Божји посредством Његовог изабраног слуге. Слушајте пажљиво. Не дозволите себи да задремате ни за један тренутак јер управо у том тренутку можете да пропустите баш оне речи које су вам најпотребније – управо оне речи које би вас, да сте их чули и послушали, сачувале од застрањивања на погрешне путеве. Сотона и његови анђели чине све што је у њиховој моћи да паралишу чула слушалаца, тако да не чују речи опомене, савете и укоре; или ако их чују да то не утиче на њихова срца и не доведе до реформе у животу... Понекад младићи и девојке имају веома мало поштовања према Божјем дому и богослужењу да за све време проповеди дошаптавањем или преписком одржавају везу једни с другима. Када би они могли да виде Божје анђеле, који их посматрају и бележе њихово понашање, постидели би се сигурно и згрозили сами над собом. Бог жели да се Његова Реч пажљиво слуша, јер док људи спавају, сотона сеје кукољ.“ – V Сведочанство, 466.

ц. Како је ово дело могло да буде спречено? I Солуњанима 5:5-8.

„Да су слуге верно сачувале будност - да нико није немарно спавао - непријатељу се не би пружила тако повољна прилика да по њиви засејаној пшеницом посеје и кукољ. Сотона никада не спава. Он будно користи сваку прилику да преко својих агената сеје семе заблуда, које налазе плодно тле у срцу непосвећених.“ – III Сведочанство, 106.


Уторак 17. април

3. ПОМЕШАНИ ПШЕНИЦА И КУКОЉ

а. Какву су разлику уочиле слуге када се појавио усев? Матеј 13:26. Шта су они предложили да се уради како би се сачувала чистоћа летине? Матеј 13:27,28.

„За Христове слуге је веома болно кад у Заједници виде помешане праве и лажне вернике. Они чезну да учине нешто како би очистили Заједницу. Као и слуге онога домаћина у параболи, спремни су да почупају кукољ.“ – Христове очигледне поуке, 52.

б. Шта је господар заповедио да се учини са коровом? Зашто? Матеј 13:29,30.

„Као што се корен кукоља густо преплиће са жилама жита, исто тако и лажна браћа у Заједници могу да буду уско везана с правим ученицима. Прави карактер ових вајних верника не види се сасвим јасно. Међутим, када би се они искључили из Заједнице, то би могло да постане камен спотицања за друге који би иначе остали постојани.“ – Христове очигледне поуке, 52.

„Бог у својој милости и дугом подношењу има стрпљења и с настранима, па чак и с вероломнима и издајницима. Међу Христовим изабраним апостолима налазио се и Јуда – издајник. Треба ли онда да се чудимо или обесхрабримо што се данас међу Његовим радницима налазе вероломни и неискрени? Кад је Он који чита срца могао да подноси Јуду, иако је јамачно знао да је издајник, с колико стрпљења ми треба да подносимо оне који праве грешке?“ – Здравље и срећа, 440.

ц. Зашто ове господареве инструкције не оправдавају остављање отворених грешника у цркви? Матеј 18:17; I Коринћанима 5:6,11,13.

„Као реформатори и чувари најсветијих истина Божје Речи – истина које чисте и оплемењују душу – морамо да се уздигнемо на далеко виши ниво од онога на којем се сада налазимо. С грехом и грешницима, у Заједници, мора се поступити одлучно и неодложно, да се и други не би заразили. Истина и честитост захтевају одлучније и потпуније мере да би се Заједница очистила од данашњих Ахана. Они који се налазе на одговорним положајима не смеју да трпе грех на својој браћи. Нека им ставе до знања да морају или да одбаце своје грехе или да буду искључени из Заједнице.“ – V Сведочанство, 136.


Среда 18. април

4. УНУТАР ЦРКВЕ

а. Чиме је представљено дело одвајања пшенице од корова? Језекиљ 9:2-4. Када почиње ово дело? Откривење 14:9-13.

„Тада сам видела трећег анђела. Мој анђео пратилац рече: 'Страшно је његово дело. Ужасна је његова мисија. Он је анђео који пшеницу одваја од кукоља и печати је, или везује, за небеску житницу. То треба да обузме све мисли, сву пажњу.'“ – Рани списи, 129.

„Време суда је најсвечаније доба кад Господ сабира своје жито између кукоља. Они који су били чланови исте породице, раздвајају се. На праведнике се ставља знак.“ – Сведочанства за проповеднике, 208.

„Анђео 'с оправом писарском' ставља печат на чела свих оних који се одвајају од греха и грешника, а за њим следи анђео затирач који уништава све - и старо и младо.“ – V Сведочанство, 478.

б. Зашто једино Бог може да суди онима који нису отворени грешници? Псалам 7:9 (последњи део); 44:21; Приче 21:2.

„Ако бисмо покушали да оне, за које претпостављамо да су лажни хришћани, искоренимо из Заједнице, сигурно бисмо погрешили. Често сматрамо безнадежним баш оне душе које Христос привлачи себи. Поступајући с тим душама према свом несавршеном расуђивању, могли бисмо у њима угасити и последњу искру наде. Многи, опет, које сматрамо хришћанима, на послетку ће да буду пронађени ‘лаки’.“ – Христове очигледне поуке, 52.

ц. Шта доказује да је судбина сваког појединца запечаћена пре завршетка времена милости? Откривење 22:11.

„Не постоји неко накнадно време (с оне стране гроба) када ће сви безбожници да се обрате Богу. Пшеница и кукољ расту заједно све до жетве...

„Кад се дело јеванђеља доврши, одмах ће да уследи одвајање добрих од злих и судбина и једних и других биће заувек одлучена.“ – Христове очигледне поуке, 97, 98.


Четвртак 19. април

5. У СВЕТУ

а. Због чега ће пшеница да буде у контакту с кукољем до самог краја света? I Петрова 2:9 (последњи део).

„Дан када ће праведници, као драгоцена пшеница, да буду сакупљени за небеску житницу, а безбожници, као кукољ, повезани у снопове за огањ последњег великог дана, управо је пред нама. Међутим, пшеница и кукољ 'расту заједно до жетве' (Матеј 13:30). У обављању својих свакодневних послова и животних дужности, праведници ће до краја да буду у контакту с неверницима. Синови светлости су широм света расејани међу синове таме, да би свако могао да види разлику између њих. На тај начин Божја деца треба да објављују врлине 'Оног који их дозва из таме к чудноме виделу своме' (I Петрова 2:9).“ – V Сведочанство, 94.

б. Које ће велико одвајање да се догоди на самом крају? Матеј 13:40-43; 15:13; 24:31. Који је старозаветни празник указивао на то време? III Мојсијева 23:34.

„Празник сеница је био не само историјски, већ и симболични празник. Он није само подсећао на боравак у пустињи, већ је као празник бербе и сакупљања земаљских плодова указивао на последњи дан велике жетве, када ће Господар жетве послати своје жетеоце да кукољ свежу у снопове и да га спале, а пшеницу да сместе у Његову житницу. У то ће време сви безбожници бити уништени.“ – Патријарси и пророци, 571.


Петак 20. април

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Где треба да растемо у вери, и како нам Бог шаље помоћ за то?

2. Како можеш да спречиш сотону да сеје кукољ у твоје срце док си у цркви?

3. Зашто треба да будемо стрпљиви с нашом браћом и сестрама?

4. Зашто не смемо да искључимо из цркве оне за које ми мислимо да су кукољ?

5. С којом сврхом су деца светлости расејана међу децом мрака? Да ли се ја уклапам у светлост или у таму?

 <<    >>