Back to top

Sabbath Bible Lessons

Параболе највећег Учитеља

 <<    >> 
Лекција 13 Субота, 30. јун 2018.

Сусрет са жеником

„Стражите дакле; јер не знате кад ће доћи господар од куће... Да не дође изненада и да вас не нађе, а ви спавате.“ – Марко 13:35,36.

„Карактер се обично открива у некој кризи. Кад се око поноћи зачуо озбиљан глас: 'Ето женика где иде, излазите Му у сусрет!', и кад су успаване девојке биле пробуђене из свог сна, показало се ко је био спреман за овакав развој догађаја. Све су девојке биле изненађене, али су мудре биле спремне за овакво изненађење, а остале су се показале неспремним.“ – Христове очигледне поуке, 376.

Предлажемо да прочитате:   Христове очигледне поуке, 371-384. 

Недеља 24. јун

1. ПАРАБОЛА ЗА НАШЕ ВРЕМЕ

а. Са ким Господ упоређује небеско царство? Матеј 25:1,2.

„Једног предвечерја је Христос остао да седи са својим уценицима на Маслинској гори, кад је сунце већ било ишчезло иза брда, а вечерње сенке почеле да застиру небо. На видику, ничим неометаном за њихов поглед, указала се блистава, осветљена кућа, очигледно припремљена за неку свечаност. Светлост упаљених светиљки, која је блистала са свих прозора и врата, као и понашање окупљених, у атмосфери општег ишчекивања, говорило је да свадбена поворка тек што није наишла...

„Док је Христос посматрао друштво које је очекивало долазак женика, испричао је својим ученицима параболу о десет девојака, илуструјући њиховим доживљајем искуство Заједнице која ће да живи управо пред Његов повратак.

„Ове две групе девојака, које су се у свом очекивању женика показале међусобно различите, такође представљају две групе оних који тврде да чекају Господа. Они се називају девојкама зато што исповедају чисту веру.“ – Христове очигледне поуке, 371, 372.

б. Која је била разлика између мудрих и лудих девојака? Матеј 25:3,4.


Понедељак 25. јун

2. НЕ СПАВАЈУ ПОПУТ ДРУГИХ

а. Шта је пробудило успаване девојке? Матеј 25:5,6. Како се ово поновило у искуству Божјег народа 1844. године?

„Жениково одуговлачење представљало је истицање времена кад се Господ очекивао, разочарање и привидно закашњење. У ово време неизвесности, површни и неутврђени су почели да се колебају а њихови напори да попуштају. Међутим, они чија се вера заснивала на личном познавању Библије имали су под својим ногама стену, коју таласи разочарања нису могли да однесу.“ – Велика борба, 323.

б. Која нам упозорења Господ даје по питању времена у ком живимо? Лука 21:36; I Петрова 4:7.

„Оно око чега треба да се трудимо јесте само овај један дан. Данас морамо да будемо верни свом животном опредељењу. Данас морамо да љубимо Бога свим срцем и свог ближњег као самог себе. Данас морамо да се одупремо непријатељевим кушањима и Христовом милошћу извојевати победу. Тако ћемо да останемо будни и да очекујемо Христов долазак. Свакога дана треба да живимо као да знамо да нам је то последњи дан на Земљи. Кад бисмо знали да ће Христос сутра да дође, зар не бисмо данас бирали само лепе речи и несебична дела?“ – In Heavenly Places, 355.

ц. Шта можемо да урадимо како бисмо се пробудили из сна? Римљанима 13:11-14.

„Ако желимо да напредујемо у истинској побожности, морамо више и усрдније да се молимо за то. Колико смо се више молили када је порука истине први пут допрла до нас!? Колико често се глас усрдне молитве чуо у одаји, у амбару, у воћњаку или у неком шумарку. Често смо проводили читаве сате у молитви, по двоје или троје, позивајући се на Божја обећања, а често се чуо и плач, као и глас захвалности у песми и хвали. Данас је дан Господњи ближе него кад поверовасмо, и ми треба да будемо усрднији, ревноснији и побожнији, него у тим првим данима своје вере. Опасности које нам прете сада су много веће. Људи су све окорелији. Потреба да будемо прожети Христовим Духом је све већа и зато морамо стално да се молимо.“ – V Сведочанство, 150.


Уторак 26. јун

3. ПОТРЕБА ЗА УЉЕМ

а. Шта се догодило када су се девојке пробудиле и отишле да украсе своје жишке? Матеј 25:7-9.

„У параболи, свих десет девојака полазе у сусрет женику. Све имају жишке и судове за уље. Једно време се међу њима не запажа никаква разлика. Тако је и са Заједницом која живи управо пред други долазак Христов. Сви њени чланови познају учење Светих списа. Сви су чули вест да је Христов долазак близу и поуздано очекују Његово појављивање, али и сада је као што је приказано у параболи. Непредвиђено време чекања ставило је веру на озбиљну пробу; и кад се буде зачула вика: 'Ето женика где иде, излазите Му у сусрет!', многи ће бити неспремни. Они немају 'уља у судовима са жишцима својим.' Недостаје им сила Светога Духа.“ – Христове очигледне поуке, 374.

б. Шта је у параболи представљено жишцима и уљем? Псалам 119:105; Захарија 4:1-6. Шта значи бити лишен Светог Духа?

„Само познавање Његове Речи, без Божјег Духа, није ни од какве користи. Само теорија о истини, ако није праћена силом Светог Духа, не може да оживи душу ни да посвети срце. Човек може добро да познаје заповести и обећања дата у Речи Божјој, али ако Божји Дух не усади истину у срце, карактер неће бити промењен.“ – Христове очигледне поуке, 375.

ц. Како бисте описали луде девојке данас? II Тимотију 3:5; Откривење 3:17.

„Они који су у параболи приказани као луде девојке нису лицемери. Они цене истину, бране је и наклоњени су онима који верују у истину, али се нису потчинили деловању Светога Духа. Они нису пали на Стену – на Христа Исуса - и нису дозволили да се разбије њихова стара природа... Они не познају Бога, не проучавају Његов карактер и не одржавају сталну заједницу с Њим; зато не знају како да Му се повере, како да живе гледајући у Њега. Њихово служење Богу изродило се у обичну форму.“ – Христове очигледне поуке, 375.


Среда 27. јун

4. НАЛАЖЕЊЕ ИЗГОВОРА ЗА НАШЕ НЕДОСТАТКЕ

а. Шта се десило док су се луде девојке одвојиле од мудрих да би купиле уље за своје жишке? Матеј 25:10.

„Десет девојака чекају у само предвечерје земаљске историје. Све оне тврде да су хришћанке. Свака је примила позив, име и жижак, и свака за себе тврди да служи Богу. Привидно све очекују да се Христос појави; али пет од њих су потпуно неспремне, и наћи ће се изненађене и ужаснуте изван свадбене дворане.“ – Христове очигледне поуке, 376.

„Буђењем из сна тек онда кад се буде зачула вика: 'Ето женика где иде'; и узимањем својих празних жижака да бисмо их тек тада напунили, заиста не можемо да се спремимо за сусрет с Господом. Не живети за Христа овде и не држати Га стално у срцу и мислима, а ипак се удостојити за непрекидно дружење с Њим на небу, заиста није могуће.“ – Христове очигледне поуке, 378.

б. Шта су луде девојке молиле господара свадбе да учини? Матеј 25:11,12.

ц. Како ми често реагујемо, када изневеримо Бога, уместо да признамо своје грехе и погрешке? Шта је Саул учинио и какав је био Самуилов одговор? I Самуилова 15:18–22.

„Немамо времена да се изговарамо и да кривимо друге за своје пропусте; немамо времена да ласкамо својој души како би нам било много лакше да чинимо дела Божја само да су околности биле повољније. Чак и онима који тврде да верују у Христа, морамо рећи да престану да вређају Бога својим грешним изговорима.

„Исус је обезбедио помоћ за случај сваке хитне потребе. Уколико буду ходили стазом којом их води, Он ће поравнати сва неравна места. Он ће својим искуством створити праву атмосферу за душу. Он затвара врата и доводи душу у Божји заклон, тако да, када је у невољи, може да заборави све и свакога изузев Бога. Сотона ће да се обраћа души, али разговарајте гласно с Богом и Он ће да одагна сотонине паклене сенке. С понизним, потчињеним и захвалним срцем они ће иступити, говорећи: 'Милост твоја чини ме велика.'“ – Manuscript Releases 12, 336.


Четвртак 28. јун

5. ПОЗИВ ЗА ДАНАШЊЕ ВРЕМЕ

а. Какав позив Бог има за нас данас? Које обећање Он даје заједно с позивом? Малахија 3:7 (последњи део); Исаија 44:22; 55:7.

„О, љубави, чудесна Божја љубави! Упркос свој нашој млакости и гресима, Он говори: 'Вратите се к Мени и Ја ћу се вратити к вама и исцелићу све ваше отпаде!'“ – Our High Calling, 352.

„Они који сада озбиљно траже Господа и у понизности срца пред Њим остављају своје грехе, биће посвећени истином, оспособљени да се уједине с члановима царске породице и угледају Цара у Његовој красоти.“ – This Day With God, 248.

б. Док слушамо Његов позив, коју нам вест Он даје да објавимо свету? Исаија 40:9.

„Последњи зраци милосрђа, последња порука милости која треба да се објави свету, представља откривање Његовог карактера пуног љубави. Божја деца треба да манифестују Његову славу. Својим животом и карактером, они треба да открију шта је све Божја милост учинила за њих.

„Блиставе зраке Сунца правде треба одсјајивати у добрим делима – у речима истине и светим поступцима.“ – Христове очигледне поуке, 380.


Петак 29. јун

ПИТАЊА ЗА ЛИЧНО РАЗМИШЉАЊЕ:

1. Кога представљају две групе девојака и зашто се оне називају девојкама?

2. Шта ми можемо да чинимо, у ово време чекања и стражења, како бисмо се припремили за Христов скори долазак?

3. Које дело Свети Дух чини у животу оних који су налик на мудре девојке?

4. Уместо да за своје карактерне мане кривимо околности, шта можемо да учинимо?

5. Како Бог може да нас употреби за објављивање Његове последње вести милости овом свету?

 <<    >>