Back to top

Sabbath Bible Lessons

Svjetlost svijetu (II)

 <<    >> 

Predgovor

Tijekom ovog tromjesečja vidjet ćemo kako su Izraelci za vrijeme svojih sudaca i kraljeva propuštali opravdati sveto povjerenje koje im je kao narodu bilo Bogom dano. Vidjet ćemo također i zašto je Bog dozvolio da budu rasijani među ostale narode svijeta.

Biblijski zapisi iz tih vremena otkrivaju da ipak nije sve bilo izgubljeno. Usprkos otpadništvu na nacionalnom nivou, Bog je uvijek imao mali ostatak vjernih obožavatelja. Među tim malobrojnim ali zaista dostojnim vjernicima bilo je pojedinaca preko kojih je Bog izvršio veliki zadatak. Među nekima od njih – uključujući i one koji su počinili ozbiljne greške ali su se kasnije pokajali – spomenuti su i neki od junaka vjere. Apostol Pavle o tome bilježi sljedeće: „I što ću još kazati? Jer mi ne bi dostalo vremena kad bih stao pripovijedati o Giedonu i o Baraku i Samsonu i Jeftaju, o Davidu i Samuelu, i o drugim prorocima, koji vjerom pobijediše kraljevstva, učiniše pravdu, dobiše obećanja, zatvoriše usta lavovima, ugasiše silu ognjenu, utekoše od oštrica mača, ojačaše od nemoći, postaše jaki u bitkama, rastjeraše vojske tuđe; žene primiše svoje mrtve iz uskrsnuća; a drugi biše pobijeni, ne primivši izbavljenja, da dobiju bolje uskrsnuće; a drugi ruganje i boj podnesoše, pa još i okove i tamnice; kamenjem pobijeni biše, pretrveni biše, iskušani biše, od mača pomriješe; idoše u kožusima i u kozjim kožama, u sirotinji, u nevolji, u sramoti; kojih ne bijaše dostojan svijet, po pustinjama potucaše se, i po gorama i po pećinama i po rupama zemaljskim. I ovi svi dobivši svjedočanstvo vjerom ne primiše obećanja; jer Bog nešto bolje za nas odredi, da ne prime bez nas savršenstva.” – Heb 11:32-40.

Pozitivna iskustva ovih junaka vjere sadrže dragocjene pouke za naše propovjednike, radnike, služitelje u crkvi i za sve nas.

Generalna konferencija

Odjel za subotnju školu

SUBOTA, 5. TRAVNJA, 2014.

Dar prve subote za misionarsku školu u Hondurasu

“Veliki zadatak roditelja i odgojno-obrazovnih radnika izgradnja je karaktera – nastojanje da Kristov lik obnove u onima koji su povjereni njihovoj brizi. Stjecanje znanstvenih spoznaja postaje beznačajno kad se usporedi s ovim velikim ciljem. Međutim, svaki pravi odgoj i obrazovanje može predstavljati pomoć u izgradnji pravilno oblikovanog karaktera. Oblikovanje karaktera doživotno je djelo, i ono će zauvijek ostati onakvo kakvim ga ovdje učinimo.”—Counsels to Parents, Teachers and Students, str. 61.

“Karakter oblikovan prema božanskom obličju jedino je blago koje čovjek s ovog svijeta može ponijeti na onaj drugi.”—The Youth’s Instructor, August, 17, 1899.

Srednjeamerička unija sastoji se od nekoliko manjih zemalja smještenih u središtu američkog kontinenta. Unija ulaže značajne napore na odgojno-obrazovnom polju. Tijekom proteklih godina zalagali smo se za to da našu djecu i mlade poučavamo u našim školama. Bio je to težak zadatak, ali Gospod nas je blagoslovio odličnim rezultatima i zahvaljujući kontaktima ostvarenima u odgojno-obrazovnom radu, mnogi su zainteresirani za poruku evanđelja.

Nalog: „odgajajte, prosvjećujte, širite znanje”, dobro nam je poznat. Ali naši skromni izvori nisu dovoljni da nastavimo započeto djelo. Srca su nam stalno obuzeta razmišljanjem: Kako dopustiti da se naša djeca i mladi obrazuju u svjetovnim školama i tako obeshrabreni postaju lak plijen neprijateljskih lukavstava i vještih obmana? Mi imamo veliku želju nastaviti s ovim radom, ali nam je neophodna vaša pomoć.

Iz tog razloga pozivamo svu našu braću širom svijeta da nam pomognu u ovom velikom djelu. Zbog toga vas molimo da se u subotu 5. travnja u svojim prilozima sjetite ove djece i mladih u Srednjeameričkoj uniji. Unaprijed se zahvaljujemo i pozdravljamo vas sljedećim riječima iz pera nadahnuća:

“Djelo odgoja i djelo otkupljenja jedinstveno je u najuzvišenijem smislu – jer kako u odgoju, tako i u otkupljenju, ‘jer temelja drugoga nitko ne može postaviti osim Onoga koji je postavljen, a koji je Isus Krist’ (1. Korinćanima 3:11).”—Counsels for the Church, str. 202.

Vaša braća i sestre iz Srednjeameričke unije

Gospod neka blagoslovi sudionike naše subotnje škole širom svijeta dok budu proučavali ove lekcije!

 <<    >>