Back to top

Sabbath Bible Lessons

Svjetlost svijetu (II)

 <<    >> 
6. lekcija Subota, 10. svibnja, 2014.

Prvi izraelski kralj

“I sav narod otiđe u Gilgal; i postaviše ondje Šaula kraljem pred Gospodom” (1. Samuelova 11:15).

“Preko proroka Samuela Gospod je Šaulu dao uputu da poštenje mora biti najistaknutija vrlina u njegovoj ulozi izraelskog kralja.”—Conflict and Courage, str. 174.

Pročitati:   Patrijarsi i proroci, str. 607–636. 

nedjelja 4. svibnja

1. INAUGURACIJA PRVOG IZRAELSKOG KRALJA

a. Iako je jasno ukorio Izraelove sinove što su se opredijelili za monarhiju, što im je Samuel na kraju naglasio? 1. Samuelova 12:20, 25.

“Ali Samuel nije dozvolio da narod ostane obeshrabren, jer bi to omelo trud za bolji život.”—Ibid., str. 615.

b. Iako Gospodu nije bilo po volji što su Izraelci tražili monarhiju (Hošea 13:11), zašto je ipak postavio kralja nad njima? 1. Samuelova 12:13; Ezekiel 14:4. U kojem smislu su oni bili zaslijepljeni vlastitim grijesima?

“Izraelci su najveće blagostanje uživali u ono vrijeme kad su Jahvu priznavali za svoga Kralja – kada su zakone i vladavinu koje je On uspostavio smatrali uzvišenijima od zakona ostalih naroda. . . . Uslijed odstupanja od Božjih zakona, Hebreji nisu postali narod kakvim ih je Bog želio učiniti; a onda su svo zlo koje je bilo posljedica njihovog vlastitog grijeha i ludosti, pripisivali Božjoj vladavini. Toliko ih je grijeh bio zaslijepio.”—Ibid., str. 605.


ponedjeljak 5. svibnja

2. IZRAEL PROPUŠTA PRILIKU PRENOŠENJA EVANĐELJA DRUGIMA

a. Na koja je blagoslovljena obećanja usmjeravana pažnja izabranog naroda još od Mojsijevih dana? Ponovljeni zakon (5. Moj) 7:6, 11, 14, 18.

“Namjera koju Bog danas želi ostvariti preko svog naroda ista je ona koju je želio ostvariti preko Izraelovih sinova kada ih je izveo iz Egipta. Promatrajući Božju dobrotu, milost, pravdu i ljubav otkrivene u crkvi, svijet treba steći pravu sliku o Njegovom karakteru. I kada se Božji zakon tako prikaže osobnim primjerom u svakodnevnom životu, čak će i svijet uvidjeti i priznati da su oni koji ljube Boga, koji Ga se boje i vjerno Mu služe zaista iznad svih drugih naroda na Zemlji. Božje oko budno prati svakog pripadnika Njegovog naroda; za svakoga od njih On ima svoj plan. On želi da oni koji se drže svetih propisa Njegovog zakona budu drugačiji narod.”—Svjedočanstva, sv. 6, str. 12.

b. Zašto Izraelci nisu bili prikladni za propovijedanje evanđelja neznabošcima u vrijeme sudaca? 1. Ljetopisa (Dnevnika) 5:25.

“Očevi i majke u Izraelu počeli su nemarno izvršavati dužnosti prema svojoj djeci. Zbog nevjernosti u domu i idolopokloničkih utjecaja izvana, mnogi su mladi Hebreji dobili odgoj koji se vrlo razlikovao od onoga koji je Bog planirao za njih. Naučili su se neznabožačkim putovima.”—Education, str. 45, 46.

c. Iako su Izraelci promijenili oblik vladavine, kako je Samuel upozorio pripadnike svoje generacije na Božju namjeru da budu svjetlost neznabošcima? 1. Samuelova 12:15.

“Disciplina i odgoj koje je Bog odredio Izraelu, trebali su učiniti da se on razlikuje od drugih naroda po cjelokupnom načinu života. Ta izuzetnost... nije im bila draga.”—Ibid., str. 49.


utorak 6. svibnja

3. IZRAEL PRESTAJE BITI POSEBAN NAROD

a. Čime su Izraelci pokazali prezir prema privilegiji da budu poseban narod? 1. Samuelova 8:20.

“Bog je Izraelce izdvojio od svih ostalih naroda da bi od njih učinio osobito blago. A oni su, prezrevši i tu veliku čast, tražili da se izjednače s ostalim neznabožačkim narodima. Još i danas u narodu koji tvrdi da je Božji postoji težnja da svoj život prilagodi svjetskim običajima i navikama.”—Patrijarsi i proroci, str. 607.

b. Kakvo se upozorenje i danas pruža Božjem narodu da ne ponavlja zablude starog Izraela? 1. Petrova 2:9; 2. Korinćanima 6:17, 18.

“Kršćani se stalno trude podržavati običaje ljudi koji se klanjaju bogu ovoga svijeta. Mnogi tvrde da se na bezbožnike može bolje utjecati ako se čovjek s njima sjedini i prilagodi njihovim običajima. Međutim, svi koji tako rade odvajaju se od izvora svoje snage. Time što se sprijateljuju sa svijetom, postaju neprijatelji Bogu. Za ljubav zemaljskih priznanja oni žrtvuju neizmjernu čast koju im pruža Bog, a koja se sastoji u objavljivanju vrlina Onoga koji nas je pozvao da izađemo iz tame i priđemo Njegovom čudesnom svjetlu (1. Petrova 2:9).”—Ibid.

c. Na koju opasnost će vjerni sluge Božje stalno upozoravati svoju braću i sestre u vjeri? Jakov 4:4; 1. Ivanova 2:15, 16.

“Krist dolazi, i zar da pripadnike svoga naroda zatekne toliko prilagođene svijetu? Zar će On takve priznati svojim sljedbenicima koji trebaju biti čisti kao što je On čist? O, ne! On će svojima priznati samo one koji se zateknu čisti i sveti, koji haljine svog karaktera očiste i ubijele u procesu patnji, držeći se do kraja odvojenima i neopoganjenima od svijeta.”—Svjedočanstva, sv. 1, str. 133.


srijeda 7. svibnja

4. ŠAUL NA KUŠNJI

a. Što se dogodilo kad su Izraelci pokušali osigurati mir s agresivnim Amoncima? 1. Samuelova 11:1–4, 8, 11. Umjesto da se pouzda u Gospoda kad se našao u novom iskušenju, što je tada učinio? 1. Samuelova 13:5–13. Kako je Gospod ipak pomogao Izraelcima? 1. Samuelova 14:31.

“Došlo je vrijeme Šaulovog kušanja. On je sada morao pokazati hoće li se pouzdati u Boga i strpljivo čekati Njegovu pomoć ili neće, hoće li se pokazati kao čovjek kojem Bog u teškim vremenima može povjeriti vodstvo Njegovog naroda, ili će svojim kolebanjem dokazati da nije dostojan svete odgovornosti koja mu je bila dodijeljena.”—Patrijarsi i proroci, str. 618.

b. Čime je Šaul i po drugi put pokazao drsko prekoračivanje dozvoljenog i duh samouzvišenja? 1. Samuelova 14:24–29, 43–45.

“Žrtvovat će čak i rođenog sina, samo da uvjeri svoje podanike da se kraljevski autoritet mora sačuvati... Kada je njegova zapovijed prekršena – iako je bila neumjesna, a prekršaj učinjen u neznanju – kralj i otac izrekao je smrtnu presudu svome sinu. Međutim, narod se odlučno usprotivio izvršenju takve presude.”—Ibid., str. 625.

c. Kakve pouke iz Šaulovih grešaka trebaju izvući posebno propovjednici i biblijski radnici? Matej 7:2.

“Svi oni koji lako praštaju i opravdavaju svoje grijehe često su vrlo strogi kada treba suditi drugima. Kao i Šaul mnogi navlače na sebe Božje negodovanje, a ipak odbacuju savjete i preziru upute. Čak i kad se uvjere da Bog nije na njihovoj strani, ustručavaju se u sebi vidjeti uzrok vlastitih nevolja. Oni gaje duh oholosti i hvalisanja, a kad je riječ o drugima koji su bolji od njih, onda su vrlo strogi u prijekorima.”—Ibid.


četvrtak 8. svibnja

5. ŠAUL KONAČNO OTKLONJEN

a. Čime je Šaul, kad je bio ponovno kušan, pokazao da su za njega kraljevski autoritet i čast značajniji nego poslušnost Božjim zapovijedima? 1. Samuelova 15:1–3, 7–9, 20, 21.

b. Zašto je Bog konačno odbacio Šaula kao kralja? 1. Samuelova 15:22–24.

“Opasan je to korak odbaciti savjete i opomene Božje Riječi ili Božjeg Duha. Kao i Šaul, mnogi se odaju iskušenjima sve dok ne postanu slijepi za pravi karakter grijeha. Oni laskaju sebi kako su imali u vidu neki uzvišeni cilj i kako nisu učinili nikakvu nepravdu time što su odstupili od Božjih zahtjeva. Na taj način oni prkose Duhu milosti sve dok u njihovim ušima potpuno ne iščezne Njegov glas i dok se potpuno ne predaju obmanama koje su sami izabrali.” —Ibid., str. 635.

“Ali kad je Šaul odlučio djelovati potpuno neovisno, Gospod ga više nije mogao voditi i bio je primoran odbaciti ga.”—Ibid., str. 636.

c. Gdje je Šaul pokušao tražiti pomoć kad je Duh Božji odstupio od njega? 1. Samuelova 16:14; 28:6, 7; Izaija 8:19.

“Cijelo vrijeme dok se Šaul svojim djelima protivio Bogu, sotona mu je laskao i obmanjivao ga.”—Ibid., str. 680.


petak 9. svibnja

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kakvo je upozorenje Samuel dao Izraelcima prilikom Šaulovog okrunjivanja?

2. Kako su se Izraelci poslije Samuelove smrti pokazali neprikladnima za evangeliziranje neznabožaca?

3. Kako su Izraelci prezreli privilegiju da budu poseban narod?

4. Kako smo mi upozoreni protiv slične opasnosti?

5. Koje pouke treba svatko od nas naučiti iz pogrešaka kralja Šaula?

 <<    >>