Back to top

Sabbath Bible Lessons

Svjetlost svijetu (II)

 <<    >> 
12. lekcija Subota, 21. lipnja, 2014.

Kralj Ezekija

“Ali Ezekija ne postupi prema dobru koje mu se učini, jer se ponese srce njegovo; zato se podiže na nj gnjev i na Judu i na Jeruzalem” (2. Ljetopisa (Dnevnika) 32:25).

“Budućnost je izgledala potpuno zamračena; ipak kralj se još uvijek mogao moliti Onome koji je dotada bio njegovo ‘utočište i sila, pomoćnik koji se u nevoljama brzo nalazi’(Psalam 46:1).”—Conflict and Courage, str. 240.

Pročitati:   Proroci i carevi, str. 340–348. 

nedjelja 15. lipnja

1. KRALJ EZEKIJA MOLI ZA ČUDO

a. Što je u Svetim spisima zapisano o Ezekijinoj vladavini nad Judom? 2. Kraljevima 18:1–3.

“U oštroj suprotnosti s lošom vladavinom Ahaza bila je reformacija ostvarena tijekom uspješne vladavine njegovog sina. Ezekija je stupio na prijestolje odlučan da se svim silama bori kako bi spasio Judu od sudbine koja je snašla sjeverno kraljevstvo. Vijesti proroka bile su protiv svih polovičnih mjera. Jedino se najodlučnijom reformom mogla otkloniti strašna kazna.”—Ibid., str. 331.

b. Što se dogodilo kralju Ezekiji usred njegove uspješne vladavine? 2. Kraljevima 20:1. Kako je kralj Ezekija odgovorio na prorokovu krajnje obeshrabrujuću poruku? stihovi 2, 3.

c. S kakvom se porukom prorok ubrzo vratio kralju? 2. Kraljevima 20:4–6.

“Prorok se radosno vratio noseći vijest utjehe i nade. Izaija je prenio kralju vijest Božje milosti i zaštite, a zatim je naložio da se na oboljelo mjesto stavi oblog od smokava.”—Ibid., str. 342.


ponedjeljak 16. lipnja

2. EZEKIJIN ČUDESNI BLAGOSLOV

a. Budući da je Ezekija želio biti siguran da je ta poruka od Boga, što je zatražio? 2. Kraljevima 20:8.

“Kao Mojsije u zemlji Midjanskoj, kao Gideon u prisutnosti nebeskog glasnika, kao Elizej prije no što se uznio njegov učitelj, tako je sada i Ezekija tražio neki znak da je ovu vijest poslalo nebo. . . .

“Jedino se Božjim posredstvom moglo postići da se sjena na sunčaniku vrati za deset stupnjeva; to je trebao biti znak Ezekiji da je Gospod uslišio njegovu molitvu. I ‘prorok zavapi ka Gospodu, i vrati Gospod sjenu po koljencima po kojima bješe otišao na sunčaniku Ahazovu natrag za deset koljenaca’ (2. Kraljevima 20:11).”—Proroci i carevi, str. 342.

b. Kojim je čudom Gospod bio voljan ukazati posebnu milost svome sluzi? 2. Kraljevima 20:7.

“Oni koji traže iscjeljenje posredstvom molitve ne trebaju zanemariti upotrebu ljekovitih sredstava do kojih se može doći. Upotrijebiti takva sredstva koja je Bog predvidio za ublažavanje boli i kao pomoć prirodi u njenom djelu obnavljanja zdravlja nipošto ne znači odricanje od vjere. Vjera se također ne poriče ako bolesnik surađuje s Bogom stavljajući se u najpovoljniji položaj za ozdravljenje.”—Zdravlje i sreća, str. 231, 232.

c. Kakvu je pjesmu Ezekija spjevao u znak priznanja Božje milosti? Izaija 38:10–20.

“Pošto mu se povratilo zdravlje za kojim je toliko žudio, judejski kralj je zapjevao pjesmu hvale Gospodnjoj milosti i dao zavjet da će sav svoj preostali život posvetiti dobrovoljnoj službi Kralju nad kraljevima. Ezekijino zahvalno priznanje milostivom Božjem postupanje prema njemu predstavlja uzor za sve koji žele živjeti proslavljajući svoga Stvoritelja.”—Proroci i carevi, str. 342.


utorak 17. lipnja

3. EZEKIJINA POGREŠKA

a. Kakvu je kobnu grešku Ezekija učinio kad je primio poslanike Babilona? 2. Kraljevima 20:12, 13.

“Ezekiji se tada ukazala prilika da ovim poslanicima vladara jedne daleke zemlje objasni silu živoga Boga. Kako im je lako mogao govoriti o Bogu, Svedržitelju i Stvoritelju svega, on, čiji je život Bog sačuvao kad je nestalo svake druge nade! Kako bi se brzo obratili ti mudraci iz ravnica Kaldeje, koji su došli tražiti istinu, kako bi brzo bili navedeni na to da priznaju vrhovnu vlast živoga Boga!”—Ibid., str. 344.

b. Zašto Gospod često dopušta da pravimo greške slične onima koje je učinio kralj Ezekija? 2. Ljetopisa (Dnevnika) 32:25, 31.

“Da je Ezekija iskoristio ovu priliku i posvjedočio o sili, dobroti i milosti Izraelovog Boga, izvještaj poslanika bio bi kao svjetlost koja prodire kroz tamu. Ali je on veličao sebe, a ne Gospoda nad vojskama.”—Ibid., str. 346.

c. Kakvu pouku trebamo izvući iz zapisa o Ezekijinoj pogrešci? Izreke (Priče) 2:6–11; 11:2; 16:18; 21:2.

“Izvještaj o Ezikijinom propustu da opravda Božje povjerenje prilikom posjete poslanika, sadrži značajnu pouku za sve nas. Mnogo više nego do sada moramo govoriti o dragocjenim iskustvima koje smo stekli o milosti i dobroti Božjoj, o neizmjernim dubinama Spasiteljeve ljubavi. Ako su razum i srce ispunjeni ljubavlju Božjom, neće nam biti teško da i drugima pružimo ono što sačinjava duhovni život. Velike misli, plemenite težnje, jasni pojmovi o istini, nesebične namjere, težnja ka pobožnosti i svetosti – sve će to naći izraza u riječima koje otkrivaju karakter riznice srca.”—Ibid., str. 347, 348


srijeda 18. lipnja

4. EZEKIJA OBUZET KAJANJEM I GRIŽNJOM SAVJESTI

a. Čim su babilonski poslanici otišli Gospod je poslao Izaiju da ukori i osudi Ezekijinu grešku. Što je prorok rekao kralju? 2. Kraljevima 20:16–18.

“Izaiji je otkriveno da su poslanici pri povratku ponijeli izvještaj o bogatstvu koje su vidjeli i da će babilonski kralj i njegovi savjetnici skovati plan o tome kako svoju zemlju obogatiti jeruzalemskim blagom. Ezekija je teško zgriješio, ‘zato se podiže na nj gnjev i na Judu i na Jeruzalem’(2. Ljetopisa (Dnevnika) 32:25).”—Ibid, str. 346.

b. Što je kralj, ispunjen grižnjom savjesti, rekao kad se duboko ponizio pred Gospodom? 2. Ljetopisa (Dnevnika) 32:26; 2. Kraljevima 20:19.

“Ali zlo sjeme bilo je posijano da bi u svoje vrijeme proklijalo i donijelo žetvu očaja i patnji. Posljednjih godina svoje vladavine kralj Jude doživio je veliki procvat jer se dosljedno trudio okajati prošlost i proslaviti ime Boga kojem je služio; ipak, njegova je vjera morala biti stavljena na tešku kušnju kako bi uvidio da samo uzdanjem u Boga može pobijediti sile tame koje su prijetile uništenjem i njega i njegovog naroda.”—Ibid., str. 347.

c. Kakav uspjeh kao misionari možemo očekivati ako drugima ne pružamo dobar primjer? 1. Timoteju 4:12, 16; Hebrejima 12:13.

“Naša pomoć i vodstvo potrebni su onima s kojima svakodnevno dolazimo u dodir. Oni se možda nalaze u takvom duhovnom stanju da će jedna riječ izgovorena u pravom trenutku naići na povoljan odjek. Možda će se sutra te duše nalaziti tamo gdje im više nećemo moći prići. Kakav utjecaj vršimo na te suputnike? . . . Jedan nepromišljen pokret, jedan neoprezan korak i snažni valovi nekog jačeg iskušenja mogu povući dušu za sobom u dubine.”—Ibid., str. 348.

“Jedan primjer vrijedi više od mnogih propisa.”—Zdravlje i sreća, str. 149.


četvrtak 19. lipnja

5. PAZIMO BUDNO NA SVOJE USNE I KORAKE

a. Što Bog očekuje od svakog pravog Kristovog sljedbenika? Jakov 2:12.

b. Za što nećemo imati nikakvog izgovora na dan Božjeg suda? Rimljanima 2:1–3.

“Svaki dan u životu donosi odgovornosti koje moramo prihvatiti. Svakog dana naše riječi i djela ostavljaju dojam na one s kojima se družimo. Koliko je stoga potrebno budno bdjeti nad svojim ustima, brižljivo paziti na svoje korake! Jedan nepromišljen pokret, jedan neoprezan korak i snažni valovi nekog jačeg iskušenja mogu povući dušu za sobom u dubine. Mi nismo u mogućnosti iz čovječjeg uma iščupati misli koje smo onamo usadili. Ako su one bile zle, mi smo možda stavili u pokret čitav niz okolnosti, pravu plimu zla koju više nismo u stanju zaustaviti.

“S druge strane, ako svojim primjerom pomažemo drugima da razvijaju dobra načela, mi im pružamo snagu da čine dobro. Oni pak sa svoje strane vrše na druge isto tako blagotvoran utjecaj. Tako svojim utjecajem i nesvjesno pomažemo mnogima. Istinski Kristov sljedbenik potiče dobre namjere kod svih onih s kojima dolazi u dodir. U nevjernom i grješnom svijetu takav sljedbenik otkriva snagu Božje milosti i savršenstvo Njegovog karaktera.”—Proroci i carevi, str. 348.


petak 20. lipnja

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kada se suočimo s krizom kakvu je doživio Ezekija, kakav treba biti naš odgovor?

2. Kakav je odgovor Ezekija dobio poslije svoje usrdne molitve?

3. Zašto je Ezekijin stav prema poslanicima bio tako značajan?

4. Kako se i mi često izlažemo opasnosti ponavljajući Ezekijevu grešku?

5. Zašto moramo budno bdjeti nad svojim usnama i koracima da bismo bili uspješni kao kršćanski misionari?

 <<    >>