Back to top

Sabbath Bible Lessons

Svjetlost svijetu (II)

 <<    >> 
1. lekcija Subota, 5. travnja, 2014.

Izrael u Kanaanu

“Israel served the Lord all the days of Joshua, and all the days of the elders that overlived Joshua, and which had known all the works of the Lord, that he had done for Israel” (Jošua 24:31).

“Izraelci su samo djelomično poslušali Božju zapovijed (da istjeraju sve stanovnike Kanaana), a patnje i nevolje koje su doživljavali tijekom mnogih pokoljenja zadavali su im upravo ostaci tih idolopokloničkih naroda.”—The Signs of the Times, 13. siječnja, 1881.

Pročitati:   Patrijarsi i proroci, str. 543–548. 

nedjelja 30. ožujka

1. OBNOVLJENI ZAVJET PONOVNO ZABORAVLJEN

a. Kako je Jošua pred kraj svog života opominjao i bodrio Izraelce da ostanu vjerni Gospodu? Kako su oni odgovorili na ta njegova upozorenja? Jošua 24:15, 16, 20–26.

“Bog je svoj narod postavio u Kanaanu da poput snažnog bedema zadržava bujicu moralnih zala, da ne preplavi svijet. Da su Izraelci ostali vjerni Bogu oni bi, prema božanskoj namjeri, išli iz pobjede u pobjedu. On bi im predao u ruke narode veće i moćnije nego što su bili Kanaanci.”—Ibid., str. 544.

b. Što su oni poslije Jošuine smrti ipak učinili? Suci 2:7, 8, 11, 12; 3:5–7.

“Ali, zanemarivši visoki cilj koji im je bio namijenjen, oni su se radije udobno smjestili i odali uživanju. Propustili su priliku da upotpune osvajanje zemlje, i zato su tijekom mnogih naraštaja bili potiskivani i tlačeni od ostataka ovih idolopokloničkih naroda. . . . Izraelci su zbog svojih grijeha bili odvojeni od Boga. Njegova im je snaga bila uskraćena i više nisu bili nadmoćniji od svojih neprijatelja. Tako su najzad bili pokoreni od strane upravo onih naroda koje su oni uz Božju pomoć mogli pokoriti.”—Ibid., str. 545.


ponedjeljak 31. ožujka

2. “UVIJEK JE POSTOJAO OSTATAK”

a. Kako se u Bibliji nazivaju reformatori u tom periodu crkvene povijesti? Kako je opisana reformatorska uloga tih vjernih Božjih slugu? Suci 2:16, 18.

b. Opišite duboko otpadništvo kroz koje je narod Božji prolazio u takvim vremenima! Psalam 78:58–62. Kako je Bog, sjećajući se zavjetnih obećanja danih Abrahamu, izbavljao svoj narod? stihovi 65, 66.

c. Iako se mnogi mogu odvratiti od Boga, kakvu sigurnost imamo da istina nikada neće ostati bez svojih vjernih pobornika? Izaija 1:9; Rimljanima 11:1–5. Što nam govori da će Bog koristiti vjerni ostatak da bi reformirao Svoj narod i u vrijeme kraja? Propovjednik 3:15.

“Ipak se On nikad nije sasvim odrekao svog naroda. Uvijek je postojao jedan mali ostatak onih koji su ostali vjerni Bogu; i Gospod je s vremena na vrijeme podizao vjerne i hrabre ljude da ruše idolopoklonstvo i oslobađaju Izrael od njegovih neprijatelja.”—Ibid., str.545.

“Veliki Poglavar koji se kreće između svojih ‘svijećnjaka’ (Otk 1:12-16), nikad nije bio bez svoje crkve... Ako odbijemo širimo svjetlost koju nam je On dao... drugi će učiniti ono što smo mi mogli a nismo učinili i nismo htjeli to učiniti.”—The Review and Herald, 7. lipnja, 1897.

“Mnogi koji su imali veliku svjetlost ne cijene istu i ne popravljaju se... Oni poriču načela istine u praksi i nanose sramotu Božjem djelu. Za takve Krist kaže da će ih ispljunuti iz svojih usta... Svoju poruku Gospod daje onima koji žive u suglasnosti s primljenom svjetlošću, i takvi će biti priznati kao pravi vjernici... Takvi će zauzeti mjesta onih koji su imali svjetlost i znanje, ali nisu išli Gospodinovim putem, rukovodeći se zamislima svog neposvećenog srca.”—Odabrane poruke, knj. 3, str. 421, 422.

“U trenutku najveće opasnosti za crkvu najusrdnije molitve za nju upućivat će pripadnici vjernog ostatka, i Bog će čuti i uslišit će ih.”—Svjedočanstva, vol. 5, str. 524.


utorak 1. travnja

3. IZRAELCI VAPIJU BOGU U SVOM OČAJU

a. Spomenite neke od osloboditelja koje je Bog podignuo među vjernim ostatkom u vrijeme ranijih sudaca! Suci 3:9, 15, 31; 4:4, 6. Tko je, poslije ovih junaka, bio pozvan od Boga da slomi jaram tlačitelja? Suci 6:11–14.

“Gideonu je bio upućen božanski poziv da oslobodi svoj narod. Bio je vrlo tužan zbog postojećeg stanja u Izraelu i razmišljao je kako bi se mogao slomiti ropski jaram tlačitelja njegovog naroda.”—Patrijarsi i proroci, str. 546.

b. Zašto je Gideon zatražio znak od Onoga koji mu se javio? Suci 6:17–21.

“Giedon je tražio nekakav znak da je vjesnik koji mu se obraća bio Anđeo zavjeta koji se u prošlim vremenima zalagao za Izraelce. Božji anđeli koji su nekad razgovarali s Abrahamom jednom prilikom su prihvatili njegovo gostoprimstvo; i Gideon je sada usrdno zatražio da nebeski glasnik ostane kod njega kao njegov gost. Požurivši svome šatoru, pripremio je iz svojih siromašnih zaliha jedno jare i beskvasne kruhove te je sve to iznio i postavio pred Njega. Ali mu anđeo naredi: ‘Uzmi to meso i te kruhove prijesne i metni na onu stijenu, a juhu prolij.’ Gideon je to i učinio, a tada mu je bio dat traženi znak: anđeo je svojim štapom dodirnuo meso i beskvasne kruhove, i iz stijene je buknuo plamen spalivši žrtvu. Anđela zatim nestade ispred očiju njegovih.”—Ibid., str.547.

c. Čime je Gideonov strah za vlastiti život bio razagnan kad je shvatio da je anđeo koji se pojavio pred njegovim očima bio sam Krist – Anđeo zavjeta? Suci 6:22, 23.

“Ove riječi samilosti izgovorio je onaj isti suosjećajni Spasitelj koji je svojim uplašenim učenicima na uzburkanom jezeru rekao: „Ne bojte se, Ja sam’ (Marko 6:50)— Onaj koji se istim riječima javio svojim zabrinutim učenicima ‘u Gornjoj sobi’, sada je rekao Gideonu: ‘Ne boj se, nećeš umrijeti’ (Suci 6:23).”—The Signs of the Times, 23. lipnja, 1881.


srijeda 2. travnja

4. PRVI ZADATAK—REFORMA U OBITELJI

a. Gdje je Gideon otpočeo reformu Izraela? Suci 6:25, 27, 28.

“Gideonov otac Joaš, koji je sudjelovao u otpadništvu svojih sunarodnjaka, živio je u Ofri i tu podigao veliki oltar Baalu, pred kojim su se mještani klanjali. Gideonu je bilo naređeno da taj oltar razori a na onoj stijeni gdje mu je žrtva bila spaljena da podigne oltar Jahvi i da tamo prinese žrtvu. Prinošenje žrtava Gospodu bilo je povjereno svećenicima i to samo na oltaru podignutom u Šilu. Ali onaj koji je uspostavio obrednu službu i na kojeg su sve te žrtve ukazivale imao je vlast mijenjati svoje zahtjeve. Oslobođenju Izraela morao je prethoditi svečani protest protiv služenja i klanjanja Baalu. Gideon je morao objaviti rat idolopoklonstvu prije nego što je mogao krenuti u borbu protiv neprijatelja svoga naroda.

“Božanski nalog bio je vjerno izvršen. Znajući da će naići na otpor ako pokuša raditi javno, Gideon je svoj zadatak izveo u tajnosti. Uz pomoć svojih slugu, sve je završio u jednoj noći.”—Patrijarsi i proroci, str. 547.

b. Kako su mještani Gideonovog grada reagirali sljedećeg jutra kad su vidjeli Baalov oltar potpuno razoren? Suci 6:30.

c. Kako je Joaš, kao istaknuti građanin ustao u obranu svoga sina, i što je rekao mnoštvu razjarene mase? Suci 6:31, 32.

“Strašan je bio bijes stanovnika Ofre kad su sljedećeg jutra došli pokloniti se Baalu. Oni bi Gideona i ubili da Joaš – koji je bio obaviješten o posjeti anđela – nije ustao u obranu svoga sina. [citat: Suci 6:31] A ako Baal nije mogao ni svoj oltar obraniti, kako mu se onda mogla povjeriti zaštita njegovih poklonika?”—Ibid., pstr.547, 548.


četvrtak 3. travnja

5. OSOBINE KOJE SU POTREBNE KRISTOVIM VOJNICIMA

a. Čime se pobornici križa trebaju naučiti od Gideona? Rimljanima 15:4; 1. Petrova 3:15.

“Gospod je voljan učiniti za nas velike stvari. Pobjedu možemo zadobiti ne velikim brojem, nego potpunim predanjem i potčinjavanjem srca Isusu. Idimo naprijed u Njegovoj snazi, oslanjajući se na silnog Izraelovog Boga. U zapisu o Gideonovoj vojsci nalazi se pouka za nas... Gospod je i danas voljan isto tako djelovati kroz ljudske napore i preko slabih ljudskih oruđa učiniti velike stvari. Bitno je da imamo jasnu predodžbu o istini, jer kako bismo inače bili u stanju suprotstaviti se njenim lukavim protivnicima? Biblija se mora proučavati ne samo zbog upoznavanja njenog učenja nego i zbog njenih praktičnih pouka. Nikada ne smijete biti iznenađeni, nikad ne smijete biti bez svog oružja. Budite spremni na svako iznenađenje, na svaki poziv dužnosti. Budno iskoristite svaku priliku da iznesete istinu, upoznajte se dobro sa proročanstvima i s Kristovim poukama. Nemojte se oslanjati samo na dobro pripremljene argumente. Sami argumenti nisu dovoljni. Morate tražiti Gospoda na svojim koljenima. Da biste utjecali na ljude morate biti naoružani silom Njegovog Duha.

“Radite brzo i odlučno. Gospod želi da reagirate u pravom trenutku, kao što su to činili Gideonovi vojnici. Puno su puta propovjednici previše precizni, previše planiraju i kalkuliraju. Dok se oni tako spremaju učiniti nešto veliko, prilike da naprave dobar posao prolaze neiskorištene. Propovjednik, jedan siroti i ograničeni čovjek, ponaša se tako kao da sav teret leži na njemu samome, dok Isus nosi i njega i njegov teret i još puno više. Braćo, oslanjajte se manje na sebe, a više na Isusa.”—The SDA Bible Commentary [E.G. White Comments], vol. 2, str. 1003, 1004.


petak 4. travnja

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Što se dogodilo poslije smrti Jošue kad su se Izraelci udobno smjestili u Kanaanu?

2. Kakvu sigurnost možemo imati da istina nikad nije bila ostavljena bez svojih vjernih pobornika?

3. Gdje je Gideon otpočeo djelo obnove i reforme u Izraelu?

4. Kako je Joaš nastojao smiriti razjarene mještane svoga grada?

5. Koju pouku možemo izvući iz Gideonovog dobro obavljenog posla?

 <<    >>