Back to top

Sabbath Bible Lessons

Božji plan za zdravlje čovjeka

 <<    >> 

Predgovor

Pad naših praroditelja odrazio se ne samo na duhovnu prirodu ljudskog roda nego i na fizičku prirodu. Zbog pojave grijeha naša je priroda postala podložna raspadanju i smrti. Zato je planom spasenja predviđena potpuna obnova naše prirode – duhovno, mentalno i fizički – povratak iz uniženosti i izopačenosti prouzrokovane grijehom.

“Jer je Sin čovječji došao da nađe i spasi što je izgubljeno” (Luka 19:10). Pravilno shvaćeno evanđelje Isusa Krista nije samo sila da nas spasi od grijeha, već sila da očisti naše duše poslušnošću prema istini; evanđelje također ima silu da obnovi zdravlje našeg tijela posredstvom prirodnih zakona zdravlja koje nam je Bog otkrio.

Valja zapaziti da je Isus tijekom svoje misije na svijetu više vremena posvetio iscjeljivanju nego propovijedanju evanđelja. To bez sumnje sadrži pouku i za nas. Privođenje duša Kristu i iscjeljivanje bolesnih mora ići usporedno. Kad god se ne pokloni pažnja zdravstvenom radu (Matej 10:7, 8), koji se temelji na principima zdravstvene umjerenosti (Djela 24:25; Galaćanima 5:22, 23), služba evanđelja biva znatno otežana.

Kao što je dobro poznato, mnogi čimbenici znatno utječu na zdravlje. Ipak većina ljudi tome malo poklanja pažnju sve dok ne bude prekasno. Svake godine velike nacije troše milijune dolara na zaštitu zdravlja. Prema istraživanju Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (2011.), SAD godišnje prosječno troši 7212 dolara za zdravstvenu zaštitu svakog osiguranika; Švicarska troši 4338 dolara; Nizozemska 4110; Njemačka 3803; Francuska 3359 a Kanada 3796 dolara. Ono što mnogi ne shvaćaju jest da Biblija sadrži kompletan zdravstveni plan koji predviđa ne samo uštedu novca nego i prije svega zaštitu od bolesti. Božji zdravstveni plan, ako se vjerno primjenjuje, nudi najbolje moguće zdravlje koji se u ovome životu može ponuditi: Duha, duše i tijela.

U lekcijama za ovo tromjesečje, pod naslovom “Božji plan za zdravlje čovjeka”, proučavat ćemo biblijske principe koji vode ka dobrom zdravlju. Iako poruka o zdravstvenoj reformi nije evanđelje sama po sebi, ako je razborito prikazana ona može otvoriti put za ozdravljenje duše.

“Evanđelje zdravlja ima sposobne i jake pobornike ali je njihov rad vrlo otežan zbog toga što mnogi propovjednici, predsjednici unija i polja te druge osobe na odgovornim položajima pitanju zdravstvene reforme ne poklanjaju odgovarajuću pažnju. Oni nisu prepoznali da je ona desna ruka poruke.”— Counsels on Health, str. 434.

Naša je molitva da ove lekcije nadahnu naše čitatelje kako bi ovoj grani djela dali pravo mjesto među Božjim narodom, i da im pomognu ne samo u poboljšanju zdravlja nego i da mnoge duše zdravstvenim radom budu privedene Kristu.

Generalna konferencija, Odjel za subotnju školu

 <<    >>