Back to top

Sabbath Bible Lessons

Božji plan za zdravlje čovjeka

 <<    >> 
8. lekcija Subota, 23. svibnja 2015.

Održavati svoje srce zdravim

“Povrh svega što se čuva čuvaj srce svoje, jer iz njega izlazi život” (Izreke (Priče) 4:23).

“Upućujte Bogu molitvu: ‘Čisto srce stvori mi, Bože’ (Psalam 51:10) jer u čistoj duši prebiva Krist, a iz srca punog života izlazi život.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], vol. 3, str. 1157.

Pročitati:   Healthful Living, str. 178–187. 

nedjelja 17. svibnja

1. SRCE—VAŽNO ZA ODRŽAVANJE ŽIVOTA

a. Zašto srce ima ključnu ulogu u održavanju zdravlja? Izreke (Priče) 4:23.

“Savršeno zdravlje ovisi o savršenom krvotoku.

“Što je cirkulacija krvi u organizmu bolja, to je krv slobodnija od prepreka i nečistoće. Krv hrani cijeli organizam. Zdravlje tijela ovisi o zdravoj cirkulaciji krvi Healthful Living, str. 178.

“Kristova ljubav svojom životvornom silom prožima čitavo biće i obnavlja zdravlje i snage najvažnijih životnih organa – snage mozga, srca i živaca; ona budi i na rad pokreće najuzvišenije sile ljudskog bića.”—Zdravlje i sreća, str. 115.

b. Što srce predstavlja u duhovnom smislu? Kakav utjecaj duhovno srce ima na duhovno zdravlje? Luka 6:45; Izaija 26:3.

“Za napredovanje u milosti bitno je čuvati srce ‘povrh svega što se čuva’. Srce u svom nepreporođenom stanju sklono je nesvetim mislima i grješnim strastima. Kad ga predamo Kristu u potpunoj potčinjenosti Njegovoj volji, ono mora Svetim Duhom biti očišćeno od svake poganštine. To se, međutim, ne može učiniti bez pristanka svakog pojedinca.

“Kad je duša jednom očišćena, dužnost je svakog kršćanina održavati je neopoganjenom.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], vol. 3, str. 1157.


ponedjeljak 18. svibnja

2. BOLESTI SRCA

a. Što dovodi do pojave ateroskleroze (najčešćeg uzročnika bolesti i smrti u svijetu), i kako to možemo spriječiti? Levitski zakonik (3. Moj) 3:17; Postanak (1. Moj) 1:29.

“Mesnu hranu, maslac, sir, slatkiše i raznim začinima obogaćena i ukusna jela, neograničeno koriste i stari i mladi... Takvu hranu organi u kojima se stvara krv ne mogu pretvoriti u dobru i zdravu krv.”—Healthful Living, str. 180, 181.

“Masline kao i orašasti plodovi, pravilno pripremljeni, zamjenjuju maslac i meso.”—Counsels on Diet and Foods, str. 359.

“Loša cirkulacija ostavlja krv nečistom, potiče navalu krvi u mozak i pluća i uzrokuje bolesti srca, jetre i pluća.”—Healthful Living, str. 180.

“Poteškoće s katarom, bolesti bubrega, glavobolja i problemi sa srcem posljedica su neumjerenosti u jelu.”—Ibid., str. 181.

b. Koje su neke od bolesti duhovnog srca? Ezekiel 3:7 (zadnji dio); Jeremija 17:9; Izreke (Priče) 16:5.

“Može li itko zamisliti mogućnost da srce u kojem se gaji oholost ipak nađe mjesto u Božjem kraljevstvu? Oholost je bila uzrok sotoninog pada. On se uzoholio i ponio u srcu zbog svoje ljepote.”—The Signs of the Times, 5. veljače, 1894.

c. Što otkriva kakvo je stanje duhovnog srca neke osobe? Matej 7:20; 12:34 (zadnji dio); 15:18, 19.

“Budno trebamo bdjeti nad svojim mislima; jer jedna nečista misao ostavlja dubok utisak na dušu... Ako su misli čiste i svete čovjek postaje bolji gajeći takve misli. To ubrzava duhovni puls i povećava silu da se čini dobro. I kao što svaka kap kiše u razmekšavanju zemlje priprema put za druge, tako svaka dobra misao priprema put za drugu.”—The Faith I Live By, str. 222.

“Sliku o tome kakvi smo stvaraju ne samo naše riječi i postupci, nego i naše misli.”—Child Guidance, str. 563.


utorak 19. svibnja

3. ODGOVARAJUĆI NAČIN LIJEČENJA

a. Kako treba razgovarati s onima kojima je dijagnosticirana bolest srca i što im trebamo reći? Izreke (Priče) 25:11.

“One koji su pogođeni bolešću ne možemo argumentima prosvijetliti i objasniti im prirodu i uzrok njihove bolesti. Potrebna je taktičnost i mudro rasuđivanje da im se s nježnošću i ljubavlju prema njihovoj duši objasni razlog njihove bolesti, i tek tada im nastojte prosvijetliti um, kako bi svoj apetit i strasti mogli dovesti pod kontrolu razuma i naći siguran lijek za svaku bolest u Kristu Isusu.”—Pamphlet, no. 167, str. 27.

“Glavni ako ne i jedini razlog što mnogi postaju invalidi jest taj je što im krv ne cirkulira slobodno pa se promjene u toj vitalnoj tekućini koje su toliko neophodne za život i zdravlje ne ostvaruju se. Takvi se ne kreću dovoljno niti svoja pluća hrane čistim i svježim zrakom; stoga je nemoguće da im krv djeluje životvorno, i ona kroz čitav organizam teče presporo.”—Healthful Living, str. 180.

b. Tko utvrđuje dijagnozu duhovnog srca? Jeremija 17:10. Koji lijek On preporučuje? Ezekiel 36:26.

“Kad Krist govori o novome srcu, On pritom misli na obnavljanje uma i života, čitavog bića. Doživjeti promjenu srca znači da svoju ljubav i osjećaje uskratimo ovome svijetu i poklonimo ih Kristu. Imati novo srce znači imati nove misli, nove težnje i pobude. Što je znak da imamo novo srce? – Promjena u životu. To se odražava svakog dana neprekidnim umiranjem sebičnosti, vlastitom ‘ja’ i oholosti.

“Jedna od najusrdnijih molitava zabilježenih u Svetim spisima Božje Riječi je ova Davidova molitva: ‘Čisto srce stvori mi, Bože’ (Psalam 51:10). Na takvu molitvu Bog odgovara: ‘I novo srce dat ću vam’. To je djelo koje čovjek u svojoj ograničenosti nije u stanju izvršiti. Ljudi trebaju početi sve iznova, najusrdnije se moleći Bogu da im podari pravo kršćansko iskustvo. Oni trebaju osjetiti stvaralačku moć Svetoga Duha. Oni trebaju dobiti novo srce, srce koje je postalo blago i nježno pod utjecajem božanske milosti. Duša se treba očistiti od duha sebičnosti. Oni trebaju raditi usrdno i ponizna srca, tražeći snagu i vodstvo od Isusa.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], vol. 4, str. 1164, 1165.


srijeda 20. svibnja

4. TRAJNO ISCJELJENJE, U BUDUĆNOSTI

a. Iako je svako iscjeljenje na ovoj zemlji, (uključujući i ono koje su pružali Krist i Njegovi apostoli) samo privremeno, kada će ozdravljenje biti trajno? Otkrivenje 22:2, 14; 2:7.

“Plod sa stabla života u Edenskom vrtu imao je natprirodna svojstva. Jesti od tog ploda značilo je živjeti zauvijek. Njegov plod onemogućavao je smrt. Njegovo lišće održavalo je život i produžavalo ga u beskonačnost.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], vol. 7, str. 988.

“Prijestup Božjih zapovijedi lišio je čovjeka svakog prava na stablo života. Krist je umro kako bi zaslugama Njegove krvi i poslušnošću Božjem zakonu čovjek mogao postati dostojan nebeskih blagoslova i kako bi mu vratio mu pravo na stablo života.”—Spiritual Gifts, vol. 3, str. 88.

b. Što čovjek može učiniti kako bi očistio svoje duhovno srce? Izreke (Priče) 20:9; Jeremija 13:23.

“O, kada bi svi mogli shvatiti da bez Krista ne mogu učiniti ništa!... Naši postupci imaju dvostruki utjecaj, jer djeluju na druge isto onoliko koliko i na nas. Taj utjecaj će biti ili blagoslov ili prokletstvo za one s kojima se družimo. Kako malo cijenimo tu činjenicu! Postupci stvaraju navike a navike čine karakter, i ako ne pazimo na svoje navike nećemo se moći pridružiti nebeskim bićima u djelu spašavanja, niti ćemo biti spremni za nebeske stanove koje je Krist otišao pripremiti; jer onamo će moći ući samo oni koji svoju volju potčine Božjoj volji.”—Christian Education, str. 92.

c. Što Bog može učiniti za nas u tom pogledu? Izaija 41:10; Psalam 51:10.

“Onima koji strpljivo nastavljaju činiti dobro, težeći za slavom, čašću i besmrtnošću, Bog će dati vječni život.”—The Signs of the Times, 24. rujna, 1894.

d. Što je obećano onima koji su čista srca? Matej 5:8.


četvrtak 21. svibnja

5. LIJEK PROTIV DUHOVNE BOLESTI SRCA

a. Što moramo činiti kako bismo dobili pravo iscjeljenje duhovnog srca? Psalam 32:5; 1. Ivanova 1:9.

“Bog traži da priznamo svoje grijehe i da se u srcu ponizimo pred Njim; ali u isto vrijeme mi u Njega trebamo imati povjerenje kao u dobrog i nježnog Oca koji ne odbacuje one koji Mu se u pouzdanju predaju. Mnogi od nas žive po gledanju a ne po vjeri. Mi vjerujemo u ono što vidimo ali ne cijenimo dragocjena obećanja data u Božjoj Riječi; i ne možemo više obeščastiti Boga nego kad pokazujemo da nemamo povjerenje u ono što je On rekao i dovodimo u pitanje je li On zaista s nama ili smo obmanuti.

“Bog nas ne napušta zbog naših grijeha. Svojim greškama mi možemo ožalostiti Svetog Duha; ali kad se pokajemo i skrušena srca zatražimo oprost, On nas neće odbaciti. Postoje prepreke koje treba otkloniti, kao što su loši osjećaji, oholost, zadovoljstvo sobom, nestrpljenje i gunđanje. Sve to odvaja nas od Boga. Grijesi se moraju priznati; djelo milosti u srcu mora se izvršiti dublje i temeljitije. Oni koji su slabi i obeshrabreni mogu postati jaki u Bogu trudeći se plemenito za Učitelja. Ali moraju polaziti s uzvišenog stajališta; moraju se rukovoditi nesebičnim pobudama.”—Gospel Workers (1892), str. 411, 412.

b. Kad Bog želi da iskusimo ovakvo iscjeljenje? 2. Korinćanima 6:2.


petak 22. svibnja

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kako riječ „srce” treba razumjeti u duhovnom smislu?

2 Što su glavni uzroci bolesti tjelesnog srca?

3. Što znači imati novo srce u duhovnom smislu, i zašto je to neophodno da bismo mogli u potpunosti zamijeniti staro srce?

4. Kakav karakter jedino ima vrijednost pred Bogom, i zašto?

5. Kada i kako se dobiva potpuno iscjeljenje fizičkog srca? Kada i kako dobivamo pravo iscjeljenje duhovnog srca?

 <<    >>