Back to top

Sabbath Bible Lessons

Božji plan za zdravlje čovjeka

 <<    >> 
5. lekcija Subota, 2. svibnja 2015.

Uloga prirode u očuvanju zdravlja

“Jahve, Bog, napravi čovjeka od praha zemaljskog i u nosnice mu udahne dah života. Tako postane čovjek živa duša” (Postanak (1. Moj) 2:7).

“Božji lijekovi jednostavna su prirodna sredstva koja ne opterećuju niti oslabljuju organizam svojim jakim svojstvima.”—Svjedočanstva, vol. 5, str. 443.

Pročitati:   Zdravlje i sreća, str. 272–276; Counsels on Diet and Foods, str. 419, 420. 

nedjelja 26. travnja

1. ZRAK I ŽIVOTNO DISANJE

a. Kad je prvo ljudsko biće postalo “živa duša”, i o čemu u biti ovisi ljudski život? Postanak (1. Moj) 2:7; Job 34:14.

“U Bogu mi živimo, mičemo se i postojimo. Svaki otkucaj srca, svaki dah koji udahnemo udisanje je od Onoga koji je u Adamove nosnice udahnuo životni dah– pokretačku snagu vječno prisutnog Boga, velikog JA SAM.”—The Review and Herald, 8. studenog, 1898.

b. Zašto je tako važno imati svježi zrak, i kako možemo disati na zdrav način?

“Poučite [pacijente] dubokom disanju, a pri disanju i govorenju da koriste trbušne mišiće.”—Zdravlje i sreća, str. 264, 265.

“Mnogi pate od bolesti zato što ne dozvoljavaju da u njihove sobe ulazi čist noćni zrak. Slobodan od zagađenja, čist, nebom dani zrak jedan je od najvećih blagoslova koje možemo uživati.”—Svjedočanstva, vol. 2, str. 528.

“Zanemarivanje pravilnog provjetravanja često je uzrok pospanosti i slabe koncentracije, što ometa djelovanje propovijedi, a učiteljev rad čini mučnim i nedjelotvornim.”—Zdravlje i sreća, str. 274.


ponedjeljak 27. travnja

2. VODA – BITAN ELEMENT ZA ODRŽAVANJE ŽIVOTA

a. Zašto je voda toliko bitna za održavanje života na Zemlji? Sudci 15:18, 19.

“I u zdravlju i u bolesti čista voda predstavlja jedan od najodabranijih blagoslova neba. Pravilna upotreba iste obnavlja zdravlje. Ona je napitak kojim se prema Božjoj providnosti trebaju gasiti žeđ i ljudi i životinje. Pijte je slobodno, ona podmiruje potrebe organizma i pomaže prirodi da se odupre bolesti.”—Zdravlje i sreća, str. 237.

b. Koje kvalitete mora imati voda da bi bila zdrava za piće i korisna za zdravlje? Izlazak (2. Moj) 15:23, 25. Kako se voda može koristiti u liječenju i sprečavanju bolesti? Hebrejima 10:22.

“Vanjska upotreba vode predstavlja jedno od najjednostavnijih i najpovoljnijih sredstava za reguliranje krvotoka. Hladna ili osvježavajuća kupka predstavlja odlično sredstvo za jačanje. Topla voda otvara pore na koži i na ovaj način pomaže izlučivanju nečistoće iz organizma. Naizmjenična upotreba tople i mlake vode umiruje živce, i ujednačava krvotok. . . .

“Voda se na puno načina može upotrijebiti za ublažavanje bolova i sprječavanje bolesti. Svi se trebaju naučiti primjeni jednostavnog domaćeg liječenja vodom.”—Ibid.

c. Kakvu je zamjenu sotona uveo za vodu kako bi čovjeka oslabio i fizički i duhovno – i kakve su posljedice toga? Izaija 55:2; Izreke (Priče) 23:31.

“Zdravlje se ne popravlja upotrebom onoga što neko vrijeme nadražuje, a zatim izaziva reakciju koja tijelo ostavlja slabijim nego što je bilo prije toga. Čaj* i kava, dok djeluju, potiču oslabljivanje snage, ali kad njihovo trenutno djelovanje prođe ostaje samo depresija kao posljedica. . . .

“Upotreba čaja i kave predstavlja grijeh, štetno popuštanje koje – kao i ostala zla – nanosi štetu duši.”—Counsels on Diet and Foods, str. 425.

“Čaj, kavu, pivo, vino ili bilo kakvo alkoholno piće nikako nemojte piti. Voda je najbolja tekućina koja može očistiti tkiva organizma.”—Ibid., str. 421.

*odnosi se na vrste čaja koje sadrže nadražujuću supstancu tein


utorak 28. travnja

3. VIŠE O VODI KOJA ŽIVOT ZNAČI

a. Što uvijek trebamo imati na umu dok pijemo čistu vodu? Propovjednik 3:1.

“Mnogi prave grešku pijući hladnu vodu za vrijeme svojih obroka. Uzeta za vrijeme jela, voda smanjuje lučenje žlijezda slinovnica. Ukoliko je voda hladnija, utoliko je štetnija za želudac. Voda ili limunada s ledom, ako se pije za vrijeme obroka, zaustavlja probavu sve dok tijelo ne osigura dovoljnu toplinu želudca kako bi mogao ponovno nastaviti svoj rad… Hrana u želudcu ne smije se ispirati, i zato nije potreban nikakav napitak za vrijeme obroka… Ukoliko više tekućine dospije u želudac za vrijeme obroka, utoliko se teže hrana probavlja; jer se prvo mora tekućina apsorbirati. Nemojte jesti puno soli, odbacite kiseljeno povrće, nemojte unositi u svoj želudac ljuto začinjena jela, jedite voće uz svoje obroke i tako će nestati nadražaj koji traži puno tekućine. Međutim, ako je išta potrebno da se ugasi žeđ, to je samo čista voda koju treba piti malo prije ili pak poslije jela. To je sve što priroda zahtijeva.”—Ibid., str. 420.

b. Kakve dobrobiti primamo od vode koja predstavlja Božji dar? Psalam 104:10–14. Čemu se možemo naučiti od ostalih živih pojava koje je Bog stvorio u prirodi?

“Sve u materijalnom svijetu nalazi se pod Božjom kontrolom. Priroda se pokorava određenim zakonima. Sve izražava i sprovodi Stvoriteljevu volju. Oblaci i sunčev sjaj, rosa i kiša, vjetar i oluja, sve je to pod Njegovim nadzorom i sve se bezuvjetno pokorava Njegovoj zapovijedi. Pokoravajući se božanskom zakonu, nježna klica žita izbija iz zemlje i ”donese najprije travu, potom klas, pa onda ispuni pšenicu u klasu” (Marko 4:28). Sve ovo Gospod razvija u svoje vrijeme, jer se prirodne pojave ne protive Njegovom djelovanju. I zar da onda čovjek, stvoren prema Božjem obličju i obdaren razumom i sposobnošću govora, ne cijeni Božje darove i bude nepokoran Njegovoj volji? Zar da bića obdarena razumom jedina unose konfuziju u naš svijet?”—Kristove priče, str. 81, 82.

c. Što Biblija kaže o vodi u nebeskom kraljevstvu? Otkrivenje 22:1; 21:6.


srijeda 29. travnja

4. DUHOVNO ZNAČENJE VODE

a. Koja su dva vjerska obreda pri kojima se voda koristi kao glavno sredstvo? Matej 3:5, 6; Ivan 13:3–5.

b. Kakvo je značenje svakog od ovih obreda, i što voda simbolizira i u jednom i u drugom? 1. Petrova 3:21; Ivan 13:8.

“Krštenje predstavlja najsvečanije odricanje od ovoga svijeta. Oni koji se krštavaju u trostruko ime Oca, Sina i Svetoga Duha izjavljuju javno na samom početku svog kršćanskog života da raskidaju sa služenjem sotoni i postaju članovi kraljevske obitelji, djeca nebeskog Kralja.”—Svjedočanstva, vol. 6, str. 91.

“Primjer pranja nogu svojim učenicima Krist je ostavio za dobro svih koji povjeruju u Njega. On od svih traži da slijede Njegov primjer. Taj obred poniznosti treba biti ne samo test njihove poniznosti i vjernosti, nego ih i stalno podsjećati da je spasenje stečeno pod uvjetom njihove poniznosti i stalne poslušnosti.”—The Spirit of Prophecy, vol. 1, str. 202.

c. Čisti li nas voda pri obredu pranja nogu od grijeha? Objasnite zašto ne. Luka 22:3–6; Ivan 13:10, 11.

“Krist je svojim učenicima stavio do znanja da pranje nogu nije čišćenje i otklanjanje grijeha, nego da se tom službom poniznosti samo provjerava čišćenje srca. Ako je srce čisto, bit ovog obreda je samo da tu činjenicu otkrije. On je oprao noge i Judi, ali je rekao: ‘Niste svi čisti’. Juda je ovoj svečanosti pristupio izdajnička srca, i Krist je otkrio svima da je u njemu prepoznao svoga izdajnika, i da obred pranja nogu za njega nije značio čišćenje duše od njene moralne izopačenosti. . . .

“Njegov primjer nam pruža pouku da obred pranja nogu ne treba odlagati zato što mu prisustvuju i neki takozvani vjernici koji se nisu očistili od svojih grijeha.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], vol. 5. str. 1138.


četvrtak 30. travnja

5. DOBROBITI SUNČEVE SVJETLOSTI

a. Koje nam blagoslove Bog daje preko sunca? Propovjednik 11:7; Ponovljeni zakon (5. Moj) 33:14 (prvi dio). Kako, u skladu s time, sunce potiče i tjelesno i duhovno zdravlje? Malahija 4:2.

“Sunce je Bogom dani liječnik.”—Manuscript Releases, vol. 20. str. 25.

“Osvjedočite se da su kretanje, sunčeva svjetlost i zrak blagoslovi koje je nebo dalo kako bi bolesni ozdravili a zdravi sačuvali svoje zdravlje. Bog vas ne lišava tih obilnih blagodati koje nebo daruje, nego ste vi sami sebe kaznili zatvarajući svoja vrata pred njima. Pravilno iskorištena, ta jednostavna ali moćna sredstva pomoći će prirodi da savlada stvarne teškoće, ako takve postoje, i dat će zdravu snagu umu i tijelu.”—Svjedočanstva, vol. 2, str. 535.

b. Kakva opasnost prijeti od prekomjernog izlaganja sunčevoj svjetlosti? Jona 4:8; Matej 13:6 (iako se ovo odnosi na biljke to se može doslovno primijeniti i na nas). Kakvu je zaštitu Bog u tom pogledu dao Izraelcima na njihovom putovanju kroz pustinju? Psalam 105:39.

c. Kako Biblija opisuje savršeni sklad koji će postojati u prirodi na novoj Zemlji, i stvarni izvor tamošnje svjetlosti? Izaija 49:10; Otkrivenje 21:23.


petak 1. svibnja

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Na koji način možemo koristiti dobrobiti svježeg zraka?

2. Kakvu ulogu u očuvanju zdravlja imaju i unutrašnja i vanjska upotreba vode?

3. Zašto vodu ne treba piti za vrijeme jela?

4. Iako nas u obredima krštenja i pranja nogu voda ne čisti od grijeha, zašto je ona ipak potrebna?

5. Kako možemo koristiti i fizičke i duhovne blagodati sunca?

 <<    >>