Back to top

Sabbath Bible Lessons

Nadolazeće kraljevstvo

 <<    >> 
1. lekcija Subota, 3. listopada 2015.

Božja ljubav prema tebi

„U ovome se očitova ljubav Božja u nama: Sina svoga jedinorođenoga poslao je Bog u svijet da živimo po njemu.“ (1. Ivanova 4:9).

„Krist koji visi na križu, to je evanđelje (…) To je naša poruka, naša tvrdnja, naša doktrina, naše upozorenje nepokajanima, naše ohrabrenje tugujućima, nada za svakog vjernika.“—Komentar biblijskih tekstova, sv.6, str. 1113

Pročitati:   Put Kristu, str. 9–15. 

Nedjelja 27. rujna

1. DEMONSTRACIJA LJUBAVI

a. Koja je najpostojanija osobina našeg Stvoritelja? 1. Ivanova 4:16.

„''Bog je ljubav'', napisano je na svakom pupoljku koji pupa, na svakoj travki. (…) Sve u prirodi svjedoči o nježnoj, očinskoj brizi našeg Boga i Njegovoj želji da svoju djecu učini sretnom. Svrha Njegovih zabrana i opomena nije puki prikaz Njegova autoriteta, već On u svemu što čini ima na umu dobrobit svoje djece. On od njih ne zahtijeva da ostave nešto što je u njihovom najboljem interesu.“—Patrijarsi i proroci, str. 600.

b. Kako je Bog u potpunosti pokazao svoju ljubav? Ivan 3:16; Rimljanima 5:6–8.

„Što više proučavamo božanski karakter u svjetlosti križa, to jasnije otkrivamo milost, nježnost i oproštenje, povezane s nepristranošću i pravednošću, te nam toliko jasniji postaju nebrojeni dokazi neograničene ljubavi i nježnog milosrđa koje nadmašuje čežnjivu ljubav majke prema zalutalom čedu.“—Put Kristu, str. 15.


Ponedjeljak 28. rujna

2. SPAŠENI OD GRIJEHA

a. Koju je veliku misiju Isus ostvario svojom žrtvom? Matej 1:21.

„Isus je mogao ostati kraj svo¬jega Oca. On je mogao zadržati slavu Neba i poštovanje anđela. Međutim, On je izabrao vratiti žezlo u Očeve ruke i sići s prijestolja svemira kako bi mogao donijeti svjetlost onima koji su u mraku i život onima koji ginu.“—Želja vjekova, str. 22, 23.

„Kristova se zadaća mogla ostvariti samo stradanjem. Pred Njim se nalazio život žalosti, nevolja, borbe i sramne smrti. On je morao podnijeti grijehe cijeloga svijeta. Morao je podnijeti odvajanje od ljubavi svojega Oca.“— Želja vjekova, str. 129.

b. Koja je Njegova volja za svaku osobu? 2. Petrova 3:9; 1. Timoteju 2:4.

„S Kristom se postupalo onako kako mi zaslužujemo, da bi se s nama postupalo kako On zaslužuje. On je bio osuđen zbog naših grijeha, u kojima nije imao udjela, da bismo mi mogli biti opravdani Njegovom pravdom, u kojoj nemamo udjela. Pre¬trpio je smrt koja je bila naša, da bismo mogli primiti život koji je bio Njegov.“— Želja vjekova, str. 25.

c. Kako primamo zasluge Kristove smrti za naše grijehe? Djela 16:31; 1. Ivanova 1:9.

„Uvjeti pod kojima dobivamo Božju milost jednostavni su, pravedni i razumni. Gospod ne traži od nas nikakvo mučenje ni tijela ni duše da bismo dobili oproštaj grijeha. Ne moramo odlaziti na duga zamorna hodočašća ni vršiti mučne pokore da bismo svoju dušu preporučili Bogu ili da bismo ispaštali za svoje grijehe. Milost će dobiti svaki onaj koji prizna svoje grijehe i ostavi ih.“—Put Kristu, str. 37.

„Krist je izvor svake dobre i plemenite pobude. Jedino On može usaditi u naše srce odvratnost prema grijehu. Svaka želja za istinom i čistoćom, svako osvjedočenje o našem grijehu predstavljaju dokaze da Sveti Duh djeluje na naše srce.“— Put Kristu, str. 26.


Utorak 29. rujna

3. SPAŠENI OD ZLA IZNUTRA

a. Što spasenje podrazumijeva osim oprosta? Titu 2:11–14; Galaćanima 2:20.

„Iz ponora grijeha u koji smo pali ne možemo se izbaviti svojom snagom. Težnje našeg srca su zle i sami ih ne možemo promijeniti… Odgoj, kultura, vježbanje volje, ljudski napori – sve to ima svoj odgovarajući utjecaj, ali je ovdje sasvim nemoćno. Time se mogu izazvati određena poboljšanja u navikama, ali se ne može promijeniti srce, ne mogu se očistiti izvori života. Da bi se čovjek stvarno promijenio i postao svet, potrebno je da na srce djeluje jedna sila iznutra, da dođe jedan nov život “odozgo”. Ta sila je Krist. Samo Njegova milost može oživjeti obamrle sposobnosti duše i privući ih Bogu, savršenoj svetosti.“—Put Kristu, str. 18.

b. Što Božja sila čini u obraćenom kršćaninu? Filipljanima 2:13; Hebrejima 13:20, 21.

„Zakon je izraz Božje misli. Kad je primljen u Kristu on postaje naša misao, te nas uzdiže iznad utjecaja urođenih želja i sklonosti, iznad iskušenja koja navode na grijeh.“—Želja vjekova, str. 308.

“Kao sudionici u božanskoj prirodi odbacit ćemo sve urođene i stečene sklonosti ka zlu i postati živa sila na dobro. Učeći se stalno od božanskog Učitelja, sudjelujući svakodnevno u Njegovoj prirodi, mi surađujemo s Bogom u svladavanju iskušenja koja nam Sotona stalno podmeće.“ —Komentar biblijskih tekstova, sv. 7, str. 943.

c. Što treba biti naša neprestana molitva? Psalam 139:23, 24.

„Nitko se ne može potpuno osloboditi svoje stare naravi. Mi se jedino možemo osloniti na Krista da dovrši to djelo u nama. Tada će jezik naše duše biti: ''Gospode, uzmi moje srce jer Ti ga ja ne mogu dati! Ono je Tvoje vlasništvo. Sačuvaj ga od pokvarenosti, jer ga ja ne mogu sačuvati za Tebe. Spasi me usprkos meni samome, mojoj slaboj, nekršćanskoj staroj naravi! Oblikuj me, promijeni me, uzdigni me u čisto i sveto ozračje Neba tako da Tvoja obilna ljubav može poteći kroz moju dušu.''“—Kristove priče, str. 159.


Srijeda 30. rujna

4. DUHOVNI RAT

a. Kakvu unutrašnju borbu moramo voditi svakog dana? Izreke 16:32; Efežanima 6:11.

„Borba protiv samog sebe najveća je bitka koja je ikada vođena.“—Put Kristu, str. 43.

„Križ stoji kao zavjet da nitko ne mora biti izgubljen, da je za svaku dušu osigurana obilna pomoć.“—Odabrane poruke, sv. 1, str. 96.

b. Što će biti konačan korak u spašavanju pravednih? Hebrejima 9:28; 1. Korinćanima 15:51–54.

„Iako su oni možda deformirani i nagrđeni bolešću u ovom prolaznom životu, oni će u svom uskrslom proslavljenom tijelu ipak savršeno zadržati svoju identičnost i mi ćemo u svjetlosti koja će blistati s Isusovog lica prepoznati crte lica svojih milih i dragih.“—The Spirit of Prophecy, sv. 3, str. 219.

„Živi pravednici bit će ''odjednom, u trenu oka" preobraženi. Na Božji glas oni su proslavljeni. Sad postaju besmrtni i zajedno s uskrslim svetima uznose se u zrak, ususret svome Gospodu.“—Velika borba, str. 645.

c. Kad će rat konačno završiti? 2. Timoteju 4:7, 8.

„Najbliže prijestolju [Kristovom, u Novom Jeruzalemu] nalaze se oni koji su nekada revnovali za Sotoninu stvar, ali koji su, kao glavnje istrgnute iz ognja, pošli za svojim Spasiteljem u dubokoj i iskrenoj odanosti. Kraj njih su oni koji su usavršili kršćanski karakter usred prijevara i nevjerstva, koji su štovali Božji Zakon kad ga je kršćanski svijet proglasio ukinutim i nevažećim, te milijuni iz svih vremena koji su zbog svoje vjere podnijeli mučeničku smrt. A iza njih je ''veliko mnoštvo, koje nitko nije mogao izbrojiti, iz svakoga naroda i plemena, puka i jezika... pred prijestoljem i pred Janjetom, obučeni u bijele haljine, s palmama u rukama.'' (Otkrivenje 7:9). Njihova je borba završena, a pobjeda izvojevana. Završili su utrku i primili nagradu. Palmina grana u njihovim rukama simbol je njihove pobjede, a bijela haljina znak je savršene Kristove pravednosti koja im sad pripada.“ —Velika borba, str. 665.


Četvrtak 1. listopada

5. RUKA KOJA KUCA

a. Koji poziv danas Isus upućuje svakoj duši? Ivan 7:37, 38; Otkrivenje 22:17.

„Božanska sila koja djeluje u prirodi utječe i na srca ljudi, budeći u njima neizrecivu čežnju za nečim što još nemaju. Tu čežnju ne mogu zadovoljiti stvari ovoga svijeta. Duh Božji potiče ih da teže za onim što im jedino može osigurati mir i spokoj, a to je Kristova milost i radost koja proizlazi iz svetosti. Vidljivim i nevidljivim utjecajima, naš Spasitelj stalno djeluje na ljude kako bi ih odvratio od prolazne radosti grijeha i privukao neizmjernom blaženstvu koje se nalazi samo u Njemu. Svi koji se uzalud pokušavaju napiti na uništenim izvorima ovog svijeta trebaju još danas čuti božanski poziv: ''Dođite i tko je žedan neka dođe i tko hoće neka uzme vodu života zabadava.'' (Otkr. 22,17). Vi koji u svom srcu čeznete za nečim boljim nego što može pružiti ovaj svijet, prepoznajte u toj želji Božji glas koji govori vašoj duši.“—Put Kristu, str. 28.

b. Što trebamo imati na umu o ruci koja kuca na vrata našeg srca? Otkrivenje 3:20; Zaharija 13:6.

„Sjedinimo se okupljeni oko Kristovog križa. Krist, raspet na križu Golgote, treba biti središnja tema naših razmišljanja, razgovora i naših najsvetijih osjećaja. Imajmo uvijek na umu svaki blagoslov koji smo primili od Boga i kad shvatimo Njegovu neizmjernu ljubav, poželjet ćemo povjeriti sve toj ruci koja je zbog nas bila prikovana na križ.“—Put Kristu, str. 103, 104.


Petak 2. listopada

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kako nam Bog pokazuje svoju ljubav?

2. Koja je važnost Kristove smrti za svako ljudsko biće?

3. Kako spasenje nadilazi samo oproštenje prošlih grijeha?

4. Što će biti konačan korak u djelu spasenja?

5. Zašto je danas najbolji dan za odgovor na Isusovu ruku koja kuca na vratima našeg srca?

 <<    >>