Back to top

Sabbath Bible Lessons

Nadolazeće kraljevstvo

 <<    >> 
4. lekcija Subota, 24. listopada 2015.

Ispunjena obećanja

“ A ako djeca, onda i baštinici — baštinici Božji, a subaštinici Kristovi; ako doista s njim trpimo, da se s njim i proslavimo.“ (Rimljanima 8:17).

„Bog je uvijek imao svoje prave predstavnike koji su Njegove interese smatrali svojima. Ti Božji svjedoci ubrajaju se u duhovni Izrael, i na njima će se ispuniti sva zavjetna obećanja koja je Gospodin dao svome nekadašnjem narodu.“—Proroci i kraljevi, str. 714.

Pročitati:   Proroci i kraljevi, str. 703–721. 

Nedjelja 18. listopada

1. JEDNAKA PRILIKA

a. Što Bog očekuje, umjesto davanja bezuvjetnih obećanja? Jeremija 18:7–10.

„Jedina prava sigurnost nalazi se u potpunoj poslušnosti Božjoj riječi. Sva Njegova obećanja dana su pod uvjetom vjere i poslušnosti, a ako propustimo ispuniti Njegove zapovijesti, onemogućujemo ispunjenje svih onih obilnih blagoslova spomenutih u Svetim spisima.“—Patrijarsi i proroci, str. 621, 622.

b. Kakve osobine Bog traži u ljudima bez obzira na njihov status ili prednosti? Djela 10:34, 35.

„U Božjem kraljevstvu položaj se ne zadobiva naklonošću. On se ne zaslužuje niti prima proizvoljnim davanjem. On je rezultat vrijednosti karaktera. Kruna i prijestolje dokaz su da je ispunjen uvjet, pobjeda nad samim sobom kroz Gospoda našega Isusa Krista.“— Želja vjekova, str. 549.


Ponedjeljak 19. listopada

2. ISTINSKI IZRAEL

a. Što je obećano u pogledu budućnosti Izraela? Jeremija 33:16; Rimljanima 11:25–27.

„Bog je u svojoj milosti i dobroti toliko sveobuhvatan da je u stanju promijeniti srca i Hebreja i neznabožaca te da svakome tko uzvjeruje u Krista pruži blagoslove obećane Izraelu.“—Djela apostola, str. 379.

b. Koji je jedini put ka spasenju, bio netko Židov ili neznabožac po rođenju? Djela 4:10–12.

„Neki tvrde da čovječanstvu ne treba otkupljenje, već razvitak, da se može oplemeniti, uzdići i obnoviti. (…) Kainova povijest pokazuje kakve će to rezultate donijeti. Ona pokazuje što će čovjek postati bez Krista. Čovječanstvo nema snage da se samo obnovi. Ono ne napreduje, već nazaduje prema onom što je sotonsko. Krist je naša jedina nada.“—Patrijarsi i proroci, str. 73.

c. Što karakterizira istinski Izrael? Rimljanima 2:28, 29. U svjetlosti spomenutoga, na koga se odnose obećanja? Rimljanima 9:6–8.

„Farizeji su tvrdili da su Abrahamova djeca, hvaleći se posjedovanjem božanskih proročanstava. No, ipak ih ove prednosti nisu sačuvale od sebičnosti, zlobe, želje za dobitkom i najnižeg licemjerstva. Smatrali su sebe najpobožnijima na svijetu, ali njihova takozvana pravovjernost navela ih je da razapnu Gospoda slave.

Još uvijek postoji ista opasnost. Mnogi primaju zdravo za gotovo da su kršćani, jednostavno zato što su prihvatili neka osnovna teologijska načela. Međutim, oni nisu unijeli istinu u svakodnevni život. Oni nisu povjerovali u nju i nisu ju zavoljeli, pa stoga nisu primili silu i milost koja dolazi od posvećenja istinom. Ljudi mogu tvrditi da vjeruju u istinu, ali ako ih to ne čini iskrenima, ljubaznima, strpljivima, trpeljivima, umnima, onda je to prokletstvo za one koji je posjeduju, a preko njihovog utjecaja to je prokletstvo i za svijet.“—Želja vjekova, str. 309, 310.


Utorak 20. listopada

3. ABRAHAMOVO SJEME

a. Koje je obećanje dano Abrahamu vezano uz njegov odnos prema ostatku svijeta? Postanak (1. Mojs.) 22:18.

„Abrahamu je bila ukazana velika čast, da bude otac naroda koji su stoljećima bili čuvari i povjerenici Božje istine za svijet, naroda kroz koji će dolaskom obećanog Mesije svi narodi na Zemlji biti blagoslovljeni.“—Patrijarsi i proroci, str. 140, 141.

b. Što u danom obećanju označava pojam 'sjeme'? Galaćanima 3:16. Što je potrebno da bismo primili ove blagoslove? Stihovi 8, 9.

„Biblija jasno uči da će se obećanje dano Abrahamu ispuniti u Kristu. Svi oni koji su Kristovi jesu 'Abrahamovo potomstvo, nasljednici po obećanju', nasljednici 'neprolaznog, neokaljanog, neuvelog nasljeđa' – zemlje oslobođene od prokletstva grijeha. (Gal. 3:29; 1. Pt. 1:4).“— Patrijarsi i proroci, str. 170.

c. Proučite razgovor zapisan u Ivanu 8:31–45, te opišite kakav je karakter potreban da bi se sudjelovalo u duhovnom odnosu koji se tu spominje.

„Farizeji su tvrdili da su Abrahamova djeca, a Isus im je rekao da takvu tvrdnju mogu dokazati samo ako čine Abrahamova djela. Prava Abrahamova djeca živjet će kao što je on živio, životom poslušnosti Bogu. Ona ne bi pokušavala ubiti Onoga koji je govorio istinu poslanu od Boga. U kovanju zavjere protiv Krista rabini nisu činili Abrahamova djela. Bilo je bezvrijedno to što su bili samo tjelesno Abrahamovi potomci. Bez duhovne veze s njim, koja bi se otkrila u posredovanju istog duha i vršenju istih djela, oni nisu bili njegova djeca.“—Želja vjekova, str. 466, 467.


Srijeda 21. listopada

4. NASLJEĐIVANJE ZEMLJE

a. Na koji su način sami patrijarsi bili uključeni u obećanje o nasljeđivanju zemlje? Izlazak (2. Mojs.) 6:8. Što se mora dogoditi da bi se ovo obećanje ispunilo? Luka 20:34–38.

„Nasljedstvo koju je Bog obećao svom narodu ne pripada ovom svijetu. Abraham nije imao zemlje, 'ni jednu stopu zemlje’. (Dj. 7:5) On je bio bogat zemaljskim dobrima, i on ih je koristio na slavu Bogu i dobro svojih bližnjih, ali on ovaj svijet nije smatrao svojim domom. Gospod ga je pozvao da ostavi svoje idolopokloničke zemljake, s obećanjem o Kanaanu kao vječnom nasljedstvu, a ipak ni on ni njegov sin ili unuci nisu ga primili. Kad je Abraham želio imati grob za svoje mrtvace, on ga je morao kupiti od Kanaanaca. Njegova jedina imovina u obećanoj zemlji bila je ta kamena spilja Makpela.

Međutim, Božja riječ nije iznevjerila, niti se ona konačno ispunila kad je hebrejski narod osvojio Kanaan. 'A obećanja su dana Abrahamu i njegovu Potomku.' (Gal. 3:6) Sam je Abraham trebao sudjelovati u ovom nasljeđu. Možda se činilo da Božje ispunjenje kasni 'jer je u očima Gospodnjim jedan dan kao tisuću godina' (2. Pt. 3:8), da je ono odloženo, ali u određeno vrijeme 'stiže polako... jer doista će doći i neće zakasniti' (Hab. 2:3). Dar Abrahamu i njegovom potomstvu nije samo obuhvaćao Kanaansku zemlju, već cijelu Zemlju.“—Patrijarsi i proroci, str. 169, 170.

b. Što pokazuje da su patrijarsi to razumjeli? Hebrejima 11:13–16.

c. Koga se smatra istinskim Abrahamovim potomcima, a time i nasljednicima obećanja? Galaćanima 3:27–29; Matej 8:11, 12.

„Krist nije priznavao da samo porijeklo ljudima daje neke vrline. On je naučavao da duhovna povezanost zamjenjuje i potiskuje svaku prirodnu vezu. (…) Samo oni koji su se u duhovnom smislu pokazali srodni s Abrahamom, pokoravajući se Božjem glasu kao što je to on sam činio, mogu se smatrati njegovim pravim potomcima.“—Kristove priče, str. 268.


Četvrtak 22. listopada

5. SLAVNO NASLJEDSTVO

a. U kakvom će stanju biti Zemlja kad se obećanje ispuni? Izaija 65:17–19.

„U Bibliji se baština spašenih naziva domovinom. (Hebrejima 11:14-16) Tamo nebeski Pastir vodi svoje stado na izvore žive vode. Stablo života daje plod svakog mjeseca, a lišće mu služi za lijek narodima. Tamo su potoci koji vječno žubore, bistri kao kristal, a uz njih lelujavo drveće baca svoje sjene na putove koje je Gospod pripravio za otkupljene. Tamo se prostrane ravnice protežu u prekrasne brežuljke, a Božje gore uzdižu svoje uzvišene vrhove. Na tim tihim proplancima, pokraj tih živih potoka, Božji će narod, koji je tako dugo bio putnik i hodočasnik, naći svoju domovinu.“—Velika borba, str. 675.

b. Kako Pismo opisuje duhovno jedinstvo u naslijeđenom kraljevstvu? Jeremija 23:3–6; Ezekiel 37:24–27.

„Sve što je Bog stvorio u beskrajnom svemiru ponovno kuca jedinstvenim pulsom harmonije i radosti... Od najsitnijeg atoma do najvećeg svijeta u prostranstvima svemira, sve što živi i što postoji, živa i neživa priroda – sve u svojoj nepomućenoj ljepoti i radosti govori da je Bog ljubav.“—Velika borba, str. 678.

c. Kada se zemlja obnovi, što će Bog učiniti sa svojim prebivalištem? Otkrivenje 21:1–3.


Petak 23. listopada

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kad Bog daje obećanje, u kojem je smislu njegovo ispunjenje uvjetovano?

2. Što je još potrebno osim ispovijedanja vjere u Krista?

3. Što pojedinca čini pravim sinom Abrahamovim?

4. Kad će se ispuniti obećanje o nasljeđivanju zemlje?

5. Kakav će biti stav spašenih na Novoj zemlji?

 <<    >>