Back to top

Sabbath Bible Lessons

Nadolazeće kraljevstvo

 <<    >> 
10. lekcija Subota, 5. prosinca 2015.

Drugi Kristov dolazak

„I ako odem i pripravim vam mjesto, ponovno ću doći i uzeti vas k sebi da i vi budete gdje sam ja.“ (Ivan 14:3).

„Istine od Kristovom dolasku svatko treba imati na umu.“—Evangelizam, str. 220.

Pročitati:   Velika borba, str. 640–646. 

Nedjelja 29. studenog

1. “DOĆI ĆU PONOVNO“

a. Što je Isus obećao prije svoje smrti? Ivan 14:1–3. Na koji je način uznesen na nebo i kako se to podudara s Njegovim povratkom? Djela 1:9–11.

„Sjećanje na obećanje o drugom Kristovom dolasku moralo je uvijek biti živo i svježe u duši Njegovih učenika. Taj isti Isus koga su vidjeli kako se uzdiže u nebo, ponovno će doći da uzme k sebi sve one koji su se ovdje posvetili Njegovoj službi. Onaj isti glas koji im je rekao: 'Evo ja sam s vama u sve dane do svršetka vijeka', poželjet će im dobrodošlicu u svom prisustvu u nebeskom carstvu.“—Djela apostola, str. 33.

b. Iako je svijet prepun podsmjevača, što treba biti nada kršćanina? 2. Petrova 3:3, 4; Titu 2:13.

„Bacajući pogled kroz stoljeća do svršetka svijeta, Petar je u nadahnuću iznio okolnosti koje će vladati u svijetu pred drugi Kristov dolazak. (…) Kad se približi kraj ipak će biti i vjernih koji će biti sposobni prepoznati i zapaziti znakove vremena. Veliki broj takozvanih vjernika poricat će vjeru svojim djelima, ali će postojati ostatak koji će ustrajati do kraja.“— Djela apostola, str. 535, 536.


Ponedjeljak 30. studenog

2. NEBESA ĆE SE POTRESTI

a. Opišite način Isusovog dolaska. Otkrivenje 1:7; Luka 21:26.

„Ubrzo se na istoku pojavljuje malen crni oblak, velik otprilike kao pola čovječjega dlana. To je oblak koji okružuje Spasitelja i koji izdaleka izgleda kao obavijen tamom. Božji narod prepoznaje u njemu znak Sina čovječjega. U svečanoj tišini netremice ga promatraju dok se približava Zemlji i postaje sve svjetliji i sjajniji, dok ne preraste u veliki bijeli oblak kojemu donji dio nalikuje na razgorjelu vatru, a nad njim lebdi duga zavjeta. Isus se približava kao silni pobjednik (…)

Sveti anđeli – golemo, bezbrojno mnoštvo – prate Ga zvucima nebeskih himna. Čini se da je nebeski svod prepun sjajnih bića – ‘tisuće tisuća... mirijade’. Nema ljudskoga pera koje bi moglo opisati taj prizor, nema uma smrtnoga čovjeka koji bi mogao zamisliti njegov sjaj. (…). Kad živi oblak dođe bliže, svako oko vidi Kneza života. Trnov vijenac više ne nagrđuje Njegovu svetu glavu. Na njoj počiva kruna slave. Njegovo lice sjajem nadmašuje zasljepljujuću svjetlost podnevnog sunca.“—Velika borba, str. 640, 641.

„Podrugljivo dobacivanje je prestalo. Lažljive su usne ušutkane. Utihnuo je zveket oružja i bojni metež, ‘svaki plašt krvlju natopljen’. (Izaija 9:5). Ne čuje se ništa osim glasa molitve i zvuka plača i jadikovke. S usana onih koji su se do maločas rugali izbija krik: ‘Jer dođe veliki dan Njegove srdžbe i tko može opstati?’ Zli mole da na njih padnu gorske stijene, samo da se ne sretnu s licem Onoga koga su prezreli i odbacili.“— Velika borba, str. 642.

b. Kako Ivanova vizija u Otkrivenju 6:12-17 potvrđuje ostala proročanstva iz Starog zavjeta? Izaija 2:10, 11, 19; 34:4, 8; Joel 3:14–16.

„No Sotoni neće biti dopušteno da imitira način Kristova dolaska. Spasitelj je upozorio svoj narod na obmanu u vezi s tim te jasno rekao na koji će način doći. (…) Nemoguće je imitirati taj dolazak. On će biti sveopće poznat – vidjet će ga cijeli svijet.“— Velika borba, str. 625.


Utorak 1. prosinca

3. PRVO USKRSNUĆE

a. Dok će se nebesa i zemlja tresti, što će Isus učiniti? 1. Solunjanima 4:16, 17; Ivan 5:25; ,1. Korinćanima 15:51–53.

„Usred ljuljanja Zemlje, sijevanja munja i tutnjave gromova glas Božjeg Sina poziva svete koji spavaju. Baca pogled na grobove pravednika i tada, podižući ruke prema nebu, uzvikuje: 'Probudite se, probudite se, probudite se, vi koji spavate u prahu, i ustanite!’ Po cijeloj Zemlji mrtvi će čuti taj glas i, oni koji ga čuju, oživjet će. Cijela Zemlja odzvanja od koraka nepreglednog mnoštva iz svakoga ‘plemena i naroda, jezika i puka’. Dolaze iz tamnice smrti, ogrnuti besmrtnom slavom, kličući: 'Gdje je, smrti, tvoja pobjeda? Gdje je, smrti, tvoj žalac?' (1. Korinćanima 15:5). A živi pravedni i uskrsnuli sveti sjedinjuju svoje glasove u dug, radostan poklik pobjede.“— Velika borba, str. 644.

b. Što će se dogoditi s onima koji su umrli u vjernom iščekivanju Kristovog dolaska? Ivan 11:25, 26; 1. Solunjanima 4:13, 14.

„Svi izlaze iz svojih grobova u istom obličju kako su sišli u grob. (…) No svi ustaju u svježini i snazi vječne mladosti. U početku je čovjek bio stvoren na Božju sliku, ne samo po karakteru već i obličjem i izgledom. Grijeh je unakazio i gotovo izbrisao božansku sliku u čovjeku. Ali Krist je došao obnoviti ono što je bilo izgubljeno. On će promijeniti naša jadna tijela i suobličiti ih svome proslavljenom tijelu. Smrtan, propadljiv oblik, bez pristalosti i nekada oskvrnut grijehom, postaje savršen, lijep i besmrtan. Svi su nedostaci i deformiteti ostali u grobu. Budući da im je dopušten pristup stablu života u dugo izgubljenom Edenu, otkupljeni će rasti do pune visine ljudskoga roda u njegovoj prvotnoj ljepoti. Bit će uklonjeni posljednji preostali tragovi prokletstva grijeha, a Kristovi će se vjerni pokazati u ljepoti Gospoda, Boga našega, odsjajujući u duhu, duši i tijelu savršenu sliku svoga Gospoda. (…)

Anđeli skupljaju ‘svoje izabranike od četiri vjetra, od kraja zemlje do kraja neba.’ (Marko 13:27). Sveti anđeli donose malu djecu u naručje njihovim majkama. Prijatelji, koje je smrt dugo razdvajala, opet su sjedinjeni da se nikada više ne rastanu te s pjesmama radosti zajedno uzlaze do Božjega grada.“— Velika borba, str. 644, 645.


Srijeda 2. prosinca

4. POVEDENI ILI OSTAVLJENI?

a. S kojim vremenom u biblijskoj povijesti Isus uspoređuje svoj drugi dolazak? Matej 24:37; Luka 17:28.

„Ljudi su na sebe preuzeli odgovornost stvaranja standarda u skladu s vlastitim idejama, a Božji se zakon sramoti. Zato je bezakonje tako veliko i rašireno. Zato će naši dani postati kao oni u Noino i Lotovo vrijeme.“—The Review and Herald, .

b. Što je rezultat Božjeg suda u oba slučaja? Postanak (1. Mojs.) 7:21–23; 19:24, 25.

c. Što će se, na isti način, dogoditi za vrijeme Kristovog dolaska? Luka 17:34–37.

„Kad mišljenja filozofa odagnaju strah od Božjeg suda, kad vjerski učitelji budu stavljali naglasak na dugo razdoblje mira i napretka, i kad svijet bude zaokupljen poslom i zadovoljstvima, sadnjom i građenjem, zabavama i veseljem, odbacujući Božja upozorenja i vrijeđajući njegove vjesnike, tada će ih iznenada sustići uništenje i oni neće umaći.“—Patrijarsi i proroci, str. 104.

d. Tko su oni koji će biti „uzeti“ za vrijeme drugog Kristovog dolaska? Matej 24:40–42; Malahija 3:17.

„Vrijeme suda je najsvečanije doba kad Gospod sabire svoje između kukolja. Oni koji su bili članovi iste obitelji, razdvajaju se. Na pravednike se stavlja znak. ‘Ti će mi biti blago, veli Gospod nad vojskama, u onaj dan kad ja učinim, i bit ću im milostiv kao što je milostiv otac svome sinu koji mu služi.' Oni koji su bili poslušni Božjim zapovijedima pridružit će se grupi svetih, ući će na vrata u grad i imat će pravo na drvo života. Jedan će se uzeti. Njegovo će ime stajati zapisano u knjizi života dok će oni s kojima je hodao stazom života nositi na sebi znak vječnog odvajanja od Boga.“—Svjedočanstva za propovjednike, str. 234, 235.


Četvrtak 3. prosinca

5. JESI LI SPREMAN?

a. Što će se dogoditi sa živim grešnicima kad Isus dođe? 2. Solunjanima 1:7–9; 2:8; Psalam 97:3.

b. Što će grešnici postati za „orlove“ koje je Isus spomenuo u Luki 17:37? Otkrivenje 19:17, 18; Ezekiel 39:17–20.

c. Na što se trebamo fokusirati znajući što je pred nama? 2. Petrova 3:11; Psalam 24:3, 4; Juda 23, 24.

„Isus dolazi, ali ne onako kao što se prigodom svog prvog dolaska pojavio kao novorođenče u Betlehemu. Ne onako kao kad je jašući ulazio u Jeruzalem, kad su učenici glasno slavili Boga i klicali ‘Hosana’, već u Očevoj slavi i praćen svim svetim anđelima na putu prema Zemlji. Nebo će ostati prazno dok će Ga sveti čekati i netremice gledati u nebo kao Galilejci kad se uznio s Maslinske gore. Tada će samo oni koji su sveti, samo oni koji su vjerno slijedili krotki Primjer, uskliknuti s neizrecivom radošću kad Ga ugledaju: ‘Gle, ovo je Bog naš, kojega čekasmo, on će nas spasiti'.“— Rani spisi, str. 110.


Petak 4. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Koju nam je sigurnost Isus dao da će se ponovno vratiti?

2. Kako ćemo razlikovati lažne tvrdnje vezane uz prirodu drugog Kristovog dolaska od istine koju je On naučavao?

3. Opišite redoslijed događaja od trenutka kad se Isus pojavi na oblacima do trenutka kad će Mu se sveti pridružiti na povratku na nebo.

4. Želiš li biti „uzet“ ili „ostavljen“ kad se Isus vrati?

5. Kako se možemo osigurati da budemo među onima koji čekaju Krista?

 <<    >>