Back to top

Sabbath Bible Lessons

Nadolazeće kraljevstvo

 <<    >> 
12. lekcija Subota, 19. prosinca 2015.

Milenij i Nova zemlja

„Blaženi krotki, jer oni će baštiniti zemlju.“ (Matej 5:5).

„Cijeli Božji svemir je bio čist i velika borba konačno je završena. Sve što smo pogledali, gdje god bismo zadržali naš pogled, sve je bilo lijepo i sveto. (…) Prekrasna nova zemlja, u svoj svojoj slavi, bila je vječno prebivalište svetih.“—Rani spisi, str. 295.

Pročitati:   Rani spisi, str. 17–20, 288–295. 

Nedjelja 13. prosinca

1. ULAZAK U KRALJEVSTVO SLAVE

a. Gdje će biti vjerni nakon drugog Kristovog dolaska? 1. Solunjanima 4:15–17.

„Svi smo se skupa na oblaku uznosili sedam dana do staklenog mora, kamo nam je Isus donio krune i vlastitom ih desnicom stavio na glavu svakome od nas. Dao nam je i zlatne harfe i palme pobjede. (…) Svatko je bio potpuno zadovoljan svojom krunom. I svi su bili obučeni u veličanstvene bijele haljine koje su ih pokrivale od vrata do stopala.“—Rani spisi, str. 16, 17.

b. Što svetima daje pravo da uđu u Novi Jeruzalem? Psalam 87:3–6; Galaćanima 4:26; Otkrivenje 22:14; Izaija 26:1, 2.

„Anđeli su bili svuda oko nas dok smo koračali preko staklenog mora do gradskih vrata. Isus je podignuo svoju moćnu, slavnu ruku držeći biserna vrata koja su se otvorila na svojim svjetlucavim šarkama i rekao nam: 'Oprali ste svoje haljine u mojoj krvi i čvrsto se držali moje istine. Uđite!’ Svi smo ušli osjećajući da imamo puno pravo na ovaj grad.“— Rani spisi, str. 17.


Ponedjeljak 14. prosinca

2. MILENIJ

a. Koliko će dugo sveti biti na nebu? Otkrivenje 20:4. Što ćemo raditi tijekom tog razdoblja? 1. Korinćanima 6:2; Matej 19:28.

„Tijekom tih tisuću godina, između prvoga i drugog uskrsnuća, odvija se sud nad bezbožnicima. (…) Zajedno s Kristom sudit će grešnicima uspoređujući njihova djela s knjigom Zakona, Biblijom, te presuditi svačiji slučaj prema djelima koja su učinili ‘u tijelu'. Zatim će se odmjeriti kazna koju zli moraju podnijeti prema svojim djelima te upisati kraj njihova imena u knjigu smrti.“—Velika borba, str. 660, 661.

b. Gdje će biti Sotona za vrijeme milenija? Otkrivenje 20:1–3. U kakvom će stanju biti zemlja u to vrijeme? Jeremija 4:23–27.

„Tu će tisuću godina biti boravište Sotone i njegovih zlih anđela. Ograničen samo na Zemlju, neće imati pristup drugim svjetovima da kuša i uznemirava one koji nikad nisu pali. 'Svezan je' u tom smislu što više nema nikoga nad kime bi mogao vladati. Sad je potpuno onemogućen u varanju i upropaštavanju, što je vjekovima bila njegova jedina radost. (…)

Šest tisuća godina Sotona je pobunom ‘zemljom tresao'. On je ‘u pustinju svijet obraćao i sa zemljom sravnjivao gradove’. On ‘sužnjeva svojih nikad nije kući otpuštao.’ (Izaija 14:16, 17) Šest tisuća godina u njegovu je tamnicu zatvaran Božji narod i on bi ga zauvijek zadržao zatočena da Krist nije raskinuo njegove okove i oslobodio sužnje.

Tisuću godina Sotona će lutati amo-tamo pustom Zemljom promatrajući posljedice svoje pobune protiv Božjeg Zakona. Za to će vrijeme strašno patiti. Od trenutka pada, njegov mu život neprestane aktivnosti nije ostavljao vremena za razmišljanje. No sad je lišen svoje sile i ostavljen da razmišlja o ulozi koju je odigrao otkako se pobunio protiv vladavine Neba, te da s drhtanjem i strahom gleda strašnu budućnost kad će morati ispaštati zbog svega zla koje je počinio i biti kažnjen za sve grijehe koje je prouzročio.“— Velika borba, str. 659, 660.


Utorak 15. prosinca

3. POMICANJE SJEDIŠTA

a. Što će se dogoditi sa završetkom suda na nebu? Otkrivenje 21:2, 3.

„S Isusom na čelu sišli smo iz grada na ovu Zemlju, na veliku i visoku planinu koja nije mogla podnijeti Isusa pa se raspolovila tako da je nastala velika ravnica. Onda smo ugledali veliki grad s dvanaest temelja i dvanaest vrata, po troja sa svake strane i s po jednim anđelom na svakim vratima. Svi smo povikali: ‘Dolazi grad, veliki grad silazi s Neba od Boga', i on se spustio na mjesto na kojem smo stajali.“—Rani spisi, str. 17, 18.

b. Gdje će se smjestiti Novi Jeruzalem? Zaharija 14:4.

„Kao mjesto svog uzašašća Isus je izabrao mjesto koje je često bilo posvećeno Njegovom nazočnošću dok je prebivao među ljudima. Time nije trebalo biti počašćeno brdo Sion, mjesto Davidova grada, niti brdo Morija, na kome se nalazio Hram. Ovdje su Krista ismijavali i odbacili. Ovdje su se valovi milosti, vraćajući se u puno jačoj plimi ljubavi, odbijali o srca koja su bila tvrda kao stijena. Odatle je Isus, umoran i teška srca, otišao dalje tražiti odmor na Maslinskoj gori. Sveta šekina odvajajući se od prvog Hrama stajala je na istočnom brdu kao da je oklijevala napustiti izabrani grad. Tako je i Krist stajao na Maslinskoj gori s čežnjom u srcu i promatrao Jeruzalem. Šumarci i rasjeline na ovoj gori bili su posvećeni Njegovim molitvama i suzama. Njegove su padine odjekivale pobjedonosnim uzvicima mnoštva koje Ga je proglasilo kraljem. Na njegovim kosim padinama našao je dom kod Lazara u Betaniji. U Getsemanskom vrtu i njegovu podnožju sam se molio i patio. S ove je gore trebao uzaći na Nebo. Njegov vrh dotaknut će Njegova noga kad se bude ponovno vratio. Ne kao čovjek boli, već kao slavan i pobjednički kralj stajat će na Maslinskoj gori, dok će se hebrejski uzvici ‘Aleluja!' miješati s neznabožačkim ‘Hosana', i glasovi spašenih kao moćne vojske sliti u klicanju: ‘Okrunite Ga, Gospodara nad Gospodarima!'.—Želja vjekova, str. 829, 830.


Srijeda 16. prosinca

4. NOVA ZEMLJA

a. Kad više ne bude grešnika, što će se dogoditi sa Zemljom? Otkrivenje 21:1; Psalam 102:25, 26.

b. Što će otkupljeni raditi na Novoj Zemlji? Izaija 32:18; 65:21, 22.

„Onda smo počeli promatrati što se nalazi izvan grada. Vidjela sam prekrasne kuće koje su izgledale kao od srebra, na četiri stupa ukrašena prekrasnim biserima. U njih su se trebali naseliti sveti. Svaka je imala zlatnu policu. Vidjela sam mnoge svete kako ulaze u kuće, skidaju blistave krune i stavljaju ih na policu, a zatim izlaze u polja iza kuća da nešto obave na zemlji. Ne onako kako to mi radimo sa zemljom ovdje; ne, ne. Blistavo svjetlo okruživalo je njihovu glavu i oni su stalno klicali i slavili Boga.“—Rani spisi, str. 18.

Na obnovljenoj Zemlji, otkupljeni će sudjelovati u zanimanjima i zadovoljstvima koja su donosila sreću Adamu i Evi na početku. Živjet će kao u Edenu, u vrtu i polju.“—Proroci i kraljevi, str. 730, 731.

c. Kako Biblija opisuje okoliš Nove Zemlje? Izaija 11:6–9; 65:25.

„Vidjela sam još jednu poljanu prepunu raznovrsnog cvijeća i dok sam ga brala, uskliknula sam: 'Ovo neće nikad uvenuti.' Zatim sam vidjela poljanu s visokom travom, prekrasnoga izgleda. Trava je bila predivno zelena s odbljeskom srebra i zlata, ponosno se lelujala u slavu Kralja Isusa. Zatim smo stigli u područje prepuno svakovrsnih životinja — bio je tu lav, janje, ris i vuk, svi zajedno u savršenoj slozi. Prošli smo kroz njih i one su nas miroljubivo slijedile. Zatim smo ušli u šumu, ne mračnu kao što su naše ovdje; ne, ne, već svijetlu i predivnu. Grane stabala su se lelujale i mi smo svi kliknuli: ‘Živjet ćemo mirno u pustinji i spavati po šumama.'“—Rani spisi, str. 18.

„Dječji umovi trebaju biti ispunjeni pričama o Isusovom životu, a njihova mašta ohrabrena da zamišlja slavu svijeta koji dolazi.“—Odgovorno roditeljstvo, str. 488.


Četvrtak 17. prosinca

5. NASLJEĐIVANJE ZEMLJE

a. Što je prorečeno o onima koji će, iako su bili odbačeni u sadašnjem svijetu, naslijediti onaj novi? Psalam 37:8–11.

„Krotki će ‘naslijediti zemlju’. Želja za uzvisivanjem unijela je grijeh u svijet i zato su naši praroditelji izgubili vlast nad ovom lijepom Zemljom, svojim kraljevstvom. Krist je samoodricanjem otkupio ono što je bilo izgubljeno. Uči nas da i mi trebamo pobijediti kao što je On pobijedio. (Otkrivenje 3:21) Njegujući poniznost i samoodricanje, možemo postati Kristovi sunasljednici. (…)

Zemlja, obećana krotkima, neće biti slična ovoj, zamračenoj sjenom smrti i prokletstva. (…)

Tamo nema razočaranja, nema boli, nema grijeha, nema nikoga tko će reći da je bolestan. Nema pogrebnih povorki, nema plača, nema smrti, nema rastanaka, nema slomljenih srca.“—Misli s gore blagoslova, str. 17.

b. Kakav će biti karakter onih koji će stanovati na Novoj Zemlji? 2. Petrova 3:13.

„Noge grešnika nikad neće obeščastiti obnovljeni Zemlju. Vatra će se spustiti od Boga s neba i progutati ih – spaliti korijenje i grane. Sotona je korijen, a njegova djeca su grane.“—Rani spisi, str. 52.

„Ista ona vatra od Boga koja je progutala zle, očistila je cijelu Zemlju. Urušene planine rastopile su se na velikoj vrućini, kao i atmosfera, a sav je strn izgorio. Zatim se pojavila naša baština, veličanstvena i prelijepa, a mi smo naslijedili cijelu novostvorenu Zemlju.“—Rani spisi, str. 54.


Petak 18. prosinca

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Uz koje uvjete osoba postaje stanovnikom Novog Jeruzalema?

2. Što se tijekom milenija događa na nebu i zemlji?

3. Zašto će Bog izabrati Zemlju za novu lokaciju svojeg prijestolja?

4. Opišite Novu Zemlju.

5. Kakva će vrsta ljudi naslijediti Novu Zemlju?

 <<    >>