Back to top

Sabbath Bible Lessons

Slušanje Božjeg glasa

 <<    >> 
12. lekcija Subota, 19. rujna 2015.

Isus čuje svog Oca

„Gospod Jahve dade mi jezik vješt da znam riječju krijepiti umorne. Svako jutro on mi uho budi da ga slušam kao učenici. Gospod Jahve uši mi otvori: ne protivih se niti uzmicah.“ (Izaija 50:4, 5).

„Isus je stekao znanja isto kao što bismo i mi mogli.”—Želja vjekova, str. 70.

Pročitati:   Želja vjekova, str. 68–74. 

Nedjelja 13.rujna

1. Isusova metoda učenja

a. Kako je Isus učio istinu? Hebrejima 2:10, 16–18; Matej 7:7.

b. Tko je bio Njegov učitelj? Ivan 5:20.

„Dijete Isus nije primalo pouke u školama pod okriljem sinagoga. Njegova je majka bila Njegov prvi zemaljski učitelj. S njezinih usana i iz proročkih svitaka On je naučio nebeske istine. One iste riječi što ih je sam izgovorio Mojsiju za Izraela, sad je usvajao na krilu svoje majke. Kad je prešao iz djetinjstva u mladenačko doba, nije tražio rabinske škole. Njemu nije bio potreban odgoj koji bi stekao na takvim izvorima, jer Bog je bio Njegov Učitelj.

„Budući da je stekao znanje na način koji je dostupan i nama, Njegovo dobro poznavanje Pisma pokazuje koliko je marljivo posvetio svoje rane godine proučavanju Božje Riječi. Uz to, pred Njim je bila otvorena i velika knjižnica stvorenih Božjih djela. On koji je načinio sve, proučavao je pouke što ih je Njegova vlastita ruka napisala na zemlji, moru i nebu. (…) Proučavao je život biljaka i životinja te čovjekov život. Od najranijih godina života sav je bio obuzet jednim ciljem: da živi na blagoslov drugima.“—Želja vjekova, str. 70.


Ponedjeljak 14. rujna

2. Zašto Isus nije išao u školu

a. Zašto je Isus odbio učiti od rabina? Rimljanima 10:3; Ivan 7:16.

„U Kristovim danima, odgajatelji mladih bili su formalisti. Za vrijeme Njegove javne službe, Isus je izjavio rabinima, „U zabludi ste jer ne poznajete niti Pisma niti sile Božje.“ I optužio ih je da „naučavaju kao nauke uredbe ljudske“ (Matej 22:29; 15:9). Živjelo se po tradiciji, ona se naglašavala i štovala puno više nego Sveto Pismo. Ljudske uzrečice i beskrajan krug ceremonija zauzimali su tako visoko mjesto u životu učenika da je zanemarivano obrazovanje koje vodi do poznavanja Boga. Veliki učitelji su stalno uvećavali male stvari, specificirajući svaki detalj koji se treba držati u religijskim ceremonijama i postavili su njihovo održavanje kao najvišu dužnost. Oni su plaćali „desetinu od metvice i kopra i kumina“ dok su propustili „najvažnije u Zakonu: pravdu i milosrđe i vjernost“ (Matej 23:23). Na taj način je uvedeno puno otpada koji je sakrio od pogleda mladih velike suštine službe Bogu.

U odgojnom sustavu nije bilo mjesta za osobno iskustvo kroz koje duša uči sama za sebe silu „tako kaže Gospod“ i uči se ovisnosti o božanskoj riječi koja jedina može donijeti mir i silu od Boga. Zauzeti s obiljem formi, učenici u ovim školama nisu pronalazili tiho vrijeme za zajednicu s Bogom i slušanje Njegovog glasa koji progovara njihovim srcima. Ono što su rabini smatrali vrhovnim obrazovanjem zapravo je bila najveća smetnja istinskom odgoju. To je bilo prepreka stvarnom razvoju. Pod njihovom obukom, snage mladih bile su potisnute, a njihovi umovi bili su ometani i suženi.”—Fundamentals of Christian Education, str. 438, 439.

„Ljudska priroda uvijek se bori za izražavanje. Onaj koji je postao potpun u Kristu mora na prvom mjestu isprazniti oholost i samodostatnost. Tada nastaje tišina u duši i Božji glas se čuje.”—The Signs of the Times, April 9, 1902.

b. Što je Isus odbacio od njihovog učenja? Matej 15:3, 9; Kološanima 2:8.


Utorak 15. rujna

3. Neslaganje uz poštovanje

a. Kako je Isus s poštovanjem slušao i razgovarao s vođama Njegove vlastite crkve dok su oni zamijenili evanđelje s tradicijom, zavodeći tisuće? Luka 2:46, 47.

„Da se Isus pojavio i pokušao ih učiti, oni bi oholo odbili slušati. Oni su sami sebi laskali da su Ga poučavali, ili u najmanju ruku provjeravali Njegovo poznavanje Pisma. Isusova mladenačka skromnost i ljupkost rastjerala je njihove predrasude. Nesvjesno su se njihovi umovi otvorili Božjoj Riječi i Sveti Duh je govorio njihovim srcima.“—Želja vjekova, str. 80.

b. Koga je Isus smatrao svojom zemaljskom obitelji? Matej 12:50. Kako je reagirao kad je Njegova vlastita obitelj slijedila ljudske tradicije?

„Isusovi braća i sestre naučeni su mnogobrojnim tradicijama i ceremonijama od rabina, ali sam Krist nije bio naveden da se zainteresira za ove stvari. Dok je sa svih strana slušao ponavljanje riječi „Moraš“ i „Ne smiješ“, on se kretao nezavisno od tih ograničenja. Zahtjevi društva i Božji zahtjevi stalno su bili u suprotnosti. Dok u svojoj mladosti nikad nije izravno napadao običaje ili propise obrazovanih učitelja, On nije postao učenik u njihovim školama.

„Isus nije slijedio niti jedan običaj koji je tražio da odstupi od volje Božje, niti se pokorio uputama onih koji su uzdizali riječi čovjeka iznad Božje riječi. On je isključio iz svog uma sva mišljenja i formalnosti koje nisu imale Boga u svojim temeljima. Nije ostavio mjesta da te stvari utječu na Njega. Na taj način On je naučavao da je bolje spriječiti zlo nego pokušavati ga ispraviti nakon što je zadobilo teren uma. Isus nije svojim primjerom navodio ostale da se nađu tamo gdje će biti iskvareni. Također se nije bez potrebe postavio u položaj gdje bi se našao u sukobu s rabinima, što bi moglo nakon nekoliko godina rezultirati u slabljenju Njegovog utjecaja na ljude. Iz istog razloga, nije mogao biti naveden da drži besmislene forme ili da drži uvjerenja koja je kasnije u svojoj javnoj službi tako odlučno osudio.“—Fundamentals of Christian Education, str. 439.


Srijeda 16. rujna

4. Učiti od Učitelja

a. Tko je bio odgovoran za Isusovo obrazovanje? Luka 2:49; Ivan 8:28.

„Premda je Isus bio pokoran svojim roditeljima, vrlo rano je počeo raditi sam na formiranju svog karaktera. Dok mu je majka bila prvi ljudski učitelj, On je stalno primao obrazovanje od Svog nebeskog Oca. Umjesto da se zadubio u nauk koji su rabini prenosili iz stoljeća u stoljeće, Isus je pod božanskim Učiteljem proučavao Božje riječi, čiste i neiskvarene, te je proučavao veliku knjigu pouka iz prirode. (…) Doveo je čistu atmosferu u svoj kućni život. Premda se nije stavio pod utjecaj rabina tako što bi postao učenikom njihovih škola, ipak je često bio s njima u kontaktu, a pitanja koja je postavljao, kao učenik, zbunjivala su mudre ljude. Njihova praksa nije bila u skladu s Pismima i oni nisu imali mudrost koja dolazi od Boga. Čak i onima koji nisu bili zadovoljni Njegovim nekonformizmom prema popularnim običajima, Njegovo obrazovanje izgledalo je da dolazi s više razine od njihovog.”—Fundamentals of Christian Education, str. 439, 440.

b. Što trebamo učiti? Kološanima 3:1, 2; Matej 11:29. Na koji se način trebamo obrazovati?

„Svako dijete može steći znanje kao što ga je Isus stekao. Dok se pokušavamo upoznati s našim nebeskim Ocem uz pomoć Njegove Riječi, anđeli će nam se približiti, naš će um ojačati, naš se karakter uzdići i oplemeniti. Postat ćemo sličniji Spasitelju. Dok promatramo lijepo i veličanstveno u prirodi, naši će se osjećaji usmjeriti k Bogu. Dok je duh ispunjen divljenjem, duša se okrepljuje dodirom s Beskonačnim preko Njegovih djela. Zajednica s Bogom u molitvi razvija umne i moralne sposobnosti, a duhovna sila jača dok razmišljamo o onome što je duhovno.“—Želja vjekova, str. 70, 71.

„Zadaća je pravog odgoja da razvija ovu sposobnost, da vježba mlade da misle, a ne da samo odražavaju misli drugih ljudi. Umjesto da ograničimo njihovo proučavanje na ono što su ljudi rekli ili napisali, uputimo učenike na izvore istine, na prostrana područja istraživanja u prirodi i otkrivenju.“—Odgoj, str. 17.


Četvrtak 17. rujna

5. I mi možemo uspjeti

a. Kako se Isus pripremio za svoj životni posao? Izaija 50:4, 5.

„Zajednica s Bogom, potpuno predanje duše Njemu u ispunjavanju Njegove riječi usprkos lažnom obrazovanju ili običajima i tradicijama Njegovog vremena, obilježili su Kristov život.”—Fundamentals of Christian Education, str. 440.

b. Kako trebamo proučavati da postignemo uspjeh? Izaija 55:6, 7.

„Biti stalno u žarištu aktivnosti, nastojeći svoju superiornu pobožnost prikazati nekim vanjskim demonstracijama, bilo je prema procjeni rabina, bit cijele religije. Istovremeno, kroz njihovu stalnu neposlušnost Božjoj riječi, oni su iskrivljavali Gospodnje putove. Međutim, obrazovanje koje uključuje Boga navodit će ljude da traže Boga. (…) Neograničeno nije i nikad neće biti, vezano ljudskim organizacijama ili ljudskim planovima. Svaka duša mora imati osobno iskustvo u zadobivanju znanja Božje volje i Njegovih putova. U svima koji su pod Božjom obukom treba se otkriti život koji nije u skladu sa svijetom, s njegovim običajima ili iskustvima. Kroz proučavanje Pisma, kroz iskrenu molitvu, oni će čuti Njegovu poruku njima: „Stanite i poznajte da sam ja Bog“ (Psalam 46:10). Kad svaki drugi glas utihne, kad svaki zemaljski interes bude uklonjen, tišina duše jasno će čuti Božji glas. Ovdje se u Njemu nalazi odmor.”—Fundamentals of Christian., str. 440, 441.


Petak 18. rujna

Pitanja za razmišljanje

1. Kako je Isus učio?

2. Što je bilo pogrešno s obrazovnim sustavom u Njegovo vrijeme?

3. Kako je Isus pokazao svoje neslaganje s velikim brojem prevladavajućih običaja?

4. Kako možemo unaprijediti naše umne sposobnosti?

5. Kako možemo biti uspješni kao Isus?

 <<    >>