Back to top

Sabbath Bible Lessons

Slušanje Božjeg glasa

 <<    >> 
9. lekcija Subota, 29. kolovoza 2015.

Čuvajte se tvrdoglavosti!

„Služite Gospodu sa strahom i radujte se s trepetom. Ljubite Sina da se ne razgnjevi, te ne propadnete na putu kad uskoro plane srdžba njegova. Blaženi svi koji se njemu utječu!” (Psalam 2:11, 12).

„Kad pozivi Svetog Duha dođu do srca, naša jedina sigurnost leži u odgovaranju bez odgode… Nije sigurno odgađati poslušnost. Možda više nikad nećete čuti poziv.”—Kristove priče, str. 281.

Pročitati:   Patrijarsi i proroci, str. 617–622. 

Nedjelja 23. kolovoza

1. KRALJ KOJI JE ODBIJAO SLUŠATI

a. Kako je Bog govorio kralju Egipta? Izlazak 5:1; 6:10, 11.

„Bog je progovorio kralju Egipta kroz usta Mojsija, te mu je dao najuvjerljivije dokaze božanske moći, ali monarh je tvrdoglavo odbijao svjetlost koja ga je mogla navesti na pokajanje. Bog nije poslao nadnaravnu silu da otvrdne srce buntovnog kralja, ali kako se faraon odupirao istini, Sveti Duh je povučen, a on je ostavljen u tami i nevjerovanju koje je sam odabrao. ”—The Review and Herald, .

b. Je li Bog očekivao da će faraon slušati? Izlazak 3:19.

„Bog govori čovjeku kroz svoje sluge, upozoravajući, opominjući i koreći grijeh. On svakome pruža priliku da ispravi svoje pogreške prije no što one postanu dio karaktera, ali ako ih tko odbije ispraviti, božanska sila ne posreduje da bi se suprotstavila smjeru njegova djelovanja. Takvoj osobi je lakše ponoviti isto djelo. Njegovo je srce tvrđe na djelovanje Svetoga Duha. Daljnje odbijanje svjetlosti dovodi ga u stanje u kojem je i daleko jači utjecaj neučinkovit i ne može izvršiti trajniji dojam.“—Patrijarsi i proroci, str. 268.


Ponedjeljak 24. kolovoza

2. CIJENA POBUNE

a. Što je bio faraonov prvi odgovor Bogu? Izlazak 5:2.

„Sjeme pobune što ga je faraon posijao kad je odbio prvo čudo donijelo je plodove. Dok je nastavio hoditi vlastitim putem i postajao sve tvrdoglaviji, njegovo je srce postajalo sve tvrđe, dok nije bio pozvan da promatra hladno, mrtvo lice prvorođenca.“—Patrijarsi i proroci, str. 268.

b. Koliko je Bog bio uporan u obraćanju faraonu? Izlazak 7:15–18; 8:1, 2, 20, 21; 9:1–3; 13; 10:3, 4. Tko je ohrabrio faraona da posluša Boga? Izlazak 8:19; 10:7.

„Gospod mu je [faraonu] dao dokaz Njegove sile kroz vidljive znakove i čuda koja su mu pokazana. Veliki JA JESAM upoznao je faraona sa Svojim moćnim djelima, pokazujući mu da je On vladar neba i zemlje, ali kralj je odabrao protiviti se Bogu s nebesa. Nije pristao slomiti svoje oholo i tvrdoglavo srce čak ni pred Kraljem kraljeva kako bi primio svjetlost, zato jer je bio odlučan da bude po njegovom i da ostvari svoju pobunu. On je odabrao raditi po svojoj volji i ostaviti Božju zapovijed po strani pa su upravo predstavljeni dokazi da je Jahve iznad svih bogova drugih naroda, iznad svih mudraca i magičara, služili da oslijepe njegov um i otvrdnu njegovo srce.”—Conflict and Courage, str. 89.

c. Što bi Bog učinio da se faraon pokajao? 2. Petrova 3:9.

„Da je faraon prihvatio dokaze Božje sile pokazane u prvom zlu, bio bi pošteđen svih kazni koje su uslijedile. Međutim, njegova odlučna tvrdoglavost pozivala je na jače demonstracije Božje sile, a zlo je uslijedilo za zlom sve dok nije pozvan da gleda u mrtvo lice svog vlastitog prvorođenca i prvorođenaca u njegovom narodu. Istovremeno su djeca Izraela, koje je on smatrao robovima, bili na sigurnom pred pošastima i nije ih dodirnuo anđeo koji je nosio uništenje. Bog je jasno pokazao na kome leži Njegova milost, te koji je Njegov narod.”—Conflict and Courage, str. 89.


Utorak 25. kolovoza

3. UPOZORENJE ZA NAS

a. Koje upozorenje trebamo naučiti iz faraonovog odbijanja da posluša Boga? Hebrejima 3:12, 13.

„Čovjek koji je nekada popuštao kušnji drugi put će biti još spremniji. Svako ponavljanje grijeha umanjuje njegovu sposobnost da mu se odupre, osljepljuje oči i guši uvjerenje. Svako sjeme popustljivosti rodit će plodove. Bog ne čini čuda da bi spriječio žetvu. “Što tko sije, to će i žeti.” (Gal 6,8) Onaj koji pokaže drskost nevjernika, ravnodušnost prema božanskoj istini, samo žanje žetvu koju je sam posijao. Tako se događa da mnoštvo sa stoičkom ravnodušnošću dolazi slušati istine koje su nekada pokretale njihovu dušu. Oni su posijali nemar i odbacivanje istine i takva je žetva koju žanju.

„Oni koji umiruju nemirnu savjest mišlju da zle navike mogu promijeniti kad oni to odluče, da se mogu igrati s pozivima milosti, a ipak uvijek iznova biti pod njenim utjecajem, čine to na vlastitu odgovornost. Oni misle da će, nakon što su sve svoje sposobnosti predali velikom pobunjeniku, u trenutku najveće opasnosti promijeniti vođu. Ali to nije lako i učiniti. Iskustvo, obrazovanje, disciplina života grješnog popuštanja, tako temeljito oblikuju njihov karakter da oni ne mogu usvojiti Kristov lik. (...) Milost može posredovati i pružiti im priliku da prihvate njene ponude, ali nakon što netko dugo odbacuje i prezire svjetlost, ona će se naposljetku povući.“—Patrijarsi i proroci, str. 268, 269.

„Jedan omiljeni grijeh će, malo pomalo, uniziti karakter stavljajući sve plemenite karakteristike u podložnost zlim željama. Uklanjanje jednog štita iz savjesti, uživanje u jednoj zloj navici i jedno zanemarivanje visokih poziva na dužnost razaraju obrambene snage duše i otvaraju put Sotoni da dođe i zavede nas na krivi put.”—Conflict and Courage, str. 114.

b. Ako shvatimo da imamo duh faraona, što moramo učiniti? Izaija 27:5.

„Svako rješenje je pripremljeno za naše slabosti, te nam je ponuđeno svako ohrabrenje da priđemo Kristu.”—Kristove priče, str. 156.


Srijeda 26. kolovoza

4. REZULTAT ODBIJANJA SLUŠANJA

a. Na kraju, zašto je faraon učinio ono što je Bog tražio? Izlazak 12:30–32.

b. Koga je Bog želio blagosloviti Svojim porukama faraonu? Izlazak 3:19, 20.

„"Poštedio sam te da ti pokažem svoju moć i da se hvali ime moje po svoj zemlji". Bog mu nije zbog toga dao život, već je Njegovo proviđenje upravljalo događajima da ga dovede na prijestol u vrijeme određeno za Izraelovo izbavljenje.

„Premda je ovaj oholi tiranin svojim djelima odbacio Božju milost, ipak je njegov život sačuvan da Gospod kroz njegovu tvrdoglavost u egipatskoj zemlji prikaže svoja čuda. Božje proviđenje upravlja događajima. On je na prijestol mogao postaviti milostivijeg kralja, koji se ne bi usudio suprotstaviti moćnim prikazima božanske sile. Ali u tom slučaju Bog ne bi ostvario svoje namjere. Njegovom je narodu bilo dopušteno da iskusi tlačiteljsku surovost Egipćana, da ga ne prevari ponižavajući utjecaj idolopoklonstva. U svom postupanju prema faraonu Gospod je pokazao svoju mržnju prema idolopoklonstvu i odlučnost da kazni surovost i tlačenje.“—Patrijarsi i proroci, str. 267, 268.

c. Ako nismo voljni slušati Boga, što možemo naučiti iz primjera faraona? Izreke 1:24–28; Zaharija 7:11, 12; Hebrejima 12:25.

„Bog mu je [faraonu] poslao poruku upozorenja i milosti, ali on je odbio priznati nebeskog Boga i nije želio doći u poslušnost Njegovim zapovijedima. Upitao je: „Tko je Gospod da ja poslušam njegov glas?“ (Izlazak 5:2).“

„Svaki dodatni dokaz Božje sile kojem se egipatski vladar odupro vodila ga je u još jači i još ustrajniji prkos prema Bogu. (…) Ovaj slučaj je jasna ilustracija grijeha protiv Svetog Duha. Postupno, Gospod je povukao Svoj Duh. Uklanjajući ograničavajuću silu, On je kralja prepustio u ruke najvećeg od svih tirana – u njegove vlastite ruke.”—Conflict and Courage, str. 89.


Četvrtak 27. kolovoza

5. PROROK KOJI NIJE HTIO SLUŠATI

a. Koliko puta je Bog pokušao zadobiti Bileamovu pažnju? Brojevi 22:22–27.

b. Što je spriječilo da Bileam ranije prepozna Božju poruku? 2. Petrova 2:20, 21. Kad smo frustrirani i vjerujemo da stvari ne idu u našem smjeru, je li to možda način na koji Bog poziva našu pažnju?

„Bileam je oslijepio posredstvom neba i znao je da je to Bog koji sprječava njegovo putovanje.“—Patrijarsi i proroci, str. 441, 442.

„Jedan omiljeni grijeh zatrovao je cijeli njegov [Bileamov] karakter i uzrokovao [njegovo] uništenje.”—Conflict and Courage, str. 114.

„Kad netko jasno uviđa dužnost, neka ne dolazi pred Boga s molitvom da dobije ispriku da izbjegne tu dužnost. Trebalo bi s poniznim i pokornim duhom zatražiti božansku snagu i mudrost da se ispune njeni zahtjevi.”— Conflict and Courage, str. 113.

„Mi smo skloni gledati na iskusne ljude kao da su na sigurnom od privlačnosti grešnih zadovoljstava. Međutim, često viđamo primjer onih čiji je rani život bio primjeran kako iz odvlače privlačnosti grijeha, te kako žrtvuju svoju Bogom danu muževnost u zadovoljavanju svojih želja. Neko vrijeme oni se kolebaju između poziva načela i njihovih sklonosti da slijede zabranjeni put, ali struje zla konačno se pokazuju prejakima za njihove dobre želje, kao što je bio slučaj kod nekoć mudrog i pravednog kralja, Salomona.”—The Health Reformer, June 1, 1878.


Petak 28. kolovoza

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Kolikim ljudima Bog govori, a da vjerojatno neće slušati?

2. Na koje načine se suprotstavljamo Bogu poput faraona?

3. Što moramo učiniti ako smo ignorirali Boga?

4. Kako naša srca otvrdnu protiv Boga danas?

5. Koje su sličnosti i razlike između faraona i Bileama?

 <<    >>