Back to top

Sabbath Bible Lessons

Slušanje Božjeg glasa

 <<    >> 
3. lekcija Subota, 18. srpnja 2015.

Božji glas u prirodi

„Bog čudesno grmi glasom svojim; golema djela čini on, koja mi ne možemo shvatiti.“ (Job 37:5).

„Pogledajte samo čudesne ljepote prirode... Sunce i kiša, koji bude i osvježavaju zemlju, brežuljci, mora i ravnice, sve nam to govori o velikoj Tvorčevoj ljubavi.”—Put Kristu, str. 9.

Pročitati:   Odgoj, str. 113–120. 
  Zdravlje i sreća, str. 50–58. 

Nedjelja 12. srpnja

1. UNIVERZALNI GLS

a. Gdje se u svijetu Božji glas u prirodi ne bi čuo? Psalam 19:1–3.

„Priroda govori njegovom razumu da postoji jedan živi Bog koji je stvorio sve i koji vlada svim što postoji. (...) Ljepota koja krasi zemlju znak je Božje ljubavi. Mi ju možemo zapaziti i promatrati u planinskim vrhovima koji stoje od iskona, u ljupkom drveću koje se uzdiže k nebu, u jedrim pupoljcima i mirišljavom cvijeću. Sve nam govori o Bogu..”—Patrijarsi i proroci, str. 48.

b. Koju poruku priroda pruža ljudima diljem svijeta? Rimljanima 1:20.

„Oni koji imaju pravo znanje o Bogu neće nikad biti do te mjere opčinjeni zakonima o materiji ili načinom na koji funkcionira priroda da previde ili ne prihvate saznanje o Božjem neprekidnom djelovanju u prirodi. Priroda nije Bog, niti je to ikada bila. Glas prirode svjedoči o Bogu, ali priroda nije Bog. Kao Njegovo stvoreno djelo, ona predstavlja jednostavno svjedočanstvo o Božjoj sili.”—Odabrane poruke, sv. 1, str. 293.


Ponedjeljak 13. srpnja

2. ČEMU NAS UČE PTICE

a. Što nas Bog uči kroz ponašanje orla? Izaija 40:31.

„Oluja ponekad primora alpskog orla da se spusti u uske planinske klance. Olujni oblaci okruže ovu moćnu planinsku pticu, njihove tamne mase odvajaju je od sunčanih visova na kojima je načinila svoj dom. Njeni napori da se izbavi izgledaju bezuspješni. Ona se zalijeće tamo i amo, parajući zrak svojim snažnim krilima i budeći svojim kricima jeku planina. Konačno, kliknuvši pobjednički, ona se ustremljuje u visine i probijajući oblake, ponovno izbija na jasnu svjetlost Sunca, dok tama i oluja ostaju duboko ispod nje. Tako se i mi možemo naći okruženi teškoćama, obeshrabrenjem i tamom. Laži, nevolje, nepravda mogu nas opkoliti. Ima oblaka koje ne možemo rastjerati. Bez uspjeha se borimo s okolnostima. Ipak, postoji jedan, i to samo jedan put spasenja. Isparenja i magle prianjaju uz zemlju, ali iznad oblaka sija Božja svjetlost. Na krilima vjere mi se možemo uzdići u svjetlost sunca Njegove prisutnosti.”—Odgoj, str. 119.

b. Koju još pouku možemo naučiti promatrajući ptice? Matej 6:25, 26.

„Priroda sama u sebi nema sile već je Bog taj koji ju snabdijeva.”— Odabrane poruke, sv. 1, str. 293.

„Ptice su učitelji milozvučne pouke o povjerenju. Naš se nebeski Otac brine o njima, ali one moraju sakupljati hranu, moraju graditi svoja gnijezda i podizati svoje mlade. Svakog trenutka one su izložene neprijateljima koji ih pokušavaju uništiti. A ipak, kako se radosno bave svojim poslom! Kako su pune veselja njihove pjesmice!”—Odgoj, str. 117.

„Zato nemojmo tugovati, žaleći se što u ovom životu nismo pošteđeni razočaranja, bola i patnji. Ako nas Bog u svom proviđenju pozove da podnosimo iskušenja i nevolje, prihvatimo to kao svoj križ i ispijmo tu gorku čašu, imajući na umu da je Očeva ruka prinosi našim usnama. Oslanjajući se na Njega i u tami isto tako kao u svjetlosti dana.”—Svjedočanstva, sv. 5, str. 316.


Utorak 14. srpnja

3. VJERA KOJA DJELUJE

a. Koju nas još lekciju o povjerenju Bog želi naučiti kroz prirodu? Matej 6:27–30. Trebamo li više interesa, vremena i napora posvetiti služenju Bogu ili zadovoljavanju naših svakodnevnih prolaznih potreba? Stihovi 30–33.

„Onaj koji vam je podario život zna da vam je potrebna i hrana da biste ga održali. Onaj koji je stvorio tijelo, ne zaboravlja da vam je potrebno i odijelo. Zar On koji je dao najveći dar neće isto tako pružiti ono što je potrebno da bi taj dar bio potpun?”—Misli s gore blagoslova, str. 95.

„Božji zakon je zakon ljubavi. On vas je okružio ljepotom koja vas treba poučiti da na zemlji niste postavljeni samo da kopate i gradite za sebe, da se mučite i tkate, već da Kristovom ljubavlju učinite život svijetlim, radosnim i lijepim – da slično cvijeću, službom ljubavi uveseljavate život drugih.”— Misli s gore blagoslova, str. 97.

b. Koje pouke možemo naučiti od ostalih Božjih stvorenja? Izreke 6:6–11; 30:25–28 (usporedite s 2. Solunjanima 3:10).

„Mravi nam pružaju pouku o strpljivoj marljivosti, o ustrajnosti i svladavanju prepreka te pripremi za budućnost.”—Odgoj, str. 117.

„Gradeći mravinjak kao svoje prebivalište, mravi demonstriraju pravu vještinu i ustrajnost. Ponekad se oni muče samo za jednu trunku, ali u tome pokazuju čudesnu marljivost i strpljivost. Marljivost mrava Salomon prikazuje svijetu kao ukor za one koji svoje vrijeme provode u grešnoj lijenosti, u navikama koje kvare i tijelo i dušu. Mravi na vrijeme pripremaju sebi hranu i prebivalište. To je pouka koju mnoga razumom obdarena bića zanemaruju. Mnogi tako potpuno zanemaruju i pripremu za budući besmrtni život koji je Bog u svom proviđenju osigurao za pali ljudski rod.”—Komentar Biblijskih tekstova, sv. 3, str. 1157, 1158.

„Isus naglašava neophodnost napora i ne oslobađa nas od truda, ali uči da nam On mora biti prvi, posljednji i najbolji u svemu. Ne trebamo se upuštati u takve poslove i planove, niti čeznuti za takvim zadovoljstvima koja bi mogla ometati djelovanje Njegove pravde na naš karakter i život. Što god činimo, treba biti učinjeno od srca, kao Gospodu.”—Misli s gore blagoslova, str. 99.


Srijeda 15. srpnja

4. BUDITE SLIČNI STABLU

a. Zašto je proučavanje prirode toliko važno? Što možemo naučiti o Bogu? Psalam 111:4, 6–8; Izaija 40:26.

„Koliko vremena razumom obdarena ljudska bića posvete konjskim utrkama, nogometnim i raznim drugim utakmicama! Međutim, potiče li zadovoljstva koja pružaju ovi sportovi kod svojih poklonika želju da saznaju nešto o istini i pravdi? Hoće li ih to navesti da misle o Bogu, i da se zapitaju: Kakvo je stanje s mojom dušom? (...)

„Bog nas kao svoja stvorenja poziva da svoju pažnju odvratimo od pometnje i zbunjenosti kojima smo okruženi i da se divimo djelima Njegove ruke. Dok proučavamo Njegova djela, anđeli će biti pored nas da prosvjetljuju naš um i da nas čuvaju od sotoninih obmana. I dok tako promatramo čudesnost Božjih djela, naše oholo i uobraženo srce osjetit će svu svoju malenkost i potpunu ovisnost od Boga.”—Savjeti roditeljima, učiteljima i studentima, str. 456, 457.

b. S čime je uspoređen kršćanin? Psalam 1:1–3; 92:12, 13.

„Stablo palme prikladno predstavlja život jednog kršćanina. Ona se visoko uzdiže i zeleni usred vrelog pijeska nepreglednih pustinja i ne umire jer životvornu vlagu crpi iz živih izvora koji se nalaze duboko ispod površine.”—Komentar Biblijskih tekstova, sv. 3, str. 1151.

c. Spomenite još neke praktične pouke koje možemo naučiti iz prirode?

„Mnogobrojne su pouke koje se na ovaj način mogu naučiti (od prirode): o samostalnosti – od drveta koje, rastući samo u ravnici ili na obronku brijega, pušta svoje korijenje duboko u zemlju i svojom izuzetnom snagom prkosi oluji. O važnosti utjecaja u ranim godinama – od kvrgavog i bezobličnog stabla, koje se iskrivilo dok je bilo mlada sadnica i kojemu nikakva zemaljska sila više ne može vratiti izgubljenu skladnost. O tajni svetog života – od vodenog ljiljana koji, na površini neke mutne bare, okružen korovom i otpacima, pušta svoju šupljikavu stabljiku sve do čistog pijeska na dnu i, izvlačeći odatle svoj život, podiže svoje mirisne cvjetove prema svjetlu u neokaljanoj čistoći.”—Odgoj, str. 119.


Četvrtak 16. srpnja

5. KAKO RAZUMJETI PORUKE IZ PRIRODE

a. Čije je vodstvo nužno da bismo razumjeli prirodu? Ivan 16:13; 14:26.

„Naučite [djecu] da u cijeloj prirodi zapažaju dokaze Božje brige za nas koja je sve divno prilagodila našim potrebama i sreći.

„Samo onaj koji u prirodi prepoznaje djelo svoga Oca, koji u bogatstvu i ljepoti Zemlje čita Očev rukopis — samo on iz svega u prirodi izvlači najdublje pouke i samo njemu sve u prirodi na najuzvišeniji način služi. Samo onaj koji na sve to gleda kao na izražaj Božje misli, otkrivenje Stvoritelja, može potpuno procijeniti značaj brijega i doline, rijeke i mora.”—Odgoj, str. 119, 120.

b. Koji nas događaj uči poukama prirode na najjasniji način? Ivan 1:4.

„Samo se u svjetlosti koja sija s Golgote mogu pravilno pročitati pouke prirode. Neka povijest Betlehema i križa pokaže kako će dobro nadvladati zlo i kako je svaki blagoslov koji primamo dar otkupljenja.

„Bodljikom i trnom, čičkom i korovom, predstavljeno je zlo koje kvari i uništava. U ptici koja pjeva i cvijetu koji se otvara, u kiši i sjaju Sunca, u ljetnom povjetarcu i nježnoj rosi, u desecima tisuća stvari u prirodi, od hrasta u šumi do ljubičice koja cvjeta pri njegovom korijenu, vidi se ljubav koja obnavlja. Još i sada nam priroda govori o Božjoj dobroti.”—Odgoj, str. 101.


Petak 17. srpnja

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Što nam Bog pokušava reći kroz prirodu danas?

2. Kako nas ptice mogu naučiti poukama o povjerenju u Boga?

3. Što možemo naučiti od mrava, jednog od najmanjih stvorenja?

4. Koje su neke od očiglednih pouka kojima nas uči drveće?

5. Kako nam Bog objašnjava poruke iz prirode danas?

 <<    >>