Back to top

Sabbath Bible Lessons

Slušanje Božjeg glasa

 <<    >> 
13. lekcija Subota, 26. rujna 2015.

„Govori, Gospode”

„Slušaj, narode moj, ja ću govoriti, ja, Bog - Bog tvoj!“ (Psalam 50: 7).

„Budite uvijek spremni, uz riječi: „Govori, Gospode, jer sluša sluga tvoj.“ (1. Samuelova 3:9).”—The Review and Herald, .

Pročitati:   Faith and Works, str. 121, 122. 

Nedjelja 20. rujna

1. Marija, sluškinja Gospodnja

a. Kakav je bio Marijin stav kad je dobila poruku od Boga? Luka 1:38.

„Primijetite čistu, djetinju vjeru Marije, djevojke iz Nazareta.“—Želja vjekova, str. 98.

b. Tko je također prorokovao o Isusu da bi ojačao Marijinu vjeru? Luka 1:41–43, 67–69; 2:25–32, 36–38. Tko je pokušao uništiti njezinu vjeru u Isusa?

„Marija je često prigovarala Isusu i tražila od Njega da se pokori rabinskom načinu postupanja. Međutim, Njega nije mogao nitko uvjeriti da promijeni svoje navike razmišljanja o Božjim djelima i pomaganja ljudima, pa čak i nijemim životinjama, da se oslobode patnji. Kad su svećenici i učitelji zatražili Marijinu pomoć da Isusa učine poslušnim, ona se vrlo uznemirila, ali je mir zavladao njezinim srcem dok je On iznosio činjenice iz Svetoga pisma koje su podržavale Njegove postupke.“

„Ona se ponekad kolebala između Isusa i Njegove braće koja nisu vjerovala da je On Božji Poslanik, iako su postojali mnogi dokazi da je Njegov karakter bio božanski. Ona je vidjela kako se žrtvuje za dobro drugih. Njegova je prisutnost unosila čistije ozračje u dom, a Njegov je život bio kao kvasac koji djeluje u društvu.“—Želja vjekova, str. 90.


Ponedjeljak 21. rujna

2. Samuel, Božji sluga

a. Koje nam iskustvo treba biti uzor svakog dana? 1. Samuelova 3:7–10.

„Kad se nađete tamo gdje trebate biti kako biste čuli Božji glas, doći ćete pred Njega svaki dan, govoreći: „Govori, Gospode, jer sluša sluga tvoj.“, „Gospode, što hoćeš da učinim?“ (1. Samuelova 3:9; Djela 9:6).”—General Conference Daily Bulletin, March 20, 1891.

„Trebamo poniziti svoja srca pred Bogom. Sad ne trebamo čekati s bezbrižnim stavom, već sa spremnim i pobožnim stavom.”—Manuscript Releases, vol. 19, str. 28.

b. Kako trebamo gledati na svaki talent, priliku i resurs koji imamo? 1. Ljetopisa 29:12–14. Što može uništiti taj stav i upropastiti naše duhovno iskustvo?

„Koliko god veliki ili mali bili vaši talenti, zapamtite da je ono što imate Vama samo povjereno. Tako vas Bog ispituje, dajući vam priliku da se pokažete vjernima. Njemu dugujete sve svoje sposobnosti. Njemu pripadaju sile vašeg tijela, uma i duše, te za Njega one trebaju biti korištene. Vaše vrijeme, vaš utjecaj, vaše sposobnosti, vaše vještine – za sve mora biti položen račun pred Onime koji sve daje. Najbolje koristi svoje darove onaj koji uz najrevnije nastojanje teži izvršiti Gospodnji veliki plan za uzdizanje čovječanstva.

„Ustrajte u djelu koje ste započeli, sve dok ne zadobijete pobjedu za pobjedom. Odgajajte se za cilj. Imajte na umu najviše standarde koje možete postići za sve veće i veće dobro, tako odražavajući Božju slavu.“—The Youth’s Instructor, January 25, 1910.

„Naše ja ima više veze s našim vjerskim iskustvom nego što mislimo. Kad razapnemo svoje ja, kad naša tvrdoglava volja bude pokorena, tada će jezik našeg srca biti: „Neka se vrši Tvoja volja, a ne moja, o Bože čiji jesam i kome služim.“ „Govori, Gospode, jer sluga tvoj sluša.“ Nitko neće biti kao stalne zvijezde, hladne i nepomične. Ovo sebično, zemaljsko dostojanstvo neće se zadržavati. Nastat će prekrasna kombinacija čistoće, uzvišenosti i plemenitosti, odnosno mudrost iznad svega te krotkost i poniznost Isusa Krista. Nevino janje odabrano je kao slika Krista.”—Manuscript Releases, vol. 12, str. 191.


Utorak 22. rujna

3. Budite kao Samuel

a. Koji je izvor uspjeha za svakog kršćanina? 1. Korinćanima 15:10.

„Uspjeh svakog posla ovisi o Božjim blagoslovima. Ako Gospod radi s vama, bit ćete u mogućnosti učiniti ono za što vas je odabrao da učinite. S Bogom, moguće je pokrenuti tisuće i nagnati deset tisuća na bijeg. Međutim, dok čuvate duh farizejstva Božji duh neće i ne može raditi s vama jer ne osjećate da u potpunosti ovisite o Njemu. Kad postanete učenici u Kristovoj školi, imat ćete jednostavnost i krotkost male djece i bit ćete voljni savjetovati se s braćom i sestrama, te se revno moliti za pomoć od Boga. Vaše uši će se otvoriti i bit ćete u mogućnosti reći iz srca: „Govori, Gospode, jer sluša sluga tvoj.“”—The Ellen G. White 1888 Materials, str. 410.

b. Koji je izvor neuspjeha za bilo kojeg kršćanina? Izreke 12:15; Izaija 5:20.

„Bog vam želi podariti Svoj duh. Međutim, on to ne može učiniti dok ste puni sebe. Kad naše ja umre, osjetit ćete oživljujući utjecaj Božjeg duha. Božjem narodu je naloženo da teži za jedinstvom. (…) Sad nije vrijeme za odvajanje i za neslogu, za zadovoljavanje sebičnog izopačenog duha. Bože sačuvaj da budete zaslijepljeni, kao što su bili farizeji, te da dobro nazivate zlom, a zlo dobrim. (…) Gospod nikad neće ukloniti sve razloge za sumnju ljudi. On će dati dovoljno dokaza da iskren um dovede do ispravne odluke, ali ako ste odlučni ići svojim putem, ako ste poput Šaula, bez volje da promijenite svoj put zbog oholosti i tvrdoglavosti srca, te zbog nepoznavanja vlastitog stanja duhovne zapuštenosti, nećete prepoznati svjetlost. Reći ćete sa Šaulom: „Izvršio sam zapovijed Gospodnju“ (1. Samuelova 15:13).“— The Ellen G. White 1888 Materials, str. 410, 411.


Srijeda 23. rujna

4. Ukor

a. Što će se dogoditi onima koji se oslanjaju na ljudski razum umjesto da slijede Božje savjete? Izreke 1:24–26.

„Dok duboko razmišljamo o svečanim riječima upozorenja danim Izraelu, u mislima smo dovedeni pred veliki bijeli prijestol gdje u prisutnosti okupljenog cijelog svemira svaki čovjek biva suđen prema djelima učinjenim u tijelu. (…)

„Nema nikoga tko sažalijeva ludost onih koji su prezreli i zanemarili Boga. Nikoga da ublaži njihovu nesreću. Oni su napustili svog iskrenog Prijatelja punog ljubavi kako bi slijedili put udobnosti i svjetovnih zadovoljstava. Oni su se planirali u nekom trenutku vratiti Bogu. No svijet, sa svojim ludostima i obmanama, privukao je njihovu pažnju. Površne zabave, oholost odijevanja i udovoljavanje apetitu otvrdnuli su srce i otupili savjest tako da se glas istine nije čuo. Dužnost je prezrena riječ. Stvari beskonačne vrijednosti uzimaju se olako, dok srce gubi svu želju da se žrtvuje za Njega koji je dao toliko toga za čovjeka. No u vrijeme žetve, moraju požnjeti ono što su posijali. (…)

„Tada će me zvati, al' se neću odazvati; tražit će me, al' me neće naći. Jer su mrzili spoznaju i nisu izabrali straha Gospodnjega. Ne primiše mojega savjeta, prezreše svaku moju opomenu. Zato će jesti od ploda puta svojega i nasititi se vlastitih nauma.“ (Izreke 1:28–31).”—The Signs of the Times, August 18, 1881.

b. Koje je obećanje dano onima koji slušaju Boga? Izreke 1:33.

„Možemo li ikada pronaći sigurnijeg vodiča od Gospoda Isusa? Istinska religija je utjelovljena u Božjoj Riječi i sastoji se od pokoravanja vodstvu Svetoga u mislima, riječima i djelima. On koji je Put, Istina i Život uzima ponizne, revne tragače cijelim srcem i kaže im: „Slijedite me.“ On ga vodi uskim putem do svetosti i do neba. Krist je otvorio ovaj put za nas uz veliku cijenu za sebe. Nismo ostavljeni da lutamo i tražimo put u tami. Isus je nama s desne strane i objavljuje: „Ja sam put.“ Svi koji odluče slijediti Gospoda u potpunosti bit će odvedeni do kraljevskog puta, odnosno do staze koja je pripremljena za otkupljenike Gospodnje da njome hodaju.”—The Review and Herald, .


Četvrtak 24. rujna

5. Poziv

a. Što možemo naučiti iz Davidove molitve? Psalam 119:33–38.

„Grešnik koji se odbija predati Bogu je pod kontrolom druge sile, on sluša drugi glas čiji su prijedlozi potpuno drukčijeg karaktera. Strasti ga kontroliraju, njegovo rasuđivanje je zaslijepljeno, razum nije na najvišem mjestu, a hirovite želje njime vladaju vodeći ga čas ovamo, čas onamo. Istina će imati malo utjecaja na njega jer u ljudskoj prirodi koja je odvojena od Izvora istine postoji stalno suprotstavljanje Božjoj volji i putovima. Fizička, mentalna i moralna bića su potpuno pod kontrolom naglih impulsa. Naklonosti su izopačene i svaka sila povjerena čovjeku za mudro napredovanje je demoralizirana. Čovjek je mrtav u prijestupu i grijehu. Sklonost pokreće, a strast kontrolira, te su njegovi apetiti pod upravom sile koje nije svjestan. On govori o slobodi, o neovisnosti postupaka, dok se zapravo nalazi u najbjednijem ropstvu.”—The Review and Herald, .

b. Objasnite kako možemo izbjeći da nas neprijatelj porazi. Jakov 4:7–10; Filipljanima 4:13.

„Oni koji tvrde da su kršćani imaju stalnu potrebu za silom izvana i iznad njih. Oni moraju stražiti u molitvi i postaviti se pod Božju zaštitu, kako ih ne bi nadvladao neprijatelj. Kršćanin mora gledati Boga, kao sluga svog gospodara, kao sluškinja svoju gospodaricu, govoreći: „Gospode, što hoćeš da učinim?“ (Djela 9:6).”— The Review and Herald, .


Petak 25. rujna

Pitanja za razmišljanje

1. Što možemo naučiti od Marije?

2. Što možemo naučiti iz Samuelovog iskustva dok je bio malo dijete?

3. Kako pokazujemo da smo učenici u Kristovoj školi?

4. Kako možemo hoditi na kraljevskom putu?

5. Kako možemo čuti Boga i dobiti Njegovu snagu u životu?

 <<    >>