Back to top

Sabbath Bible Lessons

Josipov život

 <<    >> 
6. lekcija Subota, 7. veljače, 2015.

Josipov najveći test

“Bježite od bludnosti! Svaki grijeh koji učini čovjek, izvan tijela je, a bludnik griješi protiv svojega tijela.” (1. Korinćanima 6:18).

“Zahvaljujući Josipovoj čestitosti sačuvan je život drevne egipatske nacije.”—Djela apostola, str. 13.

Pročitati:   Testimonies on Sexual Behavior, Adultery, and Divorce, str. 81–98. 

nedjelja 1. veljače

1. ČUVAJTE SE DA NE PADNETE

a. Čega se uvijek treba čuvati kad izgleda da sve ide glatko? 1. Korinćanima 10:12; Matej 26:41.

“Trebamo težiti za dubokim živim iskustvom s Bogom. Ne smijemo izgubiti nijedan trenutak. Oko nas se zbivaju događaji od najveće važnosti; nalazimo se na sotoninom začaranom području. Ne spavajte, Božji stražari! Neprijatelj vreba iz blizine, spreman svaki trenutak skočiti na vas i učiniti vas svojim plijenom, ako zadrijemate i klonete.”—Vjekovni sukob, str. 601.

b. Dok je Bog blagoslivljao Josipa svim izobiljem, što je sotona nastojao učiniti? Postanak (1. Moj) 39:5–7; 1. Petrova 5:8.

“Naš veliki protivnik ima svoje agente koji neprekidno vrebaju priliku da unište dušu, kao što lav vreba svoj plijen.”—Colporteur Ministry, str. 52.

“Čovjek je prirodno sklon podlijeganju sotoninim sugestijama, i on nije u stanju uspješno se odupirati tako strašnom protivniku ukoliko Krist, kao moćni Pobjednik, ne boravi u njemu, usmjeravajući njegove čežnje i dajući mu snagu. Samo Bog može ograničiti sotoninu silu i vlast. Sotona se neograničeno kreće po Zemlji na sve strane, uzdiže se sa Zemlje i ponovo silazi na nju. On ni za trenutak ne smanjuje svoju budnost, iz straha da ne propusti šansu za uništavanje duša.”—Svjedočanstva, sv. 1, str. 341.


ponedjeljak 2. veljače

2. SOTONINE ZAMKE

a. S kakvim je ciljem sotona postavio zamku preljuba pred Josipove oči? Postanak (1. Moj) 39:7; Izreke (Priče) 5:1–5; 7:22, 23, 27.

“Malo je iskušenja koja su opasnija i sudbonosnija za mladog čovjeka nego što je odavanje čulnim uživanjima, i nijedno popuštanje se neće pokazati tako pogubnim za tijelo i dušu i za ovaj i za budući život kao što je upravo ovo. Njegovo dobro za čitavu budućnost ovise o trenutku odluke.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], sv. 1, str. 1097.

“Dragi moji mladi prijatelji, ono malo vremena koje protutnji u vašim kratkotrajnim pustolovnim zadovoljstvima donosi žetvu koja će vam zagorčati cijeli život; jedan trenutak neopreznosti, jedno popuštanje iskušenju može cijeli vaš budući život usmjeriti u pogrešnom smjeru. Mladost možete imati samo jednom u životu, zato je učinite korisnom. Putem kojim ste jednom prošli kroz život nikada se više ne možete vratiti da biste ispravili svoje propuste.”—The Adventist Home, str. 59.

b. Pod kojim je uvjetima osoba najsklonija padanju u grijeh nemorala? Postanak (1. Moj) 39:11, 12 (first part); Izreke (Priče) 7:13–21.

“Svi koji se voljno odvajaju od Božjih zapovijedi stavljaju se pod sotoninu kontrolu. Mnogi se miješaju sa zlima misleći da to mogu raskinuti kad god zažele; ali se oni namamljuju uvijek iznova sve dok se ne pokaže da su se našli pod kontrolom jačega od sebe. Tu najtajanstveniju silu oni više ne mogu izbjeći. Tajni grijeh ili vladajuća strast drže ih u svom ropstvu potpuno bespomoćnima kao onog demonskog roba iz Kafarnauma.”—The Faith I Live By, str. 312.

“Čovjek može sakriti svoj grijeh od oca, majke, supruge i prijatelja, ali ipak to je sve otkriveno pred Bogom i bilježi se u Njegove zapisnike.”—Testimonies on Sexual Behavior, Adultery, and Divorce, str. 89.

c. Zašto treba izbjegavati ostajanje nasamo u kompromitirajućim situacijama s osobom suprotnog spola? 1. Solunjanima 5:22.

“Svi koji ljube Isusa i drže Božje zapovijedi trudit će se izbjeći sve što izgleda zlo; ne zato što su primorani činiti tako, već zato što slijede čist uzor i osjećaju odbojnost prema svemu što je suprotno zakonu zapisanom u njihovom srcu.”—Ibid., str. 81.


utorak 3. veljače

3. SREDIŠTE NAŠIH MISLI

a. Kad se Josip suočio sa zavodničkim kušanjem Potifarove žene, na što su bile usredotočene njegove misli? Postanak (1. Moj) 39:7–9; Kološanima 3:1–3.

“Josipov odgovor otkriva snagu vjerskih načela. On nije htio iznevjeriti povjerenje svog zemaljskog gospodara, i u svemu je bio vjeran svom nebeskom Gospodaru. Pred očima Boga i svetih anđela koji sve vide mnogi sebi dozvoljavaju slobodu da čine ono što bi smatrali grešnim u prisutnosti svojih bližnjih. Ali Josip je prvo pomislio na Boga: ‘Kako bih učinio tako grdno zlo i Bogu zgriješio?’ (Postanak (1. Moj) 39:9) rekao je.”—Conflict and Courage, str. 75.

“Kad na nas navale iskušenja, ne gledajmo na okolnosti niti na vlastitu slabost, već na silu Božje riječi. Njena cjelokupna sila pripada i nama. ‘U srce svoje zatvorio sam riječ tvoju – kaže psalmist – da ti ne griješim, ‘Radi riječi usta tvojih držim se putova oštrih’ (Psalam 119:11).”—Želja vjekova, str. 123.

b. Što je Josipu omogućilo da se održi pred zavodnicom? Postanak (1. Moj) 39:9; Hebrejima 8:10; Psalam 119:10, 11. Što biva kad se pozivamo na Božja obećanja u svom srcu? 2. Petrova 1:4.

“Božji strah, sjedinjen s ljubavlju koja je plemenita, čista i uzvišena čuvat će vas od nepoštenih postupaka. . . . Kakvu pouku svaki mladić i djevojka imaju u zapisima o Josipu! Kakve moralne čestitosti koja ga je sačuvala u najgorem iskušenju! Kako je žestok i zavodnički bio napad na njegovu vrlinu! Dolazeći s takvog izvora i na takav način, to je bilo najzavodljivije kušanje za mladog čovjeka. Josipa je spasila njegova vjerska principijelnost koja ga je navela da se bez ustezanja odupre sotoninom lukavstvu.”—Christ Triumphant, str. 97.

“Mi ćemo biti kušani na različite načine, ali kad smo kušani trebamo se sjetiti da nam je osigurana pobjeda nad svakim iskušenjem... Oni koji zaista vjeruju u Krista sudjeluju u božanskoj prirodi i dobivaju silu da se odupru svakom iskušenju. Oni neće pasti pod iskušenjem niti dozvoliti da budu poraženi. U vrijeme kušanja oni će se pozvati na obećanje i uspjeti pobjeći od izopačenosti koja dolazi na svijet kroz tjelesne želje.”—Ibid., str. 197.

“Neka se mladi naviknu da temeljito i pažljivo proučavaju Božju Riječ. Primljena u dušu, ona će se pokazati kao moćna barikada u borbi protiv iskušenja.”—Counsels to Parents, Teachers, and Students, str. 121.


srijeda 4. veljače

4. IZBJEGAVANJE ISKUŠENJA

a. Na koji se jedini način možemo suprotstaviti seksualnom iskušenju? Postanak (1. Moj) 39:12; 1 Korinćanima 6:18.

“Josip je svoj pogled za pomoć u molitvi mirno upravio k nebu, brzim pokretom se izvukao iz svog plašta kojim je bio samo ogrnut, ostavivši ga u rukama svog kušača, i dok su mu oči – umjesto prljavom strašću – bile ozarene čvrstom odlukom, uzviknuo je: ‘Kako bih učinio tako grdno zlo, i Bogu zgriješio?’ Pobjeda je zadobivena; on je pobjegao od primamljive čarobnice; on je spašen.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], sv. 1, str. 1097.

“Ne zaustavljajte se ni na trenutak da biste razlozima urazumljivali kušača. Sotona bi se radovao kad bi vas vidio svladane iskušenjem. Ne zaustavljajte se da raspravljate sa svojom nejakom savješću. Izbjegnite prvi korak u prijestup.”—Counsels on Health, str. 587.

b. U trenutku kad sotona pokušava čistoću i nevinost mladih uništiti potičući raspusnost, čemu se trebamo naučiti od Josipa? 2. Timoteju 2:22; 1. Timoteju 4:12.

“Da bi sačuvali svoju djecu od zatrovanog utjecaja, roditelji ih trebaju učiti načelima čistoće i besprijekornosti. Ona djeca koja u kući steknu naviku poslušnosti i samosvladavanja imat će manje iskušenja da se bore protiv grijeha mladosti. Roditelji trebaju učiti svoju djecu da budu vjerni Bogu pod svim okolnostima i na svakom mjestu. Oni ih trebaju okružiti utjecajima koji jačaju karakter.”—Child Guidance, str. 113.

c. Koje praktične mjere možemo poduzeti da bismo izbjegli pad u iskušenje? Rimljanima 13:14; Psalam 101:3.

“Oni koji ne žele upasti u klopku sotoninog lukavstva moraju paziti na prilaze svojoj duši i truditi se da ne čitaju, ne gledaju i ne slušaju ono što navodi na nečiste misli. Ne smije se dozvoliti da se misli zaustavljaju na svakom pitanju koje bi neprijatelj duša mogao došapnuti. Srce se mora vjerno čuvati; inače zlo izvana probudi sklonost ka zlu koja postoji unutra i duša luta po mraku.”—The Adventist Home, str. 403.


četvrtak 5. veljače

5. NEBO BUDNO PROMATRA

a. Tko je budno pratio Josipa kad je bio suočen s najvećim iskušenjem u svom životu? Postanak (1. Moj) 39:2; Izreke (Priče) 5:20, 21; 1. Korinćanima 4:9.

“Vatrena iskušenja oštro su prokušala Josipovu vjeru i čestitost. Moral Egipćana bio je na vrlo niskom nivou. Supruga njegovog gospodara bila je razvratna žena, i sada je iskušenje da zastrani s pravog puta i da prestupi Božji zakon bilo pred mladim prognanikom. Njegova buduća sreća ovisila je o trenutnoj odluci. Hoće li sotona trijumfirati? Hoće li načelo zablistati u Josipovom srcu? Hoće li Božji strah ostati njegova zaštita? Hoće li ostati odan i vjeran zakonima neba? Anđeli su promatrali ovog Božjeg slugu s najvećim zanimanjem.”—The Signs of the Times, 8. siječnja, 1880.

b. Iako možda ljudske oči ne gledaju što radimo i iako možemo prikrivati svoje osobne grijehe od ljudi, što uvijek trebamo imati na umu? Hebrejima 4:13; Propovjednik 12:14.

“Kad bismo uvijek mislili na to da Bog vidi i čuje sve što mi radimo, da se o našim riječima i postupcima vodi točan izvještaj, i da ćemo jednog dana za sve to odgovarati, tada bismo se bojali griješiti. Neka mladi uvijek imaju na umu da ih Bog vidi bilo gdje da se nalaze i bilo što da rade. Njemu ne promakne nijedan naš postupak. Ne možemo sakriti svoje putove od Sveznajućega. Ljudski zakoni, ma koliko strogi, često se prestupaju, a da se za prijestup ne dozna, i stoga ostane nekažnjen. Ali to nije slučaj s Božjim zakonima. Ni najtamnija noć ne može zakloniti krivca. On može misliti da je sam, ali pri svakom njegovom postupku prisutan je nevidljivi svjedok. Pred Božjim pogledom čak ni pobude našeg srca nisu skrivene.”—Patrijarsi i proroci, str. 217, 218.


petak 6. veljače

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1.Zašto kršćani uvijek trebaju biti budni i oprezni?

2. Kako jedan grijeh može promijeniti usmjerenje našeg života?

3. Kako se možemo najbolje pripremiti za susret s iskušenjem?

4. Koje korake moramo poduzeti da ne upadnemo u neobuzdan i razvratan život?

5. Kad smo kušani da učinimo grijeh, a nitko od ljudi nas ne vidi, što uvijek trebamo imati na umu?

 <<    >>