Back to top

Sabbath Bible Lessons

Josipov život

 <<    >> 
8. lekcija Subota, 21. veljače 2015.

Razvijanje kršćanskog karaktera

“Svaku radost imajte, braćo moja, kad padate u različite napasti, znajući da kušanje vaše vjere gradi trpljenje” (Jakov 1:2, 3).

“Malo ih je koji shvaćaju koliko sitnice u životu utječu na razvoj karaktera. Nijedna dužnost koju trebamo izvršiti nije ustvari beznačajna. Raznolikost okolnosti s kojima se iz dana u dan susrećemo određena je zato da se provjeri naša vjernost i da se osposobimo za veće zadatke.”—Patrijarsi i proroci, str. 222, 223.

Pročitati:   Djela apostola, str. 557–567. 

nedjelja 15. veljače

1. KRŠĆANSKA ISKUŠENJA

a. Zašto je bilo dozvoljeno da Josip prođe i kroz druga iskušenja u svom životu? Postanak (1. Moj) 39:20; Psalam 105:17, 18; 1. Petrova 4:14–16.

“Uloga koju je Josip odigrao u vezi s prizorima doživljenim u mračnoj i sumornoj tamnici, bila je ono što ga je na kraju uzdiglo do prosperiteta i časti. Bog je odredio da on prolazeći kroz teška iskušenja, patnje i nevolje stekne iskustvo koje ga je trebalo pripremiti za njegov budući visoki položaj u životu.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], sv. 1, str. 1097.

b. Koja obećanja trebamo imati na umu kad prolazimo kroz iskušenja? Postanak (1. Moj) 39:21; 1. Korinćanima 10:13; Filipljanima 4:19.

“Bog je Josipov ugled, koji je bezbožna zavodnica ocrnila, sačuvao, i kasnije u godinama njegovog blagostanja učinio da to zasja punim sjajem.”—Spiritual Gifts, sv. 3, str. 145.

“Za svako iskušenje imamo Božje obećanje da će se naći put kojim to možemo izbjeći. Zašto onda toliko njih biva svladano? Zato što nemaju pouzdanja u Boga.”—Christian Temperance and Bible Hygiene, str. 22.


ponedjeljak 16. veljače

2. POTPUNO ZADOVOLJSTVO

a. Kako je Josipova vjera ostala nepokolebljiva u teškom utamničenju na koje je nepravedno bio osuđen? Postanak (1. Moj) 39:22, 23.

“U početku je tamničar postupao s Josipom vrlo grubo. Psalmist kaže: ‘Okovima stegoše noge njegove, gvožđe tištaše dušu njegovu; dok se steče riječ njegova i riječ Gospodnja proslavi ga’ (Psalam 105:18, 19). Ali Josipov pravi karakter blistao je čak i u mraku tamnice; on je u svojoj vjeri i u svom strpljenju ostao ustrajan. Za tolike godine vjernog služenja dobio je najgrublju kaznu, ali to ga nije razočaralo, niti je izgubio vjeru. Imao je onaj mir koji dolazi od svijesti o vlastitoj nevinosti i stoga je svoj slučaj potpuno prepustio Bogu.”—Patrijarsi i proroci, str. 218.

b. Kad dođemo u iskušenje da dovodimo u pitanje zašto Bog dopušta tako okrutne nepravde, koga se trebamo sjetiti? Izaija 53:7; 1. Petrova 2:21–23.

“Jeste li u iskušenju? Stariji Brat će vas izbaviti. Jeste li slabi? On će vas ohrabriti. Ako ste u neznanju On će vas prosvijetliti. On iscjeljuje sve koji su skrušena srca, i liječi tuge njihove’ (Psalam 147:3). Koliko god bila zabrinjavajuća vaša iskušenja, izložite ih pred Gospoda. Vaš duh će biti ojačan da ih izdržite. Put će se pred vama otvoriti da izađete iz svojih zapleta i teškoća. Što se slabije i bespomoćnije osjećate, postat ćete sve jači u Njegovoj snazi.”—The Signs of the Times, 15. siječnja, 1902.

c. Što evidentno pokazuje da Potifar nije u potpunosti vjerovao u optužbe svoje žene? Postanak (1. Moj) 39:20; Izreke (Priče) 6:34.

“Da je Potifar potpuno vjerovao u optužbe svoje žene, Josip bi izgubio život. Ali njegovo ponašanje iz prošlosti, njegova čednost i čvrsta čestitost, bile su uvjerljiv dokaz o njegovoj nevinosti; pa ipak, zbog ugleda kuće njegovog gospodara, Josip je bio žrtvovan, dok je grešna žena bila uzdizana i cijenjena od svojih prijatelja kao uzor vrline.”—Ibid., 8. siječnja, 1880.


utorak 17. veljače

3. PROVJERA KARAKTERA

a. Što je otkrilo Josipovo ponašanje u tamnici? Filipljanima 2:4.

“Iako osuđen na tešku tamnicu [Josip] nije bio mrzovoljan niti je s obeshrabrenjem gledao na težinu svog slučaja. Ostao je strpljiv u vjeri i nadi. Nije zatvarao svoje srce pred patnjama nevoljnih; svoju pažnju nije poklanjao samo sebi, već je imao razumijevanje za patnje svojih bližnjih u tamnici poklanjajući im pažnju i suosjećanje. On si je našao posla čak i u tamnici. Bio je zaista sluga slugama. Bog ga je u školi patnji osposobio za veću korisnost. Naučio je vladati sobom. S položaja časti i povjerenja odjednom je izvana bio potpuno degradiran; ali čestitost, nevinost i vrlina ne mogu se nikada degradirati. Božja volja bila je njegov rukovodeći motiv u blagostanju, i on je pokazao isti visoki kriterij zbog kojeg se sada nalazio među zidovima tamnice. Svoju religiju on je nosio sobom kamo god bi pošao i u svakoj situaciji gdje bi se zatekao.”—The Signs of the Times, 8. siječnja, 1880.

b. Dok je bio u tamnici, koje je osobine Bog želio pobuditi u Josipu? Postanak (1. Moj) 40:1–4; 41:33, 38, 39; Izreke (Priče) 1:1–5; 14:35.

Nisu ga mučile misli o vlastitoj krivici jer je nije imao, već je nastojao zaboraviti svoju bol, trudeći se ublažiti tugu i patnje drugih. Čak i u tamnici našao je prilike za rad. U toj školi patnje Bog ga je pripremio za veću korisnost u životu, a on se nije opirao neophodnoj disciplini. U tamnici je, gledajući posljedice tlačenja, tiranije i zločina, naučio pouku o pravednosti, suosjećanju i milosrđu što ga je pripremilo na to da svoju buduću vlast primjenjuje mudro i sa sažaljenjem.”—Patrijarsi i proroci, str. 218.

“Obrazovanje plemenitog karaktera doživotni je zadatak i mora biti rezultat brižljivo uloženih i ustrajnih napora. Bog pruža prilike, a uspjeh ovisi o tome kako ćemo ih mi iskoristiti.”—Ibid., str. 223.

“Mi postajemo pobjednici pomažući drugima da pobijede, pobjeđujemo Janjetovom krvlju i riječju svjedočanstva svojega. Držanje Božjih zapovijedi potčinjava nas duhu poslušnosti, a služba koja proistječe iz takvog duha prihvatljiva je za Boga i On je može prihvatiti… Koliko je njih u našoj crkvi koji teže za tim da pružaju takav primjer koji će ljudima prikazati Onoga koji je Svjetlost svijetu?”—The Review and Herald, 25. veljače, 1909.


srijeda 18. veljače

4. DRUGI KORAK U BOŽJEM PLANU

a. Kako je Josip u Božjem proviđenju bio osposobljen za to da posluži faraonovom peharniku i pekaru? Postanak (1. Moj) 40:5–8 (prvi dio). U koga se Josip pouzdao kad se ponudio da protumači snove ovim ljudima? stih 8 (zadnji dio); Jakov 1:5.

“Ako li kome od vas nedostaje mudrosti, neka traži od Boga koji daje svakome bez razlike i ne kori nikoga, i dat će mu se’ (Jakov 1:5). Ovakvo obećanje vrijedi mnogo više od zlata i srebra. Ako u poniznosti srca tražite božansko vodstvo u svakoj nevolji i zbunjenosti, Njegova Riječ predstavlja jamstvo da će vam se milostivo dati traženi odgovor. Njegova Riječ nikada ne može iznevjeriti.”—Svjedočanstva, sv. 5, str. 427.

b. Što je sanjao glavni peharnik, i kako je Josip to protumačio? Postanak (1. Moj) 40:9–13.

“Peharnik je ispričao svoj san Josipu, koji je to protumačio na način da će peharniku biti vraćena faraonova naklonost, da će mu ponovno dodavati čašu svojom rukom kao što je to činio ranije. Peharnik je bio zadovoljan tumačenjem i oslobodio se svoje velike zabrinutosti.

“Josip je glavnom peharniku rekao da za tri dana neće više biti zatočenik. On je osjećao da duguje veliku zahvalnost Josipu zato što je pokazao zanimanje za njega, za ljubazno postupanje dok je bio pod njegovom rukom, a iznad svega, za pomoć u njegovoj zabrinutosti, tumačenje njegovog sna.”—Spiritual Gifts, sv. 3, str. 147.

c. Pekar je jedva čekao da čuje tumačenje svoga sna, ali što je bilo njegovo značenje? Postanak (1. Moj) 40:16–19. Koliko su precizna bila Josipova tumačenja? Stihovi 20–22.

“‘A kad vidje starješina nad pekarima kako lijepo kaza san’ (Postanak (1. Moj) 40:16), ohrabri se da i on kaže svoj san. Čim je ispričao svoj san, Josip ga je tužno pogledao, budući da je razumio njegovo strašno značenje. Josip je bio ljubaznog i suosjećajnog srca, ipak visoki osjećaj dužnosti naveo ga je da kaže istinu; iako tužno, protumačio je san i starješini nad pekarima. Rekao mu je da tri kotarice na njegovoj glavi znače tri dana. I da će, kao što su ptice u njegovom snu jele meso iz najgornje kotarice, tako jesti njegovo tijelo nakon što će biti obješen na drvo.”—Ibid., str. 147, 148.


četvrtak 19. veljače

5. UČENJE LEKCIJA O POVJERENJU

a. Nakon što je peharniku ispričao tumačenje njegovog sna, što je Josip zatražio od njega, i zašto? Postanak (1. Moj) 40:14, 15. Kako je peharnik uzvratio na Josipovu ljubaznost? Stih 23.

“Nezahvalnost je bila grijeh koji je peharnik počinio. Nakon što se utješnim Josipovim tumačenjem oslobodio svoje zabrinutosti, mislio je da bi se, ukoliko mu car ponovno ukaže svoju naklonost, sigurno trebao sjetiti Josipa u tamnici i govoriti faraonu u njegovu korist. Vidio je da se tumačenje sna točno obistinilo, a ipak je u svom blagostanju zaboravio na Josipa u njegovom nepravednom utamničenju. Nezahvalnost Gospod smatra jednim od najtežih grijeha. Iako je to gnjusno i pred Bogom i pred ljudima, ipak se svakodnevno događa.”—Spiritual Gifts, sv. 3, str. 148.

b. Koju je značajnu pouku Gospod želio da Josip nauči dok je bio u tamnici? Jeremija 17:5; Izaija 49:14–16. Zašto? 1. Korinćanima 1:31.

“Tako je Josip bio utamničen još dvije godine. Nada koja je gorjela u njegovom srcu, postepeno je odumirala, a svim drugim iskušenjima pridružio se još i gorki ujed nezahvalnosti.”—Patrijarsi i proroci, str. 219.

“Vjera je povjerenje u Boga – vjerovanje da nas On voli i da zna što je najbolje za nas. Ona nas tako navodi da umjesto svojega, izaberemo Njegov put. Umjesto našeg neznanja, ona prihvaća Njegovu mudrost; umjesto naše slabosti, Njegovu silu; umjesto naše grešnosti, Njegovu pravednost. Naš život, cijelo naše biće, sve je to već njegovo; vjera priznaje Njegovo pravo vlasništva i prihvaća blagoslove koje ono donosi. Istina, čestitost, neporočnost, istaknuti su kao tajne uspjeha u životu. I upravo nas vjera nadahnjuje ovim načelima.”—Education, str. 253.


petak 20. veljače

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Koja sredstva Bog koristi za razvoj i usavršavanje karaktera?

2. Zašto se trebamo obraćati Njemu kad se suočimo s iskušenjima?

3. Što trebamo činiti kad prolazimo kroz iskušenja i teškoće?

4. Kako možemo steći pravu mudrost?

5. Što trebamo imati na umu kad nas ljudi razočaraju?

 <<    >>