Back to top

Sabbath Bible Lessons

Josipov život

 <<    >> 
9. lekcija Subota, 28. veljače 2015.

Od tamnice do palače

“Ponizite se pred Gospodom, i podignut će vas” (Jakov 4:10).

“Josip je iz tamnice bio unaprijeđen kao Gospodar nad cijelim Egiptom... On je pokazivao istu vjernost Bogu kako u tamnici tako i u faraonovoj palači... Vjerna savjesnost u svim dužnostima i na svakom položaju od najnižeg do najvišeg odnjegovala je sve njegove sposobnosti za najvišu službu.”—Patrijarsi i proroci, str. 222.

Pročitati:   The Signs of the Times, 15. siječnja, 1880. 

nedjelja 22. veljače

1. FARAONOV SAN

a. Nakon što je Josip bio ostavljen da čeka još dvije godine poslije peharnikovog oslobođenja, kakav je san Bog dao faraonu? Postanak (1. Moj) 41:1–7.

“Egipatski kralj usnio je u jednoj noći dva sna koji su očito ukazivali na isti događaj i nagovještavali neku veliku nesreću. On nije razumio njihovo značenje, a ipak ga to nije prestalo uznemiravati. Svi mudraci i gatari njegovog kraljevstva nisu ih mogli protumačiti.”—Patrijarsi i proroci, str. 219.

b. Kako se Gospod nastojao otkriti faraonu kao kasnije Nabukodonosoru? Postanak (1. Moj) 41:8; Daniel 2:1–11, 29.

“[Faraon] je pozvao sve vračare, mađioničare i mudrace Egipta, nadajući se da će mu oni ubrzo pomoći da razumije te snove, jer su uživali veliki ugled u rješavanju takvih poteškoća. Kralj im je ispričao svoje snove ali je bio jako razočaran vidjevši da ih svi njegovi vračari i čuveni mudraci nisu mogli protumačiti.”—Spiritual Gifts, sv. 3, str. 149.


ponedjeljak 23. veljače

2. TUMAČENJE FARAONOVIH SNOVA

a. Kako je faraonova nevolja ponovno podsjetila njegovog peharnika na Josipa? Postanak (1. Moj) 41:9–13.

“Kraljeva zbunjenost i zabrinutost sve više je rasla i strah je obuzimao cijeli dvor. Opća uzbuđenost podsjetila je peharnika na njegov nekadašnji san i njegovo tumačenje. Tako se najzad sjetio Josipa, i savjest ga je zapekla zbog tolike zaboravnosti i nezahvalnosti. Odmah je ispričao kralju kako je jedan mladi Hebrejin, koji je s njim zajedno bio u tamnici, protumačio snove i njemu i voditelju kraljeve pekarne i kako se to tumačenje potpuno obistinilo.

“Za faraona je bilo neugodno poniženje ostaviti mudrace i gatare svoga kraljevstva i obratiti se za savjet nekakvom strancu i robu, ali je bio spreman i na najveće poniženje da bi svom uznemirenom duhu našao olakšanje i mir. Odmah su poslali po Josipa. On se u tamnici presvukao i ošišao, jer mu je kosa za vrijeme dugog utamničenja i nemilosti jako izrasla. Zatim ga izvedoše pred kralja.”—Patrijarsi i proroci, str. 219, 220.

b. Što bismo trebali naučiti iz Josipovog primjera o dijeljenju svoga znanja o Bogu s drugima? Postanak (1. Moj) 41:14–16; 1. Petrova 3:15.

“Josipov odgovor kralju pokazuje njegovu snažnu vjeru i smjerno povjerenje u Boga. On smjerno odbacuje svu čast da za tumačenje posjeduje veću mudrost od drugih. On je rekao kralju da njegovo znanje nije veće od znanja onih koje je već konsultirao. ‘To nije u mojoj vlasti, Bog će javiti dobro Faraonu’ (Postanak (1. Moj) 41:16), naglasio je on. Sam Bog objašnjava tajne.”—Spiritual Gifts, sv. 3, str. 150.

“Josip je sa sobom u Egipat poveo Boga, i tu činjenicu potvrđivao svojim raspoloženjem uza sve svoje tuge. . . .

“Tako ugodno raspoloženje i suosjećanje s drugima, i uza sve njegove teškoće, Josipu je davala njegova religija. Mnogi, kada vide da se u životu s njima postupa nepravedno, postaju mrzovoljni, neplemeniti i neugodni u svojim riječima i ponašanju. Omraženi i mrzeći druge, oni tonu sve dublje u obeshrabrenosti. Ali Josip je bio kršćanin.”—Sons and Daughters of God, str. 320.

c. Koje je proročanstvo Bog otkrio faraonu posredstvom Josipovog tumačenja, i zašto? Postanak (1. Moj) 41:25–32; 2. Petrova 1:19.


utorak 24. veljače

3. BOG JE ONAJ KOJI UZDIŽE

a. Kakav je savjet Josip dao faraonu nakon što mu je protumačio snove, i čemu se možemo naučiti iz Josipovog iskustva? Postanak (1. Moj) 41:33–37; Jakov 4:10.

“Kralj je povjerovao u sve što je Josip rekao. Osvjedočio se da je Bog s njim i bio je impresioniran činjenicom da je najpogodniji da mu se povjeri odgovornost za ostvarenje svega što je predložio. Nije ga prezreo zato što je bio Hebrejin i rob. Vidio je da posjeduje izvanredan duh. „I reče faraon slugama svojim: možemo li naći čovjeka kakav je ovaj u kojemu je Duh Božji?’ (Postanak (1. Moj) 41:38”—Spiritual Gifts, sv. 3, str. 151, 152.

“Svatko tko Krista primi živom vjerom održava neprekidnu zajednicu s Bogom i Njemu je na čast. On nosi sa sobom atmosferu neba koja je dar Božje milosti, blago koje se na svijetu ne može kupiti.”—The SDA Bible Commentary [E. G. White Comments], sv. 1, str. 1097.

b. Kako su iskušenja i teškoće promijenile Josipa, i kako je faraon to uočio i priznao? Postanak (1. Moj) 41:38–45; Djela 4:13.

“U cijelom kraljevstvu Josip je bio jedini čovjek obdaren mudrošću da ukaže na opasnost koja je prijetila kraljevstvu, i istakne neophodnost pripreme za otklanjanje takve opasnosti. Kralj se uvjerio da je on zaista najsposobniji za izvođenje plana koji je sam predložio. Bilo je jasno da je u Josipu božanska moć, jer nijedan među kraljevim državnicima nije bio toliko sposoban da u to kritično vrijeme povede državu. Činjenica da je Josip bio Hebrejin i rob nije puno značila kad je tome suprotstavljena njegova mudrost i zdravo rasuđivanje. ‘Možemo li naći čovjeka kakav je ovaj, u kome bi bio duh Božji?’ (Postanak (1. Moj) 41:38) pitao je kralj svoje savjetnike. . . .

“Ali je Josipov karakter odolio iskušenjima kako onima u teškim danima tako i onima u blagostanju. On je pokazivao istu vjernost Bogu kako u tamnici tako i u faraonovoj palači. Uvijek se osjećao kao stranac u neznabožačkoj zemlji, daleko od svojih srodnika koji su poštovali Boga. Međutim, on je čvrsto vjerovao da božanska ruka usmjerava njegove korake, te ne prestajući se oslanjati na Boga, prionu na svoje nove dužnosti. Preko Josipa je pažnja faraona i egipatskih velikana bila usmjerena na pravoga Boga; iako su se oni i dalje držali svog idolopoklonstva, ipak su naučili poštovati načela pokazana u karakteru i životu Jahvinog podanika.”—Patrijarsi i proroci, str. 221, 222.


srijeda 25. veljače

4. BLAGOSLOVLJEN OD GOSPODA

a. Koliko je godina Josip proveo u tamnici dok nije ponovno izašao na slobodu? Postanak (1. Moj) 37:2; 41:46. Zašto je to trajalo tako dugo? Psalam 27:14; 34:8.

“Kao što se zvijezde kreću na prostranom putu koji im je određen, tako Božje namjere ne znaju ni za žurbu, ni za odlaganje.”—Želja vjekova, str. 32.

“Gospod dozvoljava da oni koji su Mu dragi prolaze kroz iskušenja kako bi naučili dragocjenu pouku pouzdanja i vjere u Njega. Ako svoja iskušenja podnesemo bez gunđanja naše vjersko iskustvo pokazat će najveću vrijednost. Ako nas to navede na to da se još čvršće oslonimo na Gospoda, to će nas bolje upoznati s Njegovim karakterom.”—The Signs of the Times, 10. ožujka, 1881.

“Dokazano je i poznato svakome da najviše naučimo i shvatimo ono što osobno doživimo, iz osobnog iskustva. Bog nas poziva da se osobno osvjedočimo kroz Njegovu Riječ, kroz istinitost Njegovih obećanja. On nas poziva ‘Ispitajte i vidite kako je dobar Gospod’ (Psalam 34:8). Umjesto da ovisimo o riječima drugih, trebamo se sami osvjedočiti... I što se više približimo Isusu i radujemo se u punini Njegove ljubavi, nestat će naše sumnje i tame u svjetlosti Njegove prisutnosti.”—The Faith I Live By, str. 16.

b. Što pokazuje da je Josip istinski vjerovao u to da su faraonovi snovi proročanstvo za budućnost? Postanak (1. Moj) 41:46–49; Jakov 2:17–22. Kako je Bog blagoslovio njegovu vjeru? Postanak (1. Moj) 41:53–57.

“Iako je Josip bio uzdignut do gospodara nad cijelom zemljom, on nije zaboravio Gospoda. Znao je da je stranac u tuđoj zemlji, odvojen od svoga oca i svoje braće koji su ga žalostili, čvrsto je vjerovao da je Božja ruka upravljala njegovim životnim putem i dovela ga na tako značajan položaj. I osjećajući se stalno ovisnim o Bogu, sve svoje dužnosti kao upravitelj nad cijelom egipatskom zemljom obavljao je vjerno i savjesno. „I za sedam rodnih godina rodi zemlja svašta u izobilju. I stade Josip kupiti za tih sedam godina svakoga žita što bješe po zemlji egipatskoj, snositi žito u gradove; u svaki grad snesoše žito s njiva koje bjehu oko njega. Tako nakupi Josip žita vrlo mnogo koliko je pijeska morskog, tako da ga presta mjeriti, jer mu ne bješe broja’ (Postanak (1. Moj) 41:47–49).

“Josip je putovao po cijelom Egiptu izdajući naloge za izgradnju ogromnih skladišta i zahvaljujući njegovoj mudrosti i dalekovidom razmišljanju osigurane su dodatne zalihe hrane neophodne za duge godine gladi.”—Spiritual Gifts, sv. 3, str. 152, 153.


četvrtak 26. veljače

5. BOG ĆE NAS UZDIGNUTI

a. Kako se možemo uzdići iznad svojih iskušenja i nevolja? Izaija 40:31; Psalam 11:1.

“Primite Kristovu Riječ kao čvrsto obećanje zajamčeno upravo vama. Nije li vam On uputio poziv da dođete k Njemu? Ne izgovarajte nikada riječi koje obeshrabruju i uništavaju nadu, jer se na taj način puno gubi. Gledati samo na vanjske okolnosti i žaliti se kad naiđu poteškoće i nevolje, znači pokazivati bolesnu i oslabljenu vjeru. Govorite i radite tako kao da je vaša vjera nepobjediva. Gospod obiluje svim što može poslužiti kao izvor pomoći; sva blaga ovoga svijeta Njegovo su vlasništvo. Očima vjere uvijek gledajte u nebo. Obraćajte se Onome koji je izvor svjetlosti, snage i uspjeha.

“U pravoj, istinskoj vjeri leži živahnost, čvrstina načela i postojanost cilja koje ni vrijeme ni patnje ne mogu oslabiti.”—Kristove priče, str. 146, 147.

b. Čemu se možemo poučiti iz Josipovog iskustva, iako puno toga u ljudskim očima izgleda potpuno nemoguće? Usporedite Postanak (1. Moj) 39:20 i Postanak (1. Moj) 41:41; Marko 10:27.

“Iako je bilo puno poteškoća pred njim, Gospod je izabrao Josipa da preuzme teško breme u jednoj idolopokloničkoj naciji. On je trebao raditi ono za što ga je Bog izabrao, kako bi znanje o Bogu obasjalo cijelo egipatsko kraljevstvo. A Josip nije iznevjerio svoje sveto povjerenje.”—The Review and Herald, 25. svibnja, 1897.

“Prepreke koje je sotona nagomilao na vašem putu, iako mogu izgledati nesavladive kao vječni bregovi, iščeznut će pred zahtjevom vjere. ‘I ništa vam neće biti nemoguće’ (Matej 17:20).”—Želja vjekova, str. 431.

“Čovjekova potreba je za Boga šansa da mu pomogne.”—Conflict and Courage, str. 336.


petak 27. veljače

PITANJA ZA RAZMIŠLJANJE

1. Zašto je Bog neznabožačkom faraonu dao proročki san?

2. Zašto proročanstvo, više od svega drugog, svjedoči o Božjoj sili i Njegovom postojanju?

3. Kakav treba biti naš stav prema Bogu i Njegovoj volji da bi nas On upotrijebio?

4. Kakva iskustva Bog želi da svi mi imamo?

5. Što trebamo imati na umu da bismo se i ubuduće snašli u iskušenjima?

SUBOTA, 7. OŽUJKA 2015.

Dar prve subote za crkvu na Andamanskim i Nikobarskim otocima, Indija

Indija je federalna Republika a sastoji se od 20 država i sedam ujedinjenih teritorija. To je pluralističko, višejezično i multietničko društvo. Andaman i Nikobar jedan su od sedam ujedinjenih teritorija. Od 572 otoka, površine 7950 km2, oko 34 su gusto naseljeni.

O reformnom pokretu saznali smo početkom 2009. godine zahvaljujući subotnoškolskim lekcijama primljenim preko jednog člana crkve. Istraživali smo i dalje preko jedne crkvene internetske stranice pokazujući interes da saznamo nešto više o učenju Reformnog pokreta. Uskoro su nas posjetila neka braća iz Reformnog pokreta. Ubrzo nakon toga kršteno je šest duša a u 2010. Andaman i Nikobar oformili su misiju.

Kao novoformirana grupa bogoslužje smo održavali u privatnoj kući. Do sada smo kupili komad zemlje gdje bismo mogli podići spomenik za Gospoda. To bi nas koštalo oko 80000 američkih dolara od kojih imamo 20000. Budući je ovaj otok potpuno odvojen od indijskog kopna, cijene građevinskog materijala su općenito visoke jer se dopremaju samo avionom i brodovima.

Riječi Gospodnjeg vjesnika dopiru i do nas danas: „U jednoj viziji je kao u nizu slika prikazano da u svakom mjestu gdje se osnuje grupa vjernika treba podići i molitveni dom. Vidjela sam kako radnici podižu jednostavne molitvene domove. Novoobraćeni vjernici rado pomažu dobrovoljnim radovima, a oni koji su imućniji pomažu svojim sredstvima.”—Gospel Workers, str. 435.

Naša je molitva i usrdna molba svoj našoj dragoj braći, sestrama i prijateljima širom svijeta da razmotre i pomognu u ovom projektu svojom dobrotom i darežljivošću. Gospod će vas obilno nagraditi svojom milošću.

Neka Gospodnji mir bude s vama i neka vam pomogne da otvorite svoje srce u molitvi i prilozima za ovaj projekt u ovom teško pristupačnom dijelu svijeta.

Vaša braća i sestre s Andamanskih i Nikobarskih otoka

 <<    >>